Cocaïne roken

Vrouw voelt zich eerst euforisch, waarna een depressief gevoel over haar komt.

Cocaïne roken, als crack of basecoke, heeft een slecht imago. De high is veel heftiger dan die van snuifcoke. De kans dat je verslaafd raakt, is echter vele malen groter. Hetzelfde geldt voor de heftige afkickverschijnselen en gezondheidsrisico’s. Recreatief gebruik van deze harddrug is dan ook bijna onmogelijk. Dit is wat je moet weten over coke roken.

Waarom coke eerst bewerken tot basecoke of crack?

Snuifcoke kun je pas roken nadat het verder verwerkt is. Hoewel snuifcoke soms met tabak of cannabis wordt gemengd, ook wel plofje, coke-joint of coke-blow, is dit niet erg effectief. Dat komt doordat zo’n 80% al verbrand is voordat het je longen bereikt. Door de drug met maagzout of ammoniak te koken, verkrijg je witte tot transparante brokken.

Deze basecoke of crack heeft een hogere verbrandingstemperatuur. Hierdoor kun je de brokjes nu verhitten zonder dat de cocaïne verbrandt. De dampen die hierbij vrijkomen, adem je vervolgens in.

Hoe basecoke wordt gerookt

Het verhitten kan door de basecoke in een crackpijpje te doen of door de drugs op zilverfolie te leggen dat je aan de onderkant verhit met een aansteker. Dit laatste wordt ook wel chinezen genoemd. Naast het snuiven en roken kun je cocaïne ook nog injecteren.

Heftiger en riskanter dan snuifcoke

Je zou kunnen stellen dat crack in alles de overtreffende trap is van gewone coke: niet alleen qua werking, maar ook de symptomen en risico’s zijn veel heftiger. Dat komt onder andere door de manier waarop je de rookbare vorm gebruikt. Hierbij komt in korte tijd een grote hoeveelheid cocaïne in je bloedbaan.

Van flash naar crash

Neem je een trekje, dan voel je al binnen 10 seconden dat de drugs aanslaan. Dit gevoel is zo heftig, dat sommige gebruikers de high ook wel omschrijven als een explosie van hun hersenen. Deze high houdt slechts minutenlang aan en wordt daarom ook wel de flash genoemd. Zodra de crack is uitgewerkt, krijg je vrijwel direct last van een depressief, leeg en opgejaagd gevoel, de zogeheten crash genoemd.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cocaïne

Waarom crack zo verslavend is

Door het grote verschil tussen de flash en de crash ben je geneigd om meteen een nieuwe trek te nemen. Gebruikers omschrijven dat het bijna niet te doen is om deze aandrang te weerstaan, veel lastiger dan bij de toch al sterke craving die je van snuifcoke kunt krijgen. Daarnaast bouwt je lichaam al snel tolerantie op; al na één dosis kun je al meer nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren.

Negatieve gevolgen voor je lichaam en geest

Door steeds meer te gebruiken, loop je ook forse gezondheidsrisico’s als zware depressies, hartritmestoornissen, een hartstilstand en zelfs de dood. Bovendien kun je door het roken ook ernstige schade oplopen aan je keel, je luchtwegen en je longen.

Afkickverschijnselen van crack

Als je uit het niets stopt met crack, kun je last krijgen van afkickverschijnselen als extreme stemmelingswisselingen, slapeloosheid, zware oververmoeidheid en psychoses. Samen met het sterke verlangen naar crack of basecoke kan dit ervoor zorgen dat je opnieuw gebruikt. Het is niet voor niets dat crack zo hoog scoort als het om de meest verslavende drugs gaat.

Wil jij afkicken van basecoke of crack?

Zelfstandig stoppen met crack kan ontzettend moeilijk zijn. Niet alleen doordat het middel zo verslavend is, maar ook doordat je de drug misschien gebruikt om niet aan andere problemen te hoeven denken of met bepaalde emoties te hoeven dealen. Toch is ook voor jou een leven mogelijk waarin jij vrij bent van cocaïneverslaving.

CACN biedt professionele hulp

Door contact met ons op te nemen heb je de belangrijkste eerste stap gezet. Zoiets vraagt moed en kracht en daar hebben wij respect voor. Gedurende het hele traject zijn wij er om jou te ondersteunen. Dit begint bij een intake waarin we je goed leren kennen. Buiten de behandeling bieden we bovendien passende voor- en nazorg, wat bijdraagt aan een duurzaam herstel.

Bel ons vandaag nog op 040-303 2626 als je vragen hebt over je gebruik of hulp zoekt om te stoppen met cocaïne roken.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.