Een pilletje waardoor je uren kunt feesten, waarbij je je helemaal één voelt met de mensen om je heen en er een gelukzalig gevoel door je heen stroomt. Dat klinkt misschien als de perfecte partydrug, maar er zit een keerzijde aan deze harddrug. Zo zorgt een MDMA-verslaving voor gezondheidsklachten en andere problemen.
MDMA-verslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Populaire partydrug
Sinds 1985, zo’n beetje parallel met de opkomst van house muziek in Nederland, is MDMA als partydrug in populariteit gegroeid. Het verbod dat een paar jaar later volgde, deed daar weinig aan af: na cannabis is MDMA de meest gebruikte drug in ons land.
Gelukzalig gevoel door XTC
MDMA, voluit 3,4 methyleendioxymethamfetamine, staat ook bekend als XTC, ecstasy en love drug en dat heeft een reden. Naast de stimulerende werking, waardoor je kunt blijven dansen zonder moe te worden, heeft het middel ook een bewustzijnsveranderend effect. Daardoor raak je vervuld van een gelukzalig gevoel. Muziek en kleuren komen veel intenser binnen, waardoor je in een soort trance kunt raken. Daarnaast ervaar je meestal ook een enorme openheid en verbondenheid met de mensen om je heen; je hebt zin om te kletsen en te knuffelen.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
MDMA-poeder, kristallen of pil
Het middel komt het meeste voor als XTC-pil. Daarnaast kom je het ook wel tegen als kristallen of – wanneer die vermalen worden – als poeder. Sommigen nemen telkens likjes van MDMA-kristallen of MDMA-poeder of nemen het met wat water in. Snuiven kan ook, maar gebeurt niet vaak.
Binnen 30 tot 60 minuten nadat je deze harddrug hebt geslikt, voel je de effecten; in totaal werkt MDMA tot 6 uur lang. Zodra de drug in je brein aankomt, worden daar enorme hoeveelheden van bepaalde hormonen afgegeven: noradrenaline, dopamine en vooral serotonine. Deze hebben allemaal invloed op je gemoedstoestand.
Geen oneindige serotonine-voorraad
Van alle stofjes wordt er bij MDMA het meeste serotonine vrijgegeven. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en is de reden dat jij je zo extatisch voelt. De hoeveelheid die vrijkomt, is alleen niet eindig. Sterker nog, door de onnatuurlijk grote afgifte wordt ook je reservevoorraad aangesproken. Is die eenmaal uitgeput, dan duurt het soms wel maanden voordat die voorraad weer is aangevuld.
Neem je XTC kort daarna, dan is de kans groot dat je dat typische loved-up gevoel veel minder tot niet meer ervaart. De lichamelijke, oppeppende effecten nemen dan de overhand, maar die haal je wel uit je eigen reserve energievoorraden.
Vaak voel jij je daardoor enkele dagen later emotioneel, leeg, lusteloos, moe en gedeprimeerd. Dit wordt ook wel de come down of dinsdagdip genoemd. Het komt erop neer dat je met XTC een lening neemt op je energie- en serotoninevoorraad die je later met rente terugbetaalt.
Effecten MDMA-gebruik:
- warm, gelukzalig gevoel
- hoog energieniveau
- grote pupillen
- droge mond
- verhoogde spierspanning
- malende kaken en tandenknarsen
- verminderd hongergevoel
- verhoogde hartslag
- slecht plassen (bij hogere dosering)
- verhoogde lichaamstemperatuur
Symptomen MDMA-verslaving:
- je hebt steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect
- MDMA wordt een obsessie voor je
- je gebruikt om niet aan problemen te denken
- uitgaan zonder MDMA vind je niet leuk meer
- je verwaarloost werk en studie
- je ziet vooral je vrienden die ook gebruiken
- stoppen of minderen lukt je niet
Risico's MDMA-verslaving
- geheugenproblemen en concentratiestoornissen
- acuut leverfalen
- gebitsschade
- depressie door serotoninestoornis
- watervergiftiging
- dood door oververhitting
Kun je verslaafd raken aan MDMA?
Hoewel een verslaving niet heel vaak voorkomt, kan het toch gebeuren. Je merkt dat aan de hierboven genoemde symptomen. Dat kan ook blijken uit dat je stappen zonder XTC niet leuk meer vindt, ook al ga je alleen in het weekend uit. Ook dan kan er sprake zijn van afhankelijkheid.
Lukt het jou om ondanks de signalen en je goede voornemens niet om zelf te stoppen met MDMA? Neem dan contact op met ons team. Onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen staan klaar om naar jou te luisteren. Op basis van jouw verhaal bieden we een behandeling die goed aansluit op jouw persoonlijke omstandigheden.
Uit een intakegesprek kan bijvoorbeeld blijken dat er bepaalde problemen spelen. MDMA kan dan bewust of onbewust een manier zijn geworden om daarmee om te gaan. Tijdens een behandeling bij CACN besteden we daar dan ook volop aandacht aan.
Wil je over je gebruik praten?
CACN, voor professionele verslavingszorg
Je hebt moed nodig om die eerste stap te zetten en te erkennen dat je problemen hebt met het gebruik van MDMA. Door verslaving raak je soms zo verstrikt in allerlei emoties als angst en schaamte, waardoor het niet gemakkelijk is om je verhaal te delen. Toch is het wel de eerste stap op weg naar een betere levenskwaliteit. Het kan ook enorm opluchten wanneer je in een veilige omgeving iemand tegenover je hebt die luistert zonder te veroordelen. Samen zoeken we naar een behandelmethode die goed aansluit bij jou als persoon.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Wil je meer lezen?
Veelgestelde vragen over MDMA-verslaving
Uiterlijke kenmerken bieden geen garantie
Vaak staat er een symbooltje in XTC-pillen gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld een smiley, een hartje of de S van Superman zijn. Dat zegt niets over de sterkte of daadwerkelijke samenstelling van je pil. Hetzelfde geldt voor de vorm en kleur van de pil.
Drugs laten testen
Je kunt niet aan de buitenkant zien wat erin zit.
De enige manier om dat te weten te komen, is je drugs laten testen.
Geestelijke verslaving
Dat kan zeker. Je merkt bijvoorbeeld dat je feesten en uitgaan zonder deze drug saai vindt. Of je krijgt er allerlei gezondheidsklachten van en gaat toch door met gebruiken. Je kunt het ook merken doordat mensen in je omgeving er opmerkingen over beginnen te maken. Vervolgens ontken je of je wordt misschien zelfs kwaad.
Persoonlijke hulp die past bij jou
Maak jij je zorgen over je gebruik? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen bekijken of we jou een passende oplossing kunnen bieden.
Bij ons kun je ook je vragen kwijt
Dat kan zeker! Het is juist goed wanneer je bepaalde vragen of zorgen in een vroeg stadium met ons deelt.
Hoe eerder jij je zorgen deelt, hoe beter
Een verslaving is een chronische ziekte die erger wordt wanneer je er niets aan doet; hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Vandaar dat je ons ook kunt contacteren wanneer je vragen hebt die je niet aan iedereen durft te stellen.
Verhoogde lichaamstemperatuur
Deze drug verhoogt je lichaamstemperatuur. Doordat je tegelijkertijd veel minder vermoeidheid voelt, kun je door blijven dansen. Vaak is het in bars, clubs en discotheken ook warmer.
Op tijd rustpauze inlassen
Geef je jezelf niet de kans om af te koelen door bijvoorbeeld even te rusten, dan kan je lichaam oververhit raken. Dat kan ernstige, levensgevaarlijke complicaties veroorzaken, zoals interne bloedingen. Neem daarom op tijd rust, ook als je lichaam die behoefte niet aangeeft.
Drink niet te veel
Van MDMA kun je dorst krijgen, doordat de drug je lichaamstemperatuur verhoogt en je minder speeksel aanmaakt (droge mond). Let op dat je maximaal 1 glas per uur drinkt.
De gevolgen van watervergiftiging
Je lichaam scheidt door MDMA minder water uit (je kunt minder goed plassen) en tegelijkertijd krijg je minder natrium binnen. Dat kan een levensgevaarlijke zwelling van je hersenen veroorzaken. Dit ziektebeeld is erg lastig te behandelen en kan tot de dood leiden. Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Ambulante zorg bij CACN Verslavingszorg
Wanneer je jouw gegevens achterlaat, nemen wij contact met je op om een intakegesprek te plannen. Daarin bekijken we samen hoe we onze behandeling kunnen laten aansluiten op jouw persoonlijke behoeften. Als blijkt dat we jou een passende oplossing kunnen bieden, gaan we van start. Een ambulante behandeling duurt gemiddeld 12 weken waarin je 2 volle werkdagen per week het programma volgt. Omdat het ambulante zorg betreft, ga je aan het eind van zo’n dag gewoon weer terug naar huis.
Klinische zorg bij ketenpartner Connection SGGZ
Het kan zijn dat je intensievere zorg nodig hebt. Of je thuissituatie is zodanig dat het beter is wanneer je tijdelijk even ergens anders woont. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben een verslavingskliniek in Meerlo, Limburg en in Zuid-Afrika. Doordat je even los bent van je omgeving, kan dat soms juist voor een betere start zorgen waarin je focus volledig ligt op herstel.