Herstellen na coke

Donker en blank persoon slaan hand ineen en steken die in de lucht, waarbij je alleen de armen ziet.

Herstellen na coke kan een behoorlijke uitdaging zijn. Een coke-kater kun je dagenlang voelen, van slapeloosheid en somberheid tot oververmoeidheid en stemmingswisselingen. Wanneer dit herstel steeds moeizamer gaat, kan dat bovendien een teken zijn van een beginnende verslaving.

De dag na je cocaïnegebruik

Terwijl cocaïnegebruik je een tijdelijk euforisch gevoel kan geven, kan de nasleep zwaar zijn en enkele dagen duren. De dag na gebruik voel je je vaak down, chagrijnig, emotioneel en vermoeid, vooral doordat je niet goed hebt kunnen slapen.

De beruchte dinsdagdip

Rond twee dagen na het laatste lijntje, vaak op dinsdag bij weekendgebruik, verergeren de klachten: de zogenaamde dinsdagdip. Laat je niet misleiden door deze naam, want een dinsdagdip kan tot vijf dagen aanhouden. Dit komt door de uitputting van noradrenaline en dopamine in je hersenen, essentiële neurotransmitters die zorgen voor energie en dat kenmerkende geluksgevoel.

Dit is wat een coke-kater veroorzaakt

Cocaïne is een upper waar je meer energie van krijgt, maar is tegelijkertijd een aanslag op je lijf. Doordat je geen vermoeidheid voelt, kun je blijven doorgaan. Hiermee put je je reserves uit.

Daarnaast verhoogt het middel onder andere je hartslag en bloeddruk, moet je lever harder werken, raakt je lichaam veel vocht kwijt en eet je vaak ook slecht doordat je hongergevoel wordt onderdrukt. Het gevolg is dat je de dag na cocaïnegebruik last kunt hebben van een hevige kater.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cocaïne

Voorkomen is beter dan genezen

Cocaïne is een aanslag op jouw lichaam en geest. Onderstaande zaken kunnen helpen om te herstellen van een cocaïnegebruik. Wees je er goed van bewust dat ieder lichaam anders reageert en dat geen enkele tip bewezen effectief is. De enige manier om een coke-kater te voorkomen is de drugs te laten staan.

Vind je dit moeilijk en wil je ondersteuning? Neem dan contact op met CACN. Wij helpen je op weg naar een leven waarin jij de controle weer hebt.

8 tips voor een snel herstel na cocaïnegebruik:

 • water – vult het vochtverlies aan en helpt gifstoffen af te voeren
 • bouillon, chips of andere zoute voedingsmiddelen – door het vochtverlies is ook het zoutgehalte in je lijf verminderd
 • sportdrank – hiermee vul je zowel vocht als mineralen (zout) aan
 • vitamine C – bevordert je immuunsysteem en de afbraak van coke door je lever 
 • vermijd alcohol – deze belast je lichaam extra
 • korte wandeling – brengt je lichaam en hoofd tot rust
 • gezonde voeding – bouwstoffen, vitaminen en mineralen helpen je herstellen
 • extra rust en slaap – helpt je lichaamscellen en energieniveau te herstellen

Snel nuchter worden na coke

Coke werkt na een paar minuten en is na ongeveer een half uur uitgewerkt. Het duurt daarna nog een aantal uren voordat je lichaam de coke heeft afgebroken en verwijderd. Bij dit proces ontstaan afbraakstoffen. Een bloed- of urinetest kan deze tot 8 dagen na gebruik aantonen. Dit proces kun je niet versnellen.

Slaap als belangrijke herstelfactor

Na cokegebruik is inslapen vaak moeilijk vanwege de stimulerende werking van de drug. Als je slaapt, is je REM-slaap – essentieel voor het verwerken van dagelijkse ervaringen – verminderd. Dit beïnvloedt je slaapkwaliteit negatief, waardoor je uitgeput ontwaakt.

In de volgende nachten probeert je lichaam dit REM-slaaptekort te compenseren. Dat leidt tot verstoringen in je slaapritme en soms tot onrustige dromen. Wees voorzichtig met cannabis, alcohol en slaapmiddelen. Deze lijken te helpen, maar hebben ieder hun eigen nadelen.

Lichamelijke klachten door cocaïnegebruik

Als je regelmatig coke gebruikt, kun je last krijgen van lichamelijke klachten. Die variëren van constante vermoeidheid, problemen met je neus, huid of gebit tot aan problemen met je hart en vaatstelsel.

Wanneer je stopt met coke gebruiken kun je daarnaast last krijgen van afkickverschijnselen. Speelt dit bij jou en maak jij je zorgen? Bel 040-303 2626. Wij bieden een luisterend oor en een behandeling op maat.

CACN helpt jou

Wanneer je niet alleen steeds meer tijd kwijt bent aan het gebruik van coke, maar ook aan het herstel, kan er sprake zijn van een cokeverslaving. Wil jij hier met iemand over praten of zoek je hulp? Bel ons dan.

Tijdens een intake bekijken we samen bijvoorbeeld of een detoxbehandeling een goede start vormt. Het kan ook zijn dat er onderliggende problemen spelen die aandacht vragen. Wij staan klaar om je te ondersteunen en zijn er ook voor vragen over het herstellen na cokegebruik.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.