Hoe herken je een wietroker?

Vrouw houdt masker half voor gezicht wat figuurlijk toont hoe lastig een wietroker te herkennen is.

Hoe herken je een wietroker? Deze vraag kan je bezighouden wanneer je je zorgen maakt over een naaste. Vaak merk je wel dat iemand verandert, maar kun je niet direct je vinger op de oorzaak leggen. Blowen geeft een aantal typische kenmerken. Deze kunnen de aanleiding zijn om het gesprek aan te gaan. Wij kunnen jou als naaste hierin begeleiden zodat jij ook de steun krijgt die jij nodig hebt.

Uiterlijke en innerlijke symptomen van blowen

Van blowen wordt je loom en ontspannen. Problemen verdwijnen naar de achtergrond en je kijkt op een andere manier tegen de wereld aan. Ook je waarneming kan veranderen, waardoor je kleuren en muziek bijvoorbeeld veel intenser beleeft. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je het fijn vindt om te blowen. 

Als naaste kun jij je echter behoorlijk zorgen maken. Hierover een gesprek aangaan, is dan niet altijd eenvoudig. De ander ontkent of je vindt het lastig om erover te beginnen zonder dat je emoties het overnemen. Je ziet bijvoorbeeld bepaalde symptomen bij je kind, partner of andere naaste en je vermoedt dat die met blowen te maken hebben. Maar wat als je ernaast zit? Je wilt een geliefde natuurlijk niet confronteren met iets wat niet klopt. En wat als iemand ontkent? Hoe kun je zien of iemand geblowd heeft of stoned is? Laten we eerst eens kijken naar de effecten van wiet of hasj op de korte termijn. Deze geven een aantal uiterlijke kenmerken waaraan je een wietroker zou kunnen herkennen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Effecten en kenmerken van gebruik van wiet op de korte termijn

Het meest herkenbare is die typische, sterke wietlucht. Die wordt op de voet gevolgd door een aantal kenmerken die al snel aan je uiterlijk of gedrag merkbaar zijn. Je kortetermijngeheugen verslechtert bijvoorbeeld. Daardoor vergeet je mogelijk wat er net tegen je gezegd is. Daarnaast verandert je concentratievermogen. Als gevolg daarvan ga je helemaal op in bepaalde details uit het gesprek, terwijl je de draad van het verhaal kwijtraakt. Dat kan met vrienden tot grappige situaties leiden – lacherig worden is ook een kenmerk van stoned zijn – maar in werksituaties of tijdens je studie kan dit problemen geven. De wiet kan bovendien verkeerd vallen; je kunt er misselijk van worden of angstig en paniekerig. Ben je gevoelig voor psychoses, dan loop je hierop bovendien een verhoogde kans. Maak jij je zorgen over de gevolgen van je cannabisgebruik of dat van een dierbare? Bel ons en deel je verhaal met ons team. Wij luisteren naar je verhaal en kunnen je handvatten  bieden voor een duurzaam herstel.

Wat blowen met je pupillen doet

Blowen heeft ook effect op je uiterlijk en in het bijzonder op je ogen. Wiet ontspant je spieren, dus ook die van je gezicht. Daardoor kun je een lege blik of een trage oogopslag krijgen die ongeïnteresseerd kan overkomen. Daarnaast kan het oogwit rood worden en je pupillen groter. Dit laatste komt door de THC, een van de werkzame bestanddelen in cannabis. Normaal gesproken reageren je pupillen op meer licht door zich te vernauwen. De THC vertraagt die natuurlijke reflex. 

Je pupillen verwijden zich door blowen niet zo zichtbaar en typerend als bij middelen als XTC. Toch kan het effect tot wel twee dagen aanhouden. Zelf merk je dit bijvoorbeeld door een overgevoeligheid voor lichtglinsteringen.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Effecten van wiet op lange termijn

Ook op de langere termijn zijn de effecten van hasj en wiet merkbaar. Het gaat dan meer om signalen als:

 • longklachten
 • zelfverwaarlozing en vereenzaming
 • verwaarloosde vriendschappen, hobby’s en sporten

Het kan zijn dat je als partner steeds vaker ruzie krijgt, omdat de ander bijvoorbeeld nooit zin heeft om iets leuks te ondernemen. Of hij of zij doet weinig meer in het huishouden, waardoor je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Het kan dan lastig zijn om er een open, rationeel gesprek over te voeren. Wij kunnen jou daarmee helpen. Een cannabisverslaving heeft vaak ook een grote impact op de omgeving. Bel ons en lucht je hart. We bespreken graag wat we voor jou kunnen betekenen. 

De eerste stap op weg naar een nieuw leven

Ben jij zelf degene die het steeds moeilijker vindt om je gebruik in de hand te houden? En wil je daar eens met ons over praten? Neem dan contact met ons op. Misschien heb je alleen wat vragen over je gebruik. Ook dan kun je bij ons terecht. Je vindt bij ons een veilige omgeving waarin we professioneel en discreet met je verhaal omgaan. In het zorgadvies dat we je geven, sta jij altijd centraal. 

Wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Schaamte of angst spelen vaak een belangrijke rol, zowel bij een verslaving als de weg die erheen leidt. Toch kan het je een gevoel van bevrijding geven als je daar met een van onze verslavingsdeskundigen over spreekt. Het is een eerste, krachtige stap naar een leven waarin jij het weer voor het zeggen hebt en de drugs niet langer aan zet zijn. Voel je vrij om ons te bellen als je wilt je weten hoe je een wietroker herkent, wanneer je het moeilijk om het gesprek over blowen aan te gaan met een naaste of wanneer jij vragen hebt over je eigen gebruik.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over hoe je een wietroker herkent

Welke herkenbare symptomen geeft blowen?
Wat kan ik doen als ik de symptomen bij mijn kind, partner of andere naaste ontdek?
Wat is het effect van wiet op mijn relatie?
Is het erg dat iemand regelmatig cannabis rookt?
Hoe behandelt CACN een cannabisverslaving?