Zie je dat ik coke gebruik?

Vrouw verbergt gezicht met de handen.

Cocaïne is in Nederland na cannabis, XTC en lachgas de meest gebruikte drug. Daardoor zijn de meeste nadelen waarschijnlijk al wel bekend. Zo krijgen je hart en bloedvaten een flinke tik uitgedeeld. Maar coke-gebruik raakt ook je uiterlijk. Wat doet coke bijvoorbeeld met je gezicht?

Aan welke symptomen kun je coke-gebruik herkennen?

Ben je onder invloed, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Je hartslag en ademhaling versnellen, je hebt een hogere bloeddruk en in je brein ontstaat tijdelijk een sterke toename van een aantal hormonen. Hoe zich dat uit? Je bent gefocust, opgewekt en die eerdere onzekerheid verdwijnt als sneeuw voor de zon, net als je hongergevoel. Doordat je moeheid wordt onderdrukt, neemt je uithoudingsvermogen toe en heb je bergen energie. Je praat veel en graag, hoewel dat voornamelijk over jezelf gaat. 
Coke-gebruik is aan die signalen te herkennen. Zeker als je ziet dat die positieve, energieke en misschien zelfs aan overmoed grenzende stemming wordt afgewisseld met sombere, vermoeide en angstige buien.

Wat doet coke met je uiterlijk en met name je gezicht?

Coke-gebruik kun je dus mogelijk zien aan gedrag en gemoedstoestand. Maar stel dat je vermoedt dat een ouder, kind, vriend of andere naaste gebruikt. Kun je dat dan ook zien aan zijn of haar uiterlijk? De kans bestaat immers dat die persoon ontkent als je het rechtstreeks vraagt. Hieronder tref je een aantal symptomen die samen kunnen hangen met het gebruik van coke. Bedenk wel dat die niet bij iedereen (even merkbaar) optreden en dat de oorzaak ook iets anders kan zijn.

Coke-gebruik weerspiegeld in je ogen

Cocaïne zorgt tijdelijk voor grotere pupillen. Dat wordt veroorzaakt doordat er onder invloed van deze drug grote hoeveelheden van bepaalde hormonen vrijkomen, waaronder adrenaline. Hierdoor zul je eerder last krijgen van licht. En doordat het je bloedsomloop stimuleert, kunnen je ogen waterig en rood worden.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cocaïne

Negatief effect op je huid

Een veel gehoorde bijwerking van coke-gebruik is dat je er een slechtere huid door krijgt. Dat komt doordat de kleine spiertjes zich bij gebruik samentrekken. Dit vermindert de doorbloeding, waardoor je last van puistjes krijgt. Wat ook voorkomt: door het gebruik lijkt het of er beestjes net onder je huidoppervlak krioelen. Doordat je ook echt jeuk voelt, krab je eraan, soms tot bloedens toe. Dat werkt ontstekingen en littekens in de hand.

Tandenknarsen, aanslag op je gebit

Bij snuiven komt er altijd wel wat cocaïne in je mondholte terecht. Als het daar met je speeksel mengt, vormt het een zure oplossing die je glazuur aantast. Doordat je spieren zich aanspannen onder invloed van cocaïne ga je bovendien tandenknarsen en met je kaken klemmen. Hierdoor beschadigt je gebit. Veel gebruikers hebben ook last van een droge mond doordat de spijsvertering op een veel lager pitje komt. En minder speeksel veroorzaakt weer tandbederf. Door al deze dingen kun je gebitsproblemen krijgen.

Slecht slapen na een avond op coke

Indirect, maar toch vaak goed terug te zien in je uiterlijk: slaaptekort. Met deze drugs ga je gemakkelijk over je eigen grenzen heen gaat; je voelt immers amper vermoeidheid. Je zou denken dat je daardoor als een blok in slaap valt nadat de effecten van je laatste lijntje zijn uitgewerkt. Helaas gaat dat vaak niet op. Als de rush na een half uur is verdwenen, kan het oppeppend effect nog uren aanhouden. Dat uit zich bijvoorbeeld in gedachten die blijven doormalen. Of hartkloppingen die je wakker houden. Als je daarnaast een nachtje overslaat, kan dat je bioritme in de war gooien. Slecht slapen nadat je coke hebt gesnoven, is daardoor een vaak gehoord probleem.

Zijn al die uiterlijke kenmerken lang zichtbaar?

Het oppeppende effect houdt ongeveer dertig minuten aan. Gedurende die tijd is het effect van coke-gebruik op je gedrag, spierspanning en ogen het grootst. Het punt met deze drugs is dat je daarna weer snel het verlangen voelt om opnieuw te gebruiken. Dit komt onder andere doordat de drug het beloningscentrum in je hersenen sterk stimuleert. Ter vergelijking: het gevoel is zo’n honderdduizend keer krachtiger dan het fijne gevoel na het sporten. En dat staat in schril contrast met de depressieve en lege stemming die je ervaart als het middel is uitgewerkt. Al die factoren samen zorgen ervoor dat het vaak niet bij een lijntje blijft en je ook relatief snel een geestelijke cocaïneverslaving kunt ontwikkelen.

De uitwerking van coke versnellen

Het effect van cocaïne is kort, maar de bijwerkingen, denk aan eerder genoemde hartkloppingen, kunnen nog wel even voortduren. Je lichaam heeft bovendien tijd nodig om te herstellen van de coke. Er is geen wondermiddel dat dit proces versnelt. Hooguit kun je met gezond eten en drinken je zouten en suikers weer aanvullen en je vochtbalans op peil brengen. Daarnaast is de drug nog enkele dagen aantoonbaar in je lichaam.

Hoe herken je de symptomen van coke-gebruik bij een dierbare?

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over iemand in je omgeving? Probeer in elk geval een discussie te vermijden door vanuit je eigen gevoel te praten. Geef bijvoorbeeld aan dat je je eenzaam voelt als iemand gebruikt, omdat je die persoon dan niet kunt bereiken. Kom je er niet uit? Of zit je met vragen? Neem dan contact op met CACN. Wij zijn er ook om jou als naaste te ondersteunen.

Open de deur naar je herstel

Maak jij je zorgen over de gevolgen van je gebruik op je uiterlijk of een van de vele andere gebieden waar het een negatieve impact op heeft? Wil je stoppen met de coke, maar weet je op dit moment niet meer hoe je eruit moet komen? Blijf daar niet langer mee rondlopen, maar neem contact op met ons.
We weten uit ervaring hoe ontzettend lastig het kan zijn om die eerste stap te zetten. Realiseer je dan dat het onderkennen van problematisch gebruik direct een deur opent naar herstel.

Jouw behoeften aan de basis van ons behandeladvies

Tijdens een intakegesprek bieden wij je een veilige, oordeelloze omgeving waarin jij je verhaal kunt doen. Op die manier komen we erachter waar jouw specifieke behoeften liggen, zodat we jouw behandeling daar goed op aan kunnen sluiten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er vroeger iets traumatisch is gebeurd waarvan je nog steeds last hebt. Drugs kunnen dan een manier zijn om er even niet aan te hoeven denken. Ook daar gaan we dan tijdens de behandeling mee aan de slag. Laat ons daarom vandaag nog weten hoe we jou kunnen helpen. CACN is er voor jou!

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.