• Homepage
  • Verslaving

    Man staat op rotsen aan het water naar zonsopkomst of zonsondergang te kijken.

    Een verslaving heeft een grote impact. Het kan je leven beheersen; soms gaat dit geleidelijk, soms is het direct duidelijk. Een verslaving is een hardnekkige ziekte die niet vanzelf over gaat. Om te stoppen met je gebruik is een bewuste keuze en inzet nodig. Wij kunnen je hierbij helpen. Bij CACN Verslavingszorg zijn we gespecialiseerd in het behandelen van verschillende soorten verslavingen. Bij ons kun je terecht met je twijfels en vragen, maar ook als je daadwerkelijk hulp zoekt.

    Wat is verslaving?

    Verslaving is een chronische hersenziekte waarbij het beloningssysteem is ontregeld. Alcohol, drugs, maar bijvoorbeeld ook gokken zorgen ervoor dat hormonen als dopamine en serotonine in onnatuurlijk grote hoeveelheden vrijkomen in je brein. Daardoor voel jij je zo fijn. Het verlangen om je weer zo fijn te voelen is zo heftig, dat ‘nee’ zeggen niet meer lukt. Verslaving begint met verlangen, verandert in afhankelijkheid en slaat om in noodzaak.

    Een verslaving heb je met heel je lichaam

    Ondanks dat verslaving een hersenziekte is, heb je er niet alleen mentaal last van. Wanneer je stopt, kun je dat merken aan de ontwenningsverschijnselen die door heel het lichaam merkbaar kunnen zijn.

    Het gaat niet vanzelf over

    Verslavingen zijn progressief. Dat wil zeggen dat als je er niets aan doet, je gebruik of gedrag kan verergeren. Hulp bij je verslaving kan je helpen om het roer weer in eigen handen te nemen.

    Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Geen lange wachtlijsten
    • Thuis blijven wonen
    • Gewoon blijven werken
    • Behandeling op maat
    • Oog voor onderliggende problematiek
    • Focus op duurzaam herstel

    Soorten verslavingen

    Verslavingen kunnen zich uiten in de vorm van middelengebruik (zoals alcohol-, drugs- of medicijnverslaving), maar ook via gedragingen (zoals game- en gokverslavingen). Bij CACN kun je terecht voor behandeling voor bijna alle verslavingen. De behandelingen worden uitgevoerd door een betrokken team van medisch specialisten, zorgpersoneel en ervaringsdeskundigen.

    Wanneer ben je verslaafd? 

    Stel jij jezelf weleens de vraag hoe je een verslaving herkent? Dat zou je eerste signaal kunnen zijn om te beseffen dat het antwoord mogelijk ‘ja’ is. Wanneer je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je geen zeggenschap meer hebt over je eigen leven of dat je leven beheerst wordt door je gebruik, is er waarschijnlijk sprake van verslaving. 

    Kenmerken van een verslaving

    Verslavingen hebben meestal typische kenmerken:

    • je voelt een extreem verlangen om weer te gebruiken
    • je kan niet (zelf) stoppen
    • je gaat door met gebruiken, ondanks de negatieve gevolgen
    • je hebt meer nodig om hetzelfde effect te krijgen
    • je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet gebruikt
    • je hebt minder energie en motivatie 
    • je kunt je normale leven niet meer leven
    • je relaties verslechteren
    • je prestaties op werk en/of school verslechteren
    • je schaamt je over je gebruik en liegt hierover
    • je voelt je vaak somber/angstig

    Deze kenmerken hebben allemaal als gemeenschappelijke deler dat je er geen grip meer op hebt. Het verlangen naar meer beheerst je leven en gedachten volledig. Dat gaat zo ver, dat je niet meer normaal kunt functioneren. Daardoor ontstaan er allerlei problemen op sociaal, financieel, mentaal en lichamelijk vlak.

    Hoe ontstaat een verslaving?

    Gebruik of gedrag kan ineens escaleren, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Maar het kan ook heel geleidelijk gaan, bijvoorbeeld van een keer experimenteren met drugs naar gebruiken op elk feestje. Vanuit daar kan het een gewoonte worden, wat weer kan leiden tot problematisch gebruik en uiteindelijk een verslaving.

    Mogelijke factoren die invloed hebben op het ontstaan van een verslaving

    • Mentale oorzaken. Bepaalde psychische aandoeningen, zoals ADHD of autisme, kunnen ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor een verslaving. Maar ook wanneer je vaak somber bent of je angstig voelt, kan dat een reden zijn om steeds meer drugs of alcohol te gebruiken. We noemen dit ook wel onderliggende problematiek. 
    • Sociale omgeving. Wanneer er in jouw omgeving veel drugs wordt gebruikt of bijvoorbeeld veel alcohol wordt gedronken, is de kans groter dat je hierin meegaat. Het gebruik lijkt normaal, want je ziet niet anders en je hebt dan waarschijnlijk makkelijker toegang tot de middelen. Soms speelt ook groepsdruk een rol. 
    • Erfelijkheid. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Je genen kunnen ervoor zorgen dat het beloningssysteem van je hersenen anders werkt dan bij anderen en je hierdoor makkelijker een verslaving ontwikkelt. 

    Verslaving en tolerantie

    Het ontstaan van een verslaving heeft ook te maken met de tolerantie die je opbouwt bij een bepaald middel. Je lichaam went aan de hoeveelheid van een bepaalde stof, zoals alcohol of speed, en heeft de volgende keer meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Langzaam bouw je op die manier tolerantie op en wordt de kans op een verslaving groter. Je lichaam raakt zo gewend aan de stof dat het niet meer zonder kan. Je krijgt afkickverschijnselen wanneer je niet gebruikt en zelf afkicken wordt steeds moeilijker.

    Wat kun je doen aan een verslaving? 

    De gevolgen van een verslaving kunnen heftig zijn en op veel factoren van je leven invloed hebben. Denk aan werk, school en relaties. Het kan lastig zijn om toe te geven dat je geen grip meer hebt op je leven en dat je hulp nodig hebt. Weet dat je bij ons je verhaal kunt doen. Onze zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen oordelen niet, maar helpen je verder. Je staat er niet alleen voor. Contact opnemen kan via het nummer 040-303 2626 of via onderstaand contactformulier.

    Hulp nodig? Vul je contactgegevens in