Informatie

Ken jij deze risico's van out gaan al?

Buisje is omgevallen en witte kristallen liggen op de zwarte grond.

Over out gaan door alcohol of drugs wordt vaak ten onrechte luchtig gedacht. Het wordt namelijk veroorzaakt door een zuurstoftekort in je brein. Buiten mogelijk blijvende schade zijn er nog andere risico’s doordat je bewusteloos bent. Ben je vaker out gegaan, dan kan er bovendien meer aan de hand zijn. Bel ons als je hierover wilt praten of vragen hebt, of die nu over je eigen gebruik gaan of dat van een naaste.

Wat is out gaan precies?

Als je teveel alcohol of drugs met een verdovende werking op hebt, ook wel downers, raak je eerst verward, versuft en soms zelfs wat geïrriteerd. Je kunt stuiptrekkingen krijgen, maar bent dan nog wel aanspreekbaar. Vervolgens lijkt het of je in slaap valt, maar er is een belangrijk verschil: je reageert niet meer op pijnprikkels of mensen die jou aanspreken. Er is dan sprake van out gaan.

Verstoorde ademhaling veroorzaakt zuurstofgebrek

Deze toestand is nog het beste te vergelijken met een narcose. Veel narcosemiddelen schakelen je ademcentrum uit bij een bepaalde hoeveelheid. Daarom wordt je gemonitord en krijg je zuurstof toegediend. Een grote hoeveelheid alcohol of verdovende drugs verstoren dus ook je ademhaling. Sommige delen van je hersenen krijgen hierdoor zuurstofgebrek. Dit is ook de reden dat je achteraf vaak niet meer weet hoe je out bent gegaan. Dat kan een heftige ervaring zijn als het jou overkomt.

Is jou dit weleens overkomen? Of heb je dit bij een vriend of andere naaste meegemaakt en maak jij je zorgen? Neem dan contact op.

Drugs mixen die elkaars werking opheffen

Ook het combineren van stimulerende middelen met verdovende drugs vormt een risico op out gaan. Stel dat je heel de avond cocaïne snuift en bier drinkt. Door de alcohol wordt je normaal gesproken steeds meer dronken. Maar door de oppeppende werking van de coke blijf je wakker en alert. Wanneer de coke is uitgewerkt, kun je nog wel veel alcohol in je bloed hebben. Daardoor kun je alsnog out gaan.

Drugs combineren die elkaars werking juist versterken

Ook als je verschillende soorten verdovende drugs mixt, loop je het risico op out gaan. Je drinkt bijvoorbeeld heel de avond alcohol. Vervolgens neem je ketamine. Doordat drank en ketamine elkaars dempende werking versterken, kun je onverwacht snel out gaan.

Middelen mixen is altijd riskant

Drugs combineren is altijd riskant, omdat de uitwerking onvoorspelbaar is. Eén glas drank met een beetje ketamine kan bijvoorbeeld al tot bewusteloosheid leiden, terwijl je van beide middelen apart normaal veel meer gebruikt. Of je hebt op het moment zelf het gevoel dat je ongelimiteerd alcohol kunt drinken, waardoor de kater achteraf ook veel extremer is.

Risico’s waar je niet bij stilstaat

Er zijn aanwijzingen dat je permanente schade kunt oplopen als je out gaat door alcohol of drugs. Daarnaast ben je volledig van de wereld; dat maakt je kwetsbaar. En out gaan kan dodelijk zijn. Je kunt stikken in je tong of in je braaksel, raakt oververhit of juist onderkoeld, of je ademhaling stopt volledig. 

Mocht je zelf weleens out zijn gegaan en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op, zodat we je direct kunnen adviseren. 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Wat te doen iemand out gaat?

Stel dat je op een festival of afterparty bent. Is er dan iets wat je kunt doen als je iemand ziet out gaan door alcohol of drugs? Probeer dan eerst of je die persoon nog wakker krijgt. Plens water in het gezicht of knijp hard in de schouderspier. Zie je iets van een reactie, houdt hem of haar dan wakker. Lukt dit niet, leg die persoon dan in de stabiele zijligging: op zijn of haar zij, met het hoofd licht achterover en de mond richting de grond. Zo kan die ander niet stikken in zijn of haar braaksel of tong.
 

Schakel de hulpdiensten in

Als leek kun je niet goed beoordelen hoe ernstig iemand eraan toe is. Ga daarom altijd direct naar een EHBO-post of bel 112.

Wat als je vaker bewusteloos raakt van alcohol of drugs?

Ben jij wel vaker out gegaan? Dan kunnen er andere oorzaken meespelen. Je hebt bijvoorbeeld last van angsten, depressies, frustraties of zelfs boosheid. De alcohol of drugs dempen die emoties en je hoeft even niet meer aan je problemen te denken. Zo kan er een patroon ontstaan dat lastig in je eentje te doorbreken is. Het kan het begin zijn van een verslaving.

Onderliggende problematiek en de link met probleemgebruik

Tijdens een intakegesprek bekijken we daarom eerst of er onderliggende problemen spelen. Tijdens een behandeling in onze afkickkliniek besteden we ook daar aandacht aan. Zo passen we jouw behandeling altijd aan jouw specifieke behoeften aan. 

CACN staat voor jou klaar

Denk jij dat er bij jou meer aan de hand is? En vind je het moeilijk om het daar met iemand in je omgeving over te hebben? Bel ons dan op 040 820 1133. Wij kunnen jouw vragen beantwoorden. Bovendien kan out gaan erop duiden dat je een beginnend drugs- of alcoholprobleem hebt. Daarin kunnen we je begeleiden. 

Neem ook gerust contact op wanneer het niet om jezelf gaat, maar om een naaste die je met enige regelmaat ziet out gaan. 

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: