Speed wordt ook wel pep, snelle of amfetamine genoemd. Deze harddrug geeft je energie, focus en zelfvertrouwen. Maar ongemerkt ga je snel over je grenzen heen, waarbij je lichamelijk en geestelijk uitgeput raakt. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen, terwijl functioneren zonder steeds moeilijker wordt. Hoe herken je de signalen van speedverslaving? En hoe kunnen wij je helpen om de controle terug te krijgen?
Speedverslaving

Is gebruik van speed verslavend?
In het begin heb je maar een klein beetje nodig voor een hele nacht. Maar je hersenen raken gewend aan de kick van speed snuiven of slikken. Hierdoor heb je steeds meer nodig om dezelfde positieve effecten te ervaren. En als je stopt, wordt je ziek. Dat komt doordat je afkickverschijnselen krijgt die verdwijnen als je weer begint met gebruiken. Je kunt ook last krijgen van een sterk verlangen om weer te gebruiken. Zonder pep lijkt je leven maar saai en leeg. Herken jij dit? Bel ons dan op 040-303 2626 en maak je zorgen bespreekbaar.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Symptomen van speedverslaving
Een speedverslaving herkennen is niet altijd even makkelijk. Want waar ligt de grens tussen recreatief en obsessief gebruik? Hieronder tref je symptomen die op verslaving kunnen wijzen:
- sterk vermageren
- zelfverwaarlozing
- verwaarlozing van relaties, werk, huishouden en andere belangrijke zaken
- afkickverschijnselen als je stopt met speed gebruiken
- zeer regelmatig tot elke dag speed gebruiken
- niet kunnen stoppen met gebruik, ondanks de negatieve gevolgen
- meer en vaker gebruiken dan je had voorgenomen
- in je eentje gebruiken
- op ongebruikelijke momenten gebruiken, zoals onder werktijd of doordeweeks
- steeds meer nodig hebben
- continu en obsessief aan speed denken
- speed nodig hebben om normaal te kunnen functioneren
Risico’s van speedverslaving
Het effect van speed lijkt op adrenaline: je staat voortdurend onder druk om direct te reageren: de zogenaamde vlucht- of vechtmodus. En doordat je geen vermoeidheid of honger voelt, put je je reserves uit. Dit kan leiden tot:
- gebitsproblemen
- hartritmestoornissen en hartaanval
- psychoses
- herseninfarct of hersenbloeding
- geheugen- en concentratieproblemen
- depressiviteit
- suïcidale gedachten
Wil je over je gebruik praten?
Meer informatie
Verslaving kan een symptoom zijn van iets anders
Het kan moeilijk zijn om in je eentje een ingesleten patroon te doorbreken. Zo kan er sprake zijn van een onderliggend probleem, zoals een trauma of ADHD. Dit kan allerlei klachten veroorzaken die tijdelijk lijken te verdwijnen als je speed gebruikt. Al tijdens het intakegesprek kijken we daarom of hier bij jou sprake van is. Door dergelijke onderliggende problematiek kan het namelijk verleidelijk zijn om telkens opnieuw speed te gebruiken. En doordat je tolerantie ontwikkelt, heb je ook steeds meer pep nodig, waarbij je het risico loopt om uiteindelijk verslaafd te raken.
Onze hulp bij amfetamineverslaving
We krijgen weleens de vraag hoe lang het duurt om af te kicken van speed. De behandeling zelf duurt gemiddeld 12 weken, maar we bieden daarnaast ook een detoxprogramma en passende voor- en nazorg. Zodra jij die eerste stap hebt gezet en contact met ons hebt opgenomen, sta je er dus niet langer alleen voor. Bel ons vandaag nog op 040-303 2626 of vul het contactformulier hieronder in. Dat kan ook als je vragen hebt over je gebruik of met een van onze ervaringsdeskundigen over je speedverslaving wilt praten.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over speedverslaving
Belangrijk signaal
Het kan een teken zijn dat je geestelijk afhankelijk begint te raken van speed. Beginnende afhankelijkheid is niet hetzelfde als verslaving. Toch kan gebruik soms onverwacht snel uit de hand lopen. Daarom kun je ons altijd contacteren om je twijfels of zorgen met ons te delen; ook als je twijfelt of het wel nodig is.
Bel ons ook voor vragen
Heb je vragen over je gebruik die je niet aan iemand in je omgeving kwijt kunt? Ook dan zijn we er voor jou, waarbij je verhaal altijd vertrouwelijk behandeld wordt.
Confronteren leidt niet altijd tot een antwoord
Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan over een onderwerp als drugsgebruik. De ander kan ontkennen of boos worden. Of je krijgt te horen dat het allemaal wel meevalt.
Wij zijn er ook voor jou als naaste
Tegelijkertijd kun je zelf ook overmand worden door emoties als frustratie, angst of woede. Als je het lastig vindt om er een gesprek over aan te gaan, neem dan contact met ons op. Verslaving kan een zware wissel trekken op iedere relatie; wij zijn er daarom ook voor jou als naaste.
Snel aan de slag
Bij CACN kennen we geen lange wachtlijsten. Wij weten dat de toegankelijkheid van onze zorg erg belangrijk is. Daarom kan je bij ons altijd snel terecht voor een intakegesprek. Check ook onze actuele wachttijden.
Intakegesprek
Wanneer jij je contactinformatie achterlaat, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin nemen we de tijd om naar jou te luisteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onderliggende problemen meespelen die jouw gebruik in stand houden.
Jij staat bij ons centraal
Door de behandeling af te stemmen op jouw verhaal, maken we onze zorg persoonlijk, zodat jij daarin centraal staat. Wij zijn er immers voor jou.
Vergoeding vanuit basisverzekering en geen eigen bijdrage
Al onze behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering en ook goed om te weten: wij vragen geen eigen bijdrage, zodat we onze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk houden.