Je denkt meestal niet meteen aan een cannabisverslaving of wietverslaving als je voor het eerst blowt. Cannabis heeft bij de meesten een onschuldig imago. Maar een cannabisverslaving kan ernstige gevolgen hebben op je leven en dat van naasten. Door vroegtijdig te herkennen dat je gebruik uit de hand loopt en dit bespreekbaar te maken, pak je de controle op je leven terug. Wij helpen je hier graag bij.
Cannabisverslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Ben ik verslaafd aan wiet?
Hoewel de term softdrugs misschien anders doet vermoeden, zijn wiet en hasj verslavend als je ze regelmatig gebruikt. Dat zit zo: de werkzame stof in deze middelen, THC, stimuleert een onnatuurlijk sterke afgifte van dopamine in je hersenen. En dopamine zorgt voor een ontspannen en fijn gevoel. Dat kan zo aangenaam zijn, dat je steeds vaker gaat blowen. Het kan dan een gewoonte worden of een manier om met negatieve emoties om te gaan en je stemming te verbeteren. Tegelijkertijd bouw je tolerantie op. Dit betekent dat je lichaam steeds meer cannabis nodig heeft voor hetzelfde positieve effect.
Wietverslaving – onderliggende problemen wegblowen
Een van de effecten van wiet op de korte termijn is dat het rustgevend werkt. Maar daar zit ook een risico aan als je deze werking gebruikt als vluchtmiddel om even niet aan je zorgen te hoeven denken. Of als je je rot voelt en cannabis gebruikt om je beter te voelen. Want juist die negatieve emoties kunnen betekenen dat er meer aan de hand is. Door te blowen hoef je daar even niets mee, maar het lost zo’n onderliggend probleem niet op.
Merk jij dat je vastzit in zo’n vicieuze cirkel? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we doordringen tot de kern van jouw gebruiksprobleem.
Cannabisverslaving herkennen
Blowen kan een gewoonte worden die problemen op kan leveren. Dit proces gaat vaak zo geleidelijk dat je dit soms niet goed in de gaten hebt. Het belangrijkste symptoom waaraan je cannabisverslaving kunt herkennen, is controleverlies. Het lukt je dan niet meer om te stoppen of te minderen, ondanks alle negatieve gevolgen van het blowen. Of je krijgt afkickverschijnselen als je ineens stopt. Je hebt dan eigenlijk je blowtje nodig om normaal te functioneren. Doe je dat niet, dan voel je je immers ziek door ontwenningsklachten.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Informatie over cannabisverslaving
Professionele hulp kan uitkomst bieden
Stoppen met blowen kan om allerlei redenen uitdagend zijn. Terwijl het je ook ontzettend veel kan opleveren. Wil jij hulp? Ons team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen is er voor jou en stemt je behandeling af op wat jij nodig hebt om te herstellen. Het enige dat je zelf hoeft te doen, is ons bellen op 040-303 2626 of onderstaand contactformulier invullen. Dat kan ook als jij je als naaste zorgen maakt om iemand die veel blowt.