Verband tussen blowen en depressie

Persoon staat in bosachtige gebied aan water en is eenzaam doordat hij door blowen depressief is.

Er wordt in de media veel gesproken over de samenhang tussen blowen en depressie. Een lastig onderwerp waarover nog niet veel harde feiten bewezen zijn. Wel zien we dat er een samenhang lijkt te zijn tussen de twee. Merk jij dat je door het roken van wiet dingen somberder in gaat zien? Of maak jij je misschien zorgen over je mentale gezondheid in combinatie met deze drugs? Ons team van ervaringsdeskundigen luistert graag naar jouw verhaal.

Depressie een gevolg van cannabisgebruik?

De samenhang tussen blowen en depressie gaat twee kanten op: de depressie kan volgen uit overmatig cannabisgebruik of het cannabisgebruik kan een gevolg zijn van een depressie. Dat er een samenhang of een verband is, wil niet zeggen dat er ook een directe oorzaak is. Er zijn ontelbaar veel andere onderliggende factoren die invloed kunnen hebben op zowel cannabisgebruik als op de oorzaken bij een depressie.

Helpt blowen tegen depressie?

Blowen tijdens een depressie kan tijdelijk je klachten verlichten, maar de kans bestaat dat het uiteindelijk de situatie verergert. Om uit een depressie te komen is je emotionele ontwikkeling namelijk zeer belangrijk. Marihuana zorgt ervoor dat je emotionele ontwikkeling stil komt te staan. Hierdoor kan blowen jouw depressie erger maken en kan het verstandig zijn om te stoppen met blowen. Dit kan heel lastig zijn. Daarom biedt CACN je hulp om samen je problemen aan te pakken.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Blowen en emotie

Blowen heeft zeer veel effect op je gevoel en emotie. Cannabis versterkt de stemming van de gebruiker en werkt over het algemeen ontspannend en kalmerend. Tijdens het blowen kun je een lachkick ervaren, maar wanneer je angstig of gespannen bent, worden juist deze negatieve gevoelens verergerd. Het kan zelfs resulteren in paniekaanvallen. 

Cannabisgebruikers die veelvuldig blowen, kunnen meer negatieve emoties en gevoelens ervaren dan positieve. Het beloningscentrum in de hersenen reageert minder op prikkels, waardoor je emoties vlakker worden. Hierdoor kun je jouw motivatie kwijtraken en kan de wil verdwijnen om iets te ondernemen. 

Investeren in relaties, school en een carrière wordt steeds lastiger. Je emotionele ontwikkeling wordt stilgezet, waardoor er voor emotionele bindingen met dierbaren weinig ruimte is. Dit kan zorgen voor een negatieve spiraal waar je nog maar moeilijk uit kan komen. Ervaar jij dit ook? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor informatie of om een intakegesprek in te plannen.

Verandert blowen je karakter?

Een cannabisverslaving heeft verschillende effecten op het lichaam en de geest, waardoor het kan lijken dat blowen je karakter verandert. Blowen maakt je lusteloos, apathisch en soms somber. Je verliest interesse in school of werk en distantieert je vaak van familie en vrienden. Je stemming kan snel veranderen, je hebt moeite met concentreren en je toont weinig initiatief meer. Daarnaast kan de verslaving zorgen voor schaamte en eenzaamheid, waardoor je misschien onbewust nog meer afstand creëert tussen jezelf en je dierbaren.   

Mensen om je heen merken de passieve en soms ook prikkelbare vertoningen op en kunnen dit ervaren als een verandering in jouw karakter. Het kan vervelend zijn wanneer iemand je hier op wijst. Dat snappen we heel goed. Toch kan het je misschien helpen om professionele hulp te zoeken bij het stoppen met blowen. Bij CACN wordt er met aandacht naar je verhaal geluisterd en kunnen we samen kijken naar wat voor jou werkt.

Psychische problemen en cannabisgebruik

In ernstige gevallen kan veelvuldig blowen psychoses en andere psychologische klachten veroorzaken. Wanneer deze problematiek voorkomt in de familie, ben je daar als cannabisgebruiker vatbaarder voor. Heb jij psychische problemen of stemmingsstoornissen?  Dan ben je wellicht vatbaarder voor de negatieve effecten van cannabis en kunnen jouw klachten hierdoor verergeren. 

Juist dan kan het ook heel moeilijk zijn om hulp te vragen. Weet je dat je hulp nodig hebt? Dan is de belangrijkste stap al gezet. Je staat er niet alleen voor. Tijdens een intakegesprek kijken we samen naar wat er mogelijk is en hoe we je verder kunnen helpen.  Neem vandaag nog contact op. Wij zijn er voor jou. 

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over blowen en depressie

Werkt wiet kalmerend?
Hoe kan ik stoppen met blowen?
Kun je verslaafd raken aan blowen?
Ben ik verslaafd aan cannabis?