Tijdens jouw behandeling bij CACN maak je kennis met het 12 stappen-programma. Wij combineren dit met een persoonlijke aanpak waarin jouw individuele behoeften centraal staan. Op die manier krijg jij altijd zorg die aansluit bij wat jij nodig hebt. Je wordt hierin begeleid door ons ervaren en toegewijde team.
12 stappen programma
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Het 12 stappen Minnesota-model, gebaseerd op de AA
De Anonieme Alcoholisten (AA) werkten voor het eerst met een 12 stappen-programma. Deze methode beschrijft de weg die je aflegt op weg naar herstel en het blijkt niet alleen succesvol bij alcoholverslaving, maar ook bij tal van andere verslavingen. Het Amerikaanse Hazelden-instituut heeft het programma vervolgens verder ontwikkeld. Ze lieten zich hiervoor inspireren door verschillende bronnen, personen en vormen van spiritualiteit.
CACN gebruikt een programma dat op deze behandeling is afgestemd. Onze versie kun je ook prima volgen wanneer je niet gelovig bent. Misschien ken je de 12 stappen als het Minnesota-model, doordat de organisatie in die plaats was gevestigd. Maar waar de AA vooral een zelfhulpgroep is, wordt je bij ons begeleid en ondersteund door een team van gespecialiseerde zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen.
De reis van de 12 stappen
De 12 stappen beschrijven de reis die je aflegt op weg naar herstel. Je begint met erkennen dat je een probleem hebt met gebruik of gedrag. Dit kun je niet langer in je eentje oplossen en je hebt hierbij hulp nodig. Bij de laatste stap ben je in staat om je kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je eigen herstel, te delen met andere verslaafden. De verbinding met anderen en jezelf heb je niet alleen kunnen herstellen, maar helpt je ook om anderen te helpen die nog niet zo ver zijn.
Hoe CACN het 12 stappenplan integreert
Elke verslaving is complex, of het nu om een gedragsverslaving gaat of om middelen als drugs of alcohol. Dat komt doordat er allerlei factoren mee kunnen spelen, zoals onderliggende problematiek of een meervoudige verslaving. Bovendien reageert ieder mens en speelt ook juist die persoonlijkheid een rol. Daarom vinden wij het essentieel om eerst jouw persoonlijke behoeften in kaart te brengen, zodat we onze behandeling hierop kunnen afstemmen. In de praktijk betekent dit dat we het 12 stappen-plan hebben geïntegreerd in onze werkwijze. We vullen deze verder aan met uiteenlopende wetenschappelijk bewezen therapieën en behandelmethodes in zowel groepsverband als een op een.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Stap 1
Erken dat je de controle bent verloren over het gebruik van een verslavend middel. Dit is de moeilijkste stap, doordat je toegeeft dat je dit probleem niet langer alleen kunt oplossen.
Stap 2
Stel je open om hulp te accepteren.
Stap 3
Neem die hulp ook aan en ben bereid om te werken aan je herstel.
Stap 4
Kijk op een eerlijke manier terug op je leven tot nu toe en maak de balans op.
Stap 5
Geef aan anderen de misstappen toe, die je naar hen toe gemaakt hebt tijdens je verslaving. Betrek daarbij iemand die je vertrouwt.
Stap 6
Ontdek wat je valkuilen en negatieve kanten zijn en hoe je die juist op een positieve manier kunt inzetten.
Ik wil hulp
Stap 7
Spreek uit dat je jouw gedrag wilt veranderen. Dat doe je onder andere door te weten wat je verbeterpunten zijn en er ook daadwerkelijk mee aan de gang te gaan.
Stap 8
Wees bereid om de mensen onder ogen te komen die je tijdens je verslaving hebt geraakt. Zo pak je de jouw verantwoordelijkheid hiervoor weer terug.
Stap 9
Maak schoon schip door daadwerkelijk met deze mensen in contact te komen en maak het goed.
Stap 10
Blijf op een eerlijke manier naar jezelf kijken. Problemen stop je niet weg en fouten geef je meteen toe.
Stap 11
Zorg voor rust in je leven. Doe dit op een manier die bij je past, zoals meditatie of geestelijke ontwikkeling.
Stap 12
Deel de kennis en ervaring die je tijdens je eigen weg naar herstel hebt opgedaan met lotgenoten. Zo kun je anderen helpen die door dezelfde stappen heen gaan.
Wij vertalen de 12 stappen in onze kliniek in Nederland
Wil je meer weten over het 12 stappen-programma en hoe wij in onze afkickkliniek de behandeling aansluiten op jouw situatie? Neem dan contact met ons op. Zowel in het advies dat je meekrijgt als in onze aanpak sta jij centraal.
Ik wil advies
Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.