Hoe onschuldig is wedden op voetbal?

3 juichende mannen met voetbalsjaaltjes en 1 man met mobiel die op het voetballen gegokt heeft.

Door alle reclames lijkt wedden op voetbal vooral een leuk tijdverdrijf. Maar uiteindelijk blijft het een vorm van gokken die inspeelt op het beloningscentrum van je brein. Ben je hier gevoelig voor, dan smaakt het spelen al gauw naar meer. Het is dan nog maar een kleine stap naar andere kansspelen, zeker met alle online mogelijkheden. Je loopt hierdoor een groter risico op een gokverslaving.

Een lange geschiedenis

Het wedden op sportwedstrijden kent een lange geschiedenis. De oude Grieken hielden zich er al mee bezig tijdens de Olympische Spelen. Ook de Romeinen deden eraan mee en zetten vooral in op gevechten tussen gladiatoren. Tegenwoordig zijn de weddenschappen verplaatst naar sportevenementen zoals voetbalwedstrijden.

Variatie houdt de spanning erin

Er zijn verschillende manieren en systemen om te gokken op voetbalwedstrijden. Zo kun je wedden op de uitslag van een enkele wedstrijd of een complete competitie. Je kunt ook inzetten op het team dat het eerste of juist laatste doelpunt scoort, op de winnaar van de eerste en tweede helft, of het aantal doelpunten even of oneven is en ga zo maar door. Deze enorme verscheidenheid aan spelvarianten zorgt ervoor dat je niet snel uitgekeken raakt. Dat klinkt positief, maar kan ook uitdraaien op obsessief speelgedrag.

Hoe werkt voetbalgokken?

Over het algemeen werkt het zo: bookmakers maken vooraf een inschatting wat voor kans alle teams maken om de wedstrijd te winnen. Hoe groter de waarschijnlijkheid op de overwinning, hoe lager de quotering – ook wel ‘odd’ genoemd – het elftal krijgt toegekend. En andersom geldt: hoe kleiner de kans op de overwinning, hoe hoger de quotering. Die factor kun je vervolgens vermenigvuldigen met je inzet. Op die manier schat je als deelnemer van tevoren in hoeveel geld een wedstrijd je zou kunnen opleveren. 

Kennis- of kansspel?

Voetballen is wereldwijd, binnen alle lagen van de bevolking, een ontzettend populaire sport. Het is ook het spel bij uitstek om te analyseren. Kijk alleen al naar complete talkshows rond voetbal. Bij voetbalwedden speelt dit analyseren ook een rol. Reclames zijn inmiddels aan banden gelegd, maar bekende sterren hintten er tot voor kort nog op dat het bij de Toto niet op gokken en wedden aankwam, maar om kennis en inzicht. Of dat het niet gaat om ‘de ééntjes en de tweetjes, maar om de kennis en de weetjes.’ Terwijl voetbalgokken nog steeds een kansspel is. Ook een sterk team kan een slechte wedstrijd hebben, er kunnen spelers het veld afgestuurd worden of een favoriete speler raakt geblesseerd.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Informatie gokverslaving

Online weddenschappen en gokken op voetbalwedstrijden

Waar je vroeger een formuliertje kocht en invulde, kun je sinds oktober 2021 legaal online weddenschappen op voetbalwedstrijden sluiten. Via websites en apps kun je zelfs via je mobiele telefoon inloggen om een gokje te wagen. Sluitingstijden zijn daarom niet langer van toepassing; je hoeft er niet eens je huis voor uit. Online gokken, op voetbal of in een van de vele andere vormen, kan dus overal en altijd. Dat brengt een veel hogere verleiding en dus bepaalde risico’s met zich mee die er voorheen niet waren, waaronder de kans op gokverslaving

Wanneer voetbalgokken problematisch wordt

Hoe korter de tijd tussen inzet en uitslag, hoe groter de risico’s dat je langer doorgaat en een gokprobleem ontwikkelt. Bij voetbalgokken is die periode relatief wat langer. Maar in de praktijk blijkt dat voetbalgokken de drempel verlaagt om aan andere vormen van gokken te beginnen. Je ervaart de spanning en sensatie van geldbedragen winnen. De vele gokreclames vallen je steeds meer op. Dan is de stap naar een online casino makkelijk gezet. En daar is de tijd tussen inzet en uitslag juist relatief kort en is alles er helemaal op ingericht om je zo lang mogelijk aan het spel te kluisteren.

CACN is er voor hulp, zorgen en vragen

Niemand is na één spelletje verslaafd. Maar je problemen kunnen wel snel uit de hand lopen. Daarom is het belangrijk dat je ondersteuning zoekt zodra je merkt dat je speelgedrag je niet meer helemaal lekker zit. Het kan ook dat je er wat vragen over hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde onderliggende problemen meespelen. Of er is sprake van combinatiegebruik, zoals gokken en coke of gokken en alcohol. Neem dan contact met ons op en laat ons weten waar jij mee zit. Samen bekijken we vervolgens hoe we jou het beste kunnen helpen, met voetbalwedden of een andere vorm van gokken.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in:

Veelgestelde vragen over wedden op voetbal

Hoe verslavend is wedden op voetbal?
Hoe herken ik een verslaving aan voetbalwedden?
Wat maakt voetbalgokken zo aantrekkelijk?
Kan ik CACN ook bellen met vragen over mijn gokgedrag?