• Verslaving
  • Alcoholverslaving

    Vrouw aan eettafel maakt zich zichtbaar zorgen, heeft het hoofd in de handen. Op tafel staat een wijnfles en een wijnglas.

    Voor de meeste mensen blijft alcoholgebruik beperkt tot af en toe een drankje, terwijl sommigen een alcoholverslaving ontwikkelen. Wat bepaalt dan of je de controle verliest? Vaak heb je ook niet direct door dat je steeds meer drinkt, terwijl dit op den duur tot ernstige problemen kan leiden. Wij kunnen je helpen om de regie over je leven terug te krijgen.

    Hoe werkt alcoholverslaving?

    Alcohol stimuleert de aanmaak van bepaalde stoffen in je hersenen, zoals dopamine, die zorgen voor een prettig en ontspannen gevoel. Misschien herken je het wel: met een glas wijn voel je je losser, praat je makkelijker en ervaar je een moment van ontspanning. Die positieve effecten wil je opnieuw beleven, waardoor je vaker gaat drinken. Maar na verloop van tijd raakt je lichaam gewend aan de alcohol en heb je steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te ervaren. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

    Van keuze naar verplichting

    Als je gevoelig bent voor de effecten van alcohol, kan regelmatig drinken uiteindelijk het beloningssysteem in je hersenen ontregelen. Wat begint als willen drinken, verandert langzaam in moeten drinken. In dit stadium kun je afkickverschijnselen krijgen als je direct stopt. Zonder alcohol voel je je ziek en uit balans. Toch belandt niet iedereen in deze cirkel. Mocht je het gevoel hebben dat je meer hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken op het nummer 040-303 2626.

    Risico's die de kans op verslaving vergroten

    Er zijn verschillende factoren die het risico op een verslaving vergroten, waaronder erfelijke aanleg. Hierdoor kan bijvoorbeeld het beloningssysteem in je brein vanaf je geboorte al minder goed werken, waardoor je gevoeliger bent voor sterke triggers als alcohol. Ook de manier waarop je omgaat met tegenslagen en de sociale norm rondom drinken in je omgeving kunnen invloed hebben.

    Onderliggende problemen

    Daarnaast kunnen er onderliggende problemen meespelen, zoals ADHD of een trauma. Deze problemen kunnen klachten geven die tijdelijk verdwijnen als je drinkt. Alcohol kan dan een manier worden om met die klachten om te gaan. Vandaar dat we hier bij een behandeling voor alcoholverslaving ook aandacht aan besteden.

    Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Geen lange wachtlijsten
    • Thuis blijven wonen
    • Gewoon blijven werken
    • Behandeling op maat
    • Oog voor onderliggende problematiek
    • Focus op duurzaam herstel

    Informatie over alcoholverslaving

    Hoe herken je een alcoholverslaving?

    Psychologen en psychiaters stellen de diagnose alcoholverslaving vast op basis van de DSM-V. Dit handboek beschrijft geestelijke aandoeningen aan de hand van de kenmerken. Hoe ernstiger de verslaving, hoe meer symptomen iemand vertoont. Maar hoe weet je zelf of er sprake is van een verslaving? Een alcoholverslaving herken je aan verschillende symptomen, zoals: 

    • je bent obsessief bezig met alcohol
    • je drinkt meer en vaker dan je had voorgenomen
    • je kunt niet stoppen met drinken, ondanks de negatieve gevolgen
    • je krijgt afkickverschijnselen als je stopt met drinken

    De gevolgen van alcoholverslaving

    Een alcoholverslaving kan net zo hardnekkig zijn als een verslaving aan harddrugs en is zowel geestelijk als lichamelijk. Het kan de kwaliteit van je leven ernstig beïnvloeden. De impact reikt verder dan je gezondheid, ook je sociale leven en functioneren in de maatschappij worden vaak zwaar beïnvloed. De gevolgen van een alcoholverslaving zijn ingrijpend en raken vaak meerdere gebieden van het leven.

    Cijfers rond alcoholverslaving:

    • in Nederland drinken ongeveer 11,6 miljoen mensen alcohol 
    • hiervan drinken er 1,29 miljoen overmatig 
    • 20% tot 25% ontwikkelt een verslaving 
    • jaarlijks zoeken bijna 30.000 mensen professionele hulp

    Hulp bij alcoholverslaving

    Lukt het niet om te stoppen met alcohol? Bel ons dan op 040-303 2626 of vul het contactformulier onderaan de pagina in en deel je verhaal. Die eerste stap zetten is vaak het moeilijkste: erkennen dat je het niet meer alleen kunt. Tegelijkertijd kan het je veel opleveren, omdat je de weg vrijmaakt naar een oplossing te zoeken.

    In onze gespecialiseerde afkickkliniek voor alcohol staan onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen klaar om je te ondersteunen. We stemmen onze hulp bij alcoholverslaving altijd af op jouw situatie en behoeften. Laat ons daarom vandaag nog weten waar je tegenaan loopt, of je nou direct hulp wilt of alleen vragen hebt over alcoholverslaving.

    Bel ons voor persoonlijk advies

    Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

    Veelgestelde vragen over alcoholverslaving

    Wanneer heb ik een alcoholverslaving?
    Hoe behandelen jullie een alcoholverslaving?
    Wat kost een behandeling mij?
    Kan ik zomaar cold turkey stoppen met drinken?