Bij CACN Verslavingszorg zijn we gespecialiseerd in het behandelen van verschillende soorten verslavingen. Bij ons kun je terecht met je twijfels en vragen, maar ook als je daadwerkelijk hulp zoekt. Hoe we te werk gaan, hangt af van verschillende factoren. Onze hulp bij verslaving is altijd persoonlijk en op maat. Zo heb jij het meeste kans van slagen.
Wat is verslaving?
Verslaving is een chronische hersenziekte waarbij het beloningssysteem is ontregeld. Alcohol, drugs, maar bijvoorbeeld ook gokken zorgen ervoor dat hormonen als dopamine en serotonine in onnatuurlijk grote hoeveelheden vrijkomen in je brein. Daardoor voel jij je zo fijn.
Hevig verlangen
Die aangename ervaring wordt in je geheugen opgeslagen, waardoor je later een hevig verlangen kunt voelen naar het middel of gedrag. Bovendien bouw je tolerantie op: je lichaam went aan de drugs of alcohol. Je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Door dit alles loop je het risico verslaafd te raken.
Verslaving gaat niet vanzelf over
Verslaving gaat niet vanzelf weer over en is bovendien progressief: als je er niets aan doet, kan de situatie verergeren. Heb je hierover vragen, voor jezelf of over iemand anders waar jij je zorgen over maakt? Laat het ons weten en bel ons op 040-303 2626.
Verslaving aan middelen of aan gedrag
Afhankelijkheid kun je op verschillende manieren indelen. Zo kun je verslaafd zijn aan middelen, maar ook aan gedrag. Onder middelen vallen drugs, medicijnen en alcohol. Bij gedrag heb je het bijvoorbeeld over gokken en gamen. Daarnaast is drugs nog onder te verdelen in harddrugs en softdrugs. Het is wel goed om te beseffen dat die laatste indeling vooral gebaseerd is op wetgeving; stoppen met blowen kan voor jou net zo zwaar zijn als stoppen met coke voor een ander.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
Verslavingen waarmee we je kunnen helpen
Bij CACN kun je terecht voor behandeling voor bijna alle verslavingen. De behandelingen worden uitgevoerd door een betrokken team van medisch specialisten, zorgpersoneel en een aantal ervaringsdeskundigen. Heb je vragen of heb je hulp nodig bij een van de onderstaande soorten? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Maar wanneer ben je nou verslaafd?
De meeste verslavingen kun je herkennen aan typische signalen. Toch is er één grote gemeenschappelijke deler: je hebt er geen grip meer op. Het verlangen naar meer beheerst je leven en gedachten volledig. Dat gaat zo ver, dat je niet meer normaal kunt functioneren. Daardoor ontstaan er allerlei problemen op sociaal, financieel, mentaal en lichamelijk vlak. Al die zaken staan met elkaar in verbinding, waardoor de moeilijkheden zich opstapelen. Op een bepaald moment overzie je het allemaal niet meer.
Afhankelijkheid sluipt je leven binnen
Gebruik kan ineens escaleren, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Maar het kan ook heel geleidelijk gaan. Juist in dat laatste geval merk je in eerste instantie weinig. Ondertussen kun je onbewust je grenzen gaan verleggen. Je gebruikt bijvoorbeeld af en toe ook doordeweeks of je meldt je een keertje ziek omdat je middenin een game zit. En als je stopt, ervaar je allerlei ontwenningsverschijnelen of je krijgt een kort lontje. Dat wijt je misschien in eerste instantie niet direct aan je gebruik of gedrag, maar het kan er wel voor zorgen dat je weer gaat drinken, gokken, gamen of gebruiken.
Vaak voel je zelf als eerste dat het mis is
Het is niet ondenkbaar dat je het lastig vindt om toe te geven dat je geen grip meer hebt op je leven. Of je ontkent dat het zo is en maakt je problemen minder erg. Naar je omgeving, maar soms ook naar jezelf. Toch heb je vaak zelf onbewust als eerste door dat het niet goed gaat. De mensen om je heen hebben misschien nog niets in de gaten. Door schaamte of angst om mensen te verliezen ben je inmiddels heel erg goed in het verbergen van je gebruik. Wil je hierover praten? Neem dan contact op met CACN. Onze zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen zullen je niet veroordelen, maar verder helpen.
Wil je over je gebruik praten?
Hulp vragen bij verslaving is de eerste stap van jouw behandeling
In de meeste gevallen wordt er tijdens het intakegesprek duidelijk wat er nog meer meespeelt. Een verslaving is namelijk altijd een symptoom van iets anders. Je bent bijvoorbeeld als kind gepest of voelt je al je hele leven niet gezien of gehoord. Jezelf in gokken of gamen verliezen kan dan in eerste instantie die nare emoties dempen. Of de drugs lijken je het zelfvertrouwen te geven dat je zo mist. Voor ons is het daarom belangrijk dat jij je verhaal kunt doen. Daarmee kunnen we de behandeling aansluiten op jouw persoonlijke achtergrond.
Hulp bij verslaving is bij ons altijd maatwerk. Van jou vragen we vooral de motivatie om aan je herstel te werken.