Informatie

Oxazepam en alcohol, een riskante cocktail

Man zit op rand van bed omdat hij niet kan slapen en houdt hoofd in handen van wanhoop.

Oxazepam en alcohol hebben beide een rustgevende werking. Gebruik je ze echter tegelijkertijd, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Jouw ademhaling kan hierbij zo onderdrukt worden dat je leven in gevaar komt. Ook het risico op afhankelijkheid wordt groter; zowel een medicijn- als alcoholverslaving kan ernstige gevolgen hebben op jouw leven.

Wat is oxazepam?

Oxazepam wordt vooral ingezet als slaap- en kalmeringsmiddel. Deze medicatie valt onder de medicijngroep benzodiazepines, kortweg benzo’s. Deze dempen de reactie van je hersenen op externe prikkels. Hierdoor raak je ontspannen of minder angstig, afhankelijk van de soort. Er zijn er ook die voornamelijk als slaapmiddel worden ingezet. Zo heb je temazepam, lorazepam, ketazolam en alprozalam (ook bekend als Xanax). Ze verschillen voornamelijk van elkaar in werkingsgebied en -duur. In Nederland is oxazepam een van de meest voorgeschreven benzodiazepines.

Snelle gewenning

Wanneer je te maken krijgt met slaapproblemen of heftige emoties als paniekaanvallen of  stress kan je arts oxazepam voorschrijven. Dit kan de schijn opwekken dat dit middel veilig is te gebruiken. Het is echter belangrijk om te weten dat het alleen bedoeld is voor kortdurend gebruik. Na enkele weken heb je namelijk al meer nodig voor hetzelfde effect. Wanneer je dan zomaar stopt, kun je last krijgen van afkickverschijnselen.

Let op bij combineren van benzodiazepines en alcohol

Gebruik jij weleens een slaapmiddel als oxazepam samen met alcohol? Wees je dan bewust van de risico’s. Doordat beide middelen je centrale zenuwstelsel verdoven, kunnen ze elkaars werking versterken. Je kunt dan extra veel last krijgen van bijwerkingen als sufheid, vermoeidheid, een vertraagd reactievermogen en afgevlakte emoties. Doordat beide middelen snel in je lichaam worden opgenomen, is het uiteindelijke effect van deze combinatie onvoorspelbaar.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Is oxazepam met alcohol dodelijk?

Alcohol en oxazepam hebben beide een verdovende werking. Combineer je deze middelen, dan kan het effect gevaarlijk sterk uitvallen. Hierbij kan het ademhalingscentrum in je hersenen zodanig onderdrukt worden dat je out kunt gaan of in een coma raakt. In extreme gevallen kan het zelfs dodelijk zijn als je oxazepam of andere benzodiazepines met alcohol mixt. Doordat je ook onverschillig of versuft kunt raken, schat je de risico’s bovendien misschien minder goed in of het maakt je allemaal niet zoveel uit. Dit vergroot je kans op een overdosis.

Risico’s van alcohol en benzo’s:

 • grotere kans op (verkeers)ongevallen door sufheid
 • grotere kans op black-outs 
 • verminderde remming waardoor je te veel gebruikt
 • overdosering met out gaan en coma tot gevolg
 • grotere kans op verslaving
 • de dood

Als stoppen niet meer lukt

Door combinatiegebruik loop je ook een groter risico op verslaving aan beide. Je kunt dan afhankelijk raken van de diepere verdoving wanneer je drank met benzo’s combineert. Wanneer je met beide middelen stopt, kun je bovendien last krijgen van zwaardere ontwenningsverschijnselen dan wanneer je met een van de afzonderlijke stoffen zou stoppen. Dit alles kan ervoor zorgen dat het lastig wordt om in je eentje te stoppen.

Behandeling begint bij de bron

Herken jij bovenstaande problemen bij jezelf? En wil je hierover praten? Bel ons dan op 040 3032626. Zowel een alcoholverslaving als een medicijnverslaving kunnen heftige gevolgen hebben op jouw dagelijkse leven.

Het kan zijn dat er meer aan de hand is wanneer je problemen hebt met drank en benzo’s. Doordat ze je emoties dempen, kunnen ze voor jou een manier zijn geworden om met onderliggende problemen om te gaan. Tijdens je behandeling in onze afkickkliniek gaan we hier dieper op in, waardoor je jouw verslaving in de kern aanpakt. Neem daarom vandaag nog contact op als je vragen hebt over alcohol en oxazepam of andere benzo’s.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: