Niemand is bij het eerste lijntje of blowtje gelijk afhankelijk. Toch kan de weg van recreatief gebruik naar drugsverslaving korter zijn dan je denkt. Of dat voor jou geldt en in wat voor mate, hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld het middel dat je gebruikt. De indeling in hard- en softdrugs zegt daarbij niet altijd iets over hoe verslavend of schadelijk het is.
Drugsverslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Drugsgebruik in Nederland
Uit onderzoek onder gebruikers tussen 15 en 34 jaar blijkt dat het drugsgebruik in Nederland in een aantal gevallen voorop loopt binnen de Europese Unie (Trimbos-instituut en Ministerie van Veiligheid en Justitie, 2017). Wat cocaïnegebruik betreft, komt Nederland op een tweede plaats. Met XTC en speed staat Nederland op nummer één.
De wet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Bij die laatste groep gaat het om middelen als cannabis, maar ook om bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen. Bij de eerste categorie kun je denken aan cocaïne en XTC. De termen softdrugs en harddrugs zeggen overigens niets over de schadelijkheid, heftigheid of het risico op een verslaving.
De effecten en symptomen na drugsgebruik
De verschillende soorten drugs zijn op basis van hun effecten in te delen in drie categorieën:
- hallucinerende middelen, zoals ketamine en LSD
- verdovende middelen, zoals alcohol en bepaalde medicijnen
- oppeppende middelen, zoals cocaïne en speed
Sommige drugs bevatten weliswaar bepaalde eigenschappen uit bovenstaande groepen, maar zijn niet heel duidelijk in te delen, zoals lachgas. Ook cannabis geeft verschillende effecten. Deze softdrug werkt verdovend, maar ook hallucinerend.
Afhankelijk van het type drugs wordt de afgifte van bepaalde stofjes in je hersenen afgeremd of juist bevorderd. Daarnaast stimuleren alle drugs het beloningssysteem in je brein en zorgen voor krachtige herinneringen. Daardoor kun je later weer sterk naar het gevoel verlangen die drugs bij je oproepen, de zogenaamde craving.
Daarnaast kun je na langdurig intensief gebruik ontwenningsverschijnselen ervaren. Stop je met gebruiken, dan kan je lichaam daartegen protesteren.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
Factoren die verslaving in de hand werken
Of je uiteindelijk verslaafd raakt, hangt af van je psychische kwetsbaarheid, je genen en je sociale omgeving. Daarnaast spelen andere zaken een rol. Denk daarbij aan de redenen waarom je gebruikt. Drugs kunnen een manier zijn om niet aan de pijn te hoeven denken van een nare gebeurtenis uit het verleden. Daardoor voelt het misschien na een tijd alsof je niet meer zonder kunt.
Daarnaast maakt het uit wat voor middelen je neemt. Bij sommige bouw je bijvoorbeeld geleidelijk tolerantie op, terwijl dat bij andere al na enkele weken intensief gebruik ontstaat.
Wanneer ben je verslaafd?
Hoewel de grens tussen risicovol gebruik en verslaving soms onduidelijk is, zijn er wel degelijk kenmerken die aangeven dat je de controle erover kwijtraakt.
Verslavingen waar wij je bij kunnen helpen
Kenmerken van verslaving:
- je gebruikt om problemen te vergeten
- je houdt je niet aan beloftes om te stoppen
- je neemt meer dan je had voorgenomen
- stop je, dan krijg je afkickverschijnselen
- afspraken met anderen kom je niet na
- je wordt boos als iemand over je gebruik begint
- je komt in gevaarlijke situaties, zoals rijden onder invloed
- je bent continu bezig met de drugs
- je hebt drugs nodig om te functioneren
- je neemt soms stiekem iets
- ondanks allerlei problemen ga je door
- je gezondheid lijdt eronder
- vrienden, hobby’s, werk of studie raken ondergeschikt
Afkickverschijnselen van drugs:
- hevig zweten, ook als je je niet inspant
- futloosheid, geen energie om je bed uit te komen
- flashbacks waarbij je een trip herbeleeft
- hoge hartslag en hartkloppingen
- paniekaanvallen en angsten
- depressiviteit
- een kort lontje
Risico’s van verslaving:
- in aanraking komen met justitie
- verhoogde kans op een drugspsychose
- hart- en vaatziekten
- aantasting van organen, zoals je hersenen en lever
- suïcidale gedachten
- de dood
Wat als je niet langer afhankelijk wilt zijn?
Wanneer je in je hoofd steeds meer bezig bent met drugsgebruik, kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel bent beland. Je wilt niet gebruiken, maar het verlangen is zo sterk dat je het toch telkens weer doet. Weet dat CACN er voor jou is, ook als er voor je gevoel nog geen sprake is van verslaving, maar je er niet goed zelf meer uitkomt.
Wil je over je gebruik praten?
Wij zijn er om jou te helpen
We begrijpen dat het moed vraagt contact met ons te zoeken. Misschien helpt het om te weten dat dit de eerste stap is op weg naar een leven dat vrij is van verslaving. In onze afkickkliniek voor drugs helpen wij je vervolgens bij alle stappen die volgen. Je kunt ons ook bellen op 040-303 2626 als je je zorgen maakt over een naaste die worstelt met drugsmisbruik.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over drugsverslaving
Verschillende factoren
Of je uiteindelijk verslaafd raakt, hangt af van verschillende factoren. Als je die bij elkaar optelt, kun je uitkomen bij een verhoogd risico op verslaving. Denk aan:
- biologische invloed – bijvoorbeeld je genen
- sociale factoren – vrienden of toekomstperspectief
- psychologische inbreng – hoe ga je om met tegenslag?
- reden waarom je gebruikt – zijn de drugs bijvoorbeeld een vlucht?
- de drugs zelf – sommige middelen zorgen voor een sterke craving of je bouwt sneller tolerantie op
Vroeg hulp vragen
Een verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter de kans op duurzaam herstel.
CACN is er voor iedereen die zich zorgen maakt over drugsgebruik
Wij zijn er daarom niet alleen voor mensen bij wie de problemen boven het hoofd zijn gegroeid. We zijn er ook voor je wanneer je omgeving niets in de gaten heeft, terwijl jij misschien wakker ligt over je gebruik. Je verhaal delen of ons vragen stellen die je nergens anders kwijt kunt, kan soms al enorm opluchten.
Ook voor jou bieden we hulp
Het kan zijn dat je een partner, familielid of vriend ziet worstelen met zijn of haar drugsgebruik. Misschien heb je al geprobeerd om erover te praten, maar eindigt dat altijd in ruzie. Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat er nodig is om die ander te helpen.
Snel samen in gesprek
Wanneer jij je gegevens achterlaat of ons belt, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen. Sluit onze behandeling aan bij jou? Dan kun je vaak al binnen een week van start.
Jij staat bij ons centraal
De behandeling bestaat uit groepstherapie en individuele sessies en sluit altijd zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Wanneer je contact met ons opneemt, vertellen we je er graag meer over.