Alcoholverslaving is wereldwijd een van de meest voorkomende verslavingen. Drank is eenvoudig verkrijgbaar en sociaal geaccepteerd. Hierdoor kan het lang duren voordat je beseft dat je niet meer zelfstandig kunt ophouden met drinken. Dat is niet iets om je voor te schamen. Sterker nog, hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter je kans op een duurzaam herstel. Wij kunnen jou de begeleiding bieden die aansluit op jouw situatie.
Alcoholverslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wat is een alcoholverslaving?
Bij een drankverslaving kun je niet meer normaal functioneren zonder drank. Alles draait daarom en je hebt geen controle meer over je gebruik. Dit merk je doordat je bijvoorbeeld klachten krijgt wanneer je stopt met drinken, zoals trillen en transpireren. Deze afkickverschijnselen kunnen bij drank ernstig en zelfs levensgevaarlijk zijn. Denk aan epileptische aanvallen en delirium tremens.
Je lichaam en brein passen zich aan door alcoholmisbruik
Een alcoholverslaving is zowel geestelijk als lichamelijk. Niet alleen het beloningscentrum in je hersenen raakt ontregeld, waardoor je een onbedwingbare behoefte voelt om steeds opnieuw te drinken. Je lichaam verandert ook om zich aan te passen aan de hoeveelheid alcohol en vraagt steeds meer om hetzelfde effect te bereiken. Stop je met alcohol drinken, dan heeft je lichaam de tijd nodig om weer terug te gaan naar de oude situatie. We kunnen je hierin op een medisch verantwoorde manier begeleiden.
Heb je plannen om te stoppen? Bel ons dan eerst op 040-303 2626. Samen bekijken we hoe we jou kunnen helpen afkicken met een detoxbehandeling.
Ben ik een alcoholverslaafde?
Het kan soms lang duren voordat je de controle verliest over je drinkgedrag. Dit kan zo geleidelijk gaan, dat je het in eerste instantie niet herkent. Toch zijn er symptomen die erop wijzen dat je te veel alcohol drinkt. Zo kun je last krijgen van angsten en depressiviteitsklachten. Ook constante vermoeidheid kan wijzen op overmatig drinken. Herken je deze en merk je dat je de drank niet altijd meer de baas bent? Of maak je je zorgen om een naaste? Neem dan contact met ons op en deel je zorgen. De gevolgen van alcoholmisbruik kunnen erg ingrijpend zijn. Met onze professionele hulp maak je de weg vrij naar een nieuw leven waarin jij weer aan het roer staat.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Informatie over alcoholverslaving
Oorzaken van drankverslaving: het biopsychosociaal model
Iedereen kan een verslaving aan alcohol ontwikkelen, maar niet iedereen raakt verslaafd. Het heeft onder andere te maken met de volgende factoren: je genen (biologische factoren), de manier waarop je met tegenslagen omgaat (psychologische factoren) en je achtergrond of leefomgeving (sociale factoren). Een alcoholverslaafde heeft meestal te maken met alledrie de factoren. Vandaar dat we al tijdens het intakegesprek samen proberen te achterhalen of er wellicht bepaalde problemen in jouw leven spelen. Deze kunnen voor een terugval zorgen. Tijdens je op maat gemaakte behandeling van alcoholverslaving hebben we hier ruim aandacht voor.
Signalen van alcoholverslaving:
- geen grip meer op je drinkgedrag
- ruzies met je partner over je drinkgedrag
- gevaarlijke situaties doordat je bijvoorbeeld dronken autorijdt
- verwaarlozing van vrienden, werk, hobby’s, huishouden en lichaamsverzorging
- verzwijgen hoeveel je drinkt
- je ergert je als iemand je met je drinken confronteert
- geldproblemen doordat alles opgaat aan drank
- lichamelijke klachten, zoals last van je maag
- mentale problemen, zoals slechte concentratie en depressiviteit
Symptomen alcoholverslaving
- last van maag en darmen
- moeite met slapen
- kortetermijngeheugen verslechtert
- blackouts
- stemmingswisselingen
- hevig zweten en/of trillen
- nerveus, angst en paniekaanvallen
- last van geestelijke verwarring
- sterke vermagering of juist aankomen in gewicht
- neerslachtigheid
- suïcidale gedachten
Risico’s van alcoholverslaving:
- je verliest je baan, met verdere vereenzaming en geldproblemen tot gevolg
- je komt in aanraking met de politie
- je krijgt hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct
- Blijvende hersenschade, waaronder Syndroom van Korsakov
- je andere organen beschadigen, er ontstaat bijvoorbeeld levercirrose
- je loopt een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker
- je kunt uiteindelijk aan alcoholmisbruik overlijden
- verhoogde kans op psychoses (bij langdurig misbruik)
Hulp bij verslaving aan alcohol
Verslaving is nooit een bewuste keuze, maar je hebt wel de keuze om er iets aan te doen. Daarin sta je niet alleen. Ons team van ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals staat klaar om je te begeleiden vanuit onze afkickkliniek voor alcoholverslaving. Het kost moed om contact met ons op te nemen, maar met die eerste stap maak je zelf de weg vrij naar een leven waarin je vrij bent van alcoholverslaving.
Ik wil hulp
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over alcoholverslaving
Let op de signalen
De hoeveelheid die je drinkt, zegt veel, maar niet alles. Onderstaande signalen kunnen erop wijzen dat je een verslaving aan alcohol hebt ontwikkeld. Wil jij graag hulp of wil je misschien liever eerst meer weten? Neem dan contact met ons op.
Kenmerken alcoholverslaving:
- alles wat je denkt of doet, draait om alcohol
- stop je, dan krijg je allerlei ontwenningsverschijnselen door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid
- je blijft alcohol drinken, ondanks allerlei problemen op sociaal, lichamelijk, mentaal en financieel vlak
- afspraken met jezelf of anderen om te stoppen, kun je niet naleven
Contact
Als wij jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Hieronder hebben we kort de stappen beschreven die je daarna met ons doorloopt.
We kunnen ons indenken dat je eerst nog meer informatie wilt of liever met iemand uit ons team spreekt. Neem dan contact op en we staan klaar om zonder al oordeel je vragen te beantwoorden.
Wat kun je bij ons verwachten nadat jij je gegevens hebt achtergelaten bij CACN:
- binnen een week plannen we een intakegesprek
- naar aanleiding daarvan ontvang je een zorgadvies
- past een ambulante behandeling bij jou? Dan start je gemiddeld een week na de intake
- het programma duurt ongeveer 12 weken
Geen eigen bijdrage
Om deze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk te houden, betaal je bij ons geen eigen bijdrage voor de behandeling. Onze ambulante behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar wel je eigen risico in rekening brengt; neem daarom ook altijd contact op met je zorgverzekeraar. Meer informatie vind je bij kosten & vergoeding.
Detox-programma
In sommige gevallen is het verstandig om eerst een ontgiftigingsprogramma te doorlopen. We bieden we dab medische begeleiding bij het stoppen met drinken.
Neem contact met ons op
Of het in jouw situatie verstandig is om direct (cold turkey) te stoppen met alcohol drinken of eerst een detox-behandeling te doorlopen, hangt af van verschillende factoren, zoals: hoe veel en vaak je drinkt en hoe lang. Zonder jouw achtergrond te kennen, is het voor ons lastig om daar een goed antwoord op te geven. Neem daarom eerst altijd even contact met ons op.