Feit of fabel: blowen verandert je karakter

Jongen zit wanhopig en eenzaam tegen een muurtje doordat blowen zijn karakter heeft veranderd.

Misschien krijg je weleens te horen dat blowen je karakter heeft veranderd. Hoe reageer jij hierop? Raak je geïrriteerd of zit er misschien toch ergens een kern van waarheid in? Veranderingen in je karakter of gedrag kunnen heel subtiel en geleidelijk gaan. Hierdoor heb je het zelf mogelijk niet eens door of je schrijft ze aan andere oorzaken toe.

Wiet en je gedrag op de korte termijn

Cannabis zorgt over het algemeen voor ontspanning en een loom gevoel. Je hebt meestal meer moeite met focussen en concentreren en krijgt trek in zoete, ongezonde dingen. Het kan zijn dat je de behoefte voelt om te kletsen en om alles moet lachen. Of je wordt juist stil en in jezelf gekeerd. Als de wiet of hasj slecht valt of je neemt te veel, dan kun je angstig of achterdochtig worden. Vaak heb je geen zin om dingen te ondernemen en is het prima om gewoon te zitten en te blowen. Dit zijn allerlei effecten van wiet op de korte termijn die je gedrag beïnvloeden en die je al na één joint kunt ervaren.

Cannabisgebruik op de lange termijn

Rook je structureel cannabis, bijvoorbeeld wekelijks of zelfs dagelijks, dan kunnen bepaalde gedragsveranderingen erin slijten. Door de effecten van wiet op de lange termijn kan je karakter veranderen. Een veelvoorkomend kenmerk is dat je nergens zin in hebt, behalve blowen. Dat komt doordat je van structureel cannabisgebruik een motivatieprobleem kunt krijgen. Dit kan hele uiteenlopende delen van je leven negatief beïnvloeden. Denk aan hobby’s en sport waar je voorheen veel plezier uit haalde. Ook je werk of studie kan hieronder lijden. En zowel je relatie als vriendschappen kunnen hierop stuklopen.

Gedragsveranderingen die verband kunnen houden met blowen:

 • geen zin om dingen te ondernemen
 • kort lontje als je niet kunt blowen (afkickverschijnsel van wiet
 • minder sociaal zijn doordat je dan niet kunt blowen
 • andere vrienden opzoeken, omdat je met hen wel kunt blowen
 • in jezelf gekeerd raken doordat je niet kunt praten over de problemen die het blowen veroorzaakt
 • onverschillig worden voor de wereld om je heen doordat je emoties door het blowen worden onderdrukt
 •  zwaarmoedigheid doordat blowen mogelijk een depressie in de hand werkt
 • vreemd gedrag vertonen doordat je bij gevoeligheid in een psychose kunt raken

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over blowen

Wat doet blowen met je karakter?

Het probleem is dat karakterveranderingen door blowen vaak heel geleidelijk kunnen gaan. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals aanleg, bepaalde gebeurtenissen en je mentale gezondheid. Lang niet alle gedragsveranderingen komen bij iedereen in gelijke mate voor. Hoeveel je gebruikt en hoe verslavingsgevoelig je bent, zijn van invloed. Wanneer iemand verschillende middelen gebruikt, zoals coke en wiet, kan dit bovendien weer voor andere symptomen zorgen.  

Als ‘willen blowen’ verandert in ‘moeten blowen’

Of het nu je omgeving is die als eerste de veranderingen doorheeft of jijzelf, het blijft moeilijk om aan te geven dat je hulp nodig hebt; zeker als je niet langer zonder kunt en er misschien sprake is van een cannabisverslaving. Dit laatste is niet alleen te zien aan je uiterlijk, maar werkt ook weer door in je karakter, doordat je obsessief met blowen bezig bent.

Onze hulp, voor wanneer jij je zorgen maakt

Voel jij je eenzaam en weet je niet goed bij wie je terecht kunt met je vragen? Neem dan contact op met ons via 040-303 2626. Bij ons kun je jouw verhaal kwijt en gaan we samen op zoek naar een passend advies. Datzelfde geldt wanneer het niet om jezelf gaat, maar om een partner, vriend, kennis of familie. Een wietroker herkennen is uiteindelijk één ding, maar als het om een naaste gaat, kan alles ineens compleet anders zijn. Want hoe ga je het gesprek aan? En wat als iemand ontkent of het probleem weglacht? 

Neem daarom vandaag nog contact op als jij denkt dat blowen het karakter van jezelf of een naaste heeft veranderd.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.