Wat doet blowen met je uiterlijk?

Vrouw houdt handen voor haar gezicht om te verbergen wat blowen met haar uiterlijk doet.

Weet jij wat blowen met je uiterlijk doet? Misschien denk je als eerste aan rode ogen en een lome gezichtsuitdrukking, maar wist je dat je hoofdhaar ervan kan uitvallen? Tegelijkertijd kan je juist meer haargroei op andere plaatsen krijgen. Het goede nieuws is dat deze nare effecten vanzelf weer verdwijnen als je stopt met blowen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met CACN.

Zichtbare kortetermijneffecten van blowen

Het roken van hasj of wiet zorgt ervoor dat je ontspant. Je armen en benen voelen zwaar aan en je ziet het ook aan je gezichtsuitdrukking. Doordat ál je spieren ontspannen, inclusief die van je gezicht, kan iemand meestal ook direct aan je zien dat je cannabis gebruikt hebt. Daarbij maakt het over het algemeen weinig uit of je een joint rookt met hasj of wiet of dat je een vaporizer, waterpijp of bong gebruikt.

5 uiterlijke effecten van blowen op de lange termijn

Je bent misschien al wel bekend met langetermijneffecten van blowen als geheugen- en concentratieproblemen, kans op angsten en depressies en, als je daar gevoelig voor bent, een verhoogde kans op psychoses. Daarnaast beïnvloedt deze drug ook je uiterlijk wanneer je gedurende een langere periode veel blowt. Hieronder zetten we die langetermijneffecten voor je op een rijtje.

Wallen onder je ogen

Een van de werkzame bestanddelen in cannabis is TetraHydroCannabinol, kortweg THC. Onder invloed van dit stofje verwijden de bloedvaten in je lichaam zich. In je ogen zitten kleine haarvaatjes waar ook meer bloed doorheen gaat stromen. Daardoor krijg je rode ogen die letterlijk bloeddoorlopen zijn. Daarnaast beïnvloedt THC ook je REM-slaap. Deze staat ook wel bekend als droomslaap, omdat je in deze fase de gebeurtenissen verwerkt van de vorige dag. Het gevolg is dat je dieper slaapt, maar toch minder uitgerust wakker wordt, juist omdat ook die REM-fase belangrijk is voor de kwaliteit van je slaap. Uiteindelijk kun je hier wallen van krijgen. 

Mocht je die diepe, droomloze slaap prettig vinden, dan is het goed om te weten dat je lichaam gaat wennen aan dat ‘wietje voor het slapengaan’. Daardoor bestaat de kans dat je – misschien ongemerkt – steeds meer gaat blowen. Herken je dit en wil je daarover praten met een van onze ervaringsdeskundigen? Bel ons dan op 040-303 2626.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cannabis

Gaatjes en andere problemen aan je gebit

Van blowen krijg je een drogere mond, doordat je minder speeksel aanmaakt. Juist dit speeksel beschermt je gebit tegen gaatjes en voorkomt tandvleesproblemen. Wanneer je veel blowt, ligt er bovendien een cannabisverslaving op de loer. Daardoor kun je jezelf verwaarlozen. Je poetst je tanden bijvoorbeeld minder goed en eet slecht. Tandvleesontsteking en tanden die uitvallen, veranderen je uiterlijk. Maak jij je zorgen, omdat je vaak meer blowt dan voorgenomen? Neem dan contact met ons. Samen kijken we hoe we je kunnen ondersteunen in het stoppen met blowen.

Aankomen of juist afvallen

Er is te weinig onderzoek gedaan om te stellen dat je afvalt of juist aankomt van blowen. Aan de ene kant zijn er aanwijzingen dat blowen je stofwisseling versnelt. Het kan zijn dat je daardoor afvalt. Aan de andere kant kun je van blowen een vreetkick krijgen. Dat komt doordat THC anandamide nabootst. Dit stofje komt normaal alleen vrij als je te weinig voeding binnenkrijgt. Door de THC krijg jij enorme trek, terwijl je gewoon gegeten hebt en dan vaak vooral in iets vets of zoets. Geef je hier regelmatig aan toe, dan zou je daardoor kunnen aankomen.

Wat blowen met je huid doet

Wanneer je blowt, kun je een vettere, glimmende huid en puistjes krijgen, doordat je meer talg produceert. Dat komt doordat de THC in cannabis voor een verhoogde afgifte van het mannelijke hormoon testosteron zorgt, of je nu een man of vrouw bent. Ook kan je huid daardoor sneller verouderen. Deze wordt slapper en je krijgt meer rimpels. Heb jij last van bepaalde huidaandoeningen als psoriasis of rosacea? Dan kunnen die verergeren als je blowt.

Zorgt blowen voor haaruitval of juist haargroei?

Nog een gevolg van een verhoogde testosteronproductie: je haar kan uitvallen. Op andere plaatsen, zoals je gezicht, kun je juist meer haargroei krijgen. Beide gevallen gelden ook weer voor wel mannen als vrouwen. Blowen kan dus effect hebben op zowel haaruitval als een mannelijk beharingspatroon. 

Alle bovengenoemde gevolgen laten zien dat blowen een schadelijk effect heeft op je lichaam en in het bijzonder je uiterlijk. Heb jij last van een van deze symptomen en wil je daar vanaf? Bel dan met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal.

Is het effect van stoppen met blowen aan je uiterlijk te zien?

De meeste veranderingen aan je uiterlijk keren gelukkig weer terug als je geen wiet of hasj meer gebruikt. Je oogopslag wordt weer scherp en helder, je oogwit keert terug, de conditie van je huid verbetert. Ook je hoofdhaar wordt over het algemeen weer voller en je gezichtsbeharing keert vaak weer terug naar de normale situatie. 

Stop je terwijl je een tijdlang intensief geblowd hebt, dan kan het zijn dat je in eerste instantie juist slechter slaapt. Wanneer je door die periode van afkicken heenkomt, zal je slaapkwaliteit zich weer natuurlijk herstellen en verdwijnen je wallen.  

Wil je over je gebruik praten?

Zet vandaag de eerste stap naar jouw herstel

Aan de buitenkant kan er door het gebruiken van hasj of wiet van alles veranderen. Toch herstelt je uiterlijk zich over het algemeen snel als je stopt met blowen. Dat laatste kan alleen soms toch lastiger blijken dan je dacht. Als je jarenlang regelmatig gebruikt hebt, is de kans aanwezig dat er een bepaald patroon is ontstaan. Het kan moeilijk zijn om die in je eentje te doorbreken. Heb je intensief gebruikt, dan kun je ook een geestelijke cannabisverslaving hebben ontwikkeld. 

Wil jij graag stoppen met blowen en vind je dit lastig? Of wil je meer weten over je gebruik? Zet dan vandaag nog die eerste stap en neem contact met ons op. We weten dat juist die eerste stap zwaar kan zijn. Schaamte of angst kunnen je tegenhouden om daadwerkelijk onze hulp in te schakelen. Misschien helpt het je dan om te weten dat er een last van je schouders kan vallen wanneer je jouw verhaal deelt.

Bij ons vind je een luisterend oor. Samen gaan we op zoek naar hoe we jou het beste kunnen ondersteunen om te herstellen. Bel daarom vandaag nog onze afkickkliniek. We vertellen je graag meer over wat blowen met je uiterlijk doet en wat het je kan brengen om bij CACN in herstel te gaan. 

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over wat blowen met je uiterlijk doet

Hoe lang blijven de uiterlijke effecten van blowen zichtbaar nadat ik gestopt ben?
Hoe herken ik een blower?
Kan ik ervoor zorgen dat het effect van wiet sneller verdwijnt?
Hoe behandelt CACN cannabisverslaving?