Coke en wiet, doen of niet?

4 jongeren die in de natuur aan het chillen en elkaar blij omarmen.

Combineer je een upper als coke met een downer als wiet, dan krijgen je hersenen tegengestelde signalen: moeten ze nu het gaspedaal indrukken of op de rem trappen? Dat kan gunstig uitpakken wanneer de scherpe kantjes van beide drugs eraf worden geveild. Maar je neemt ook riscio’s, waaronder een grotere kans op psychische problemen en een overdosis. Hoe de weegschaal uitslaat, blijft keer op keer een gok.

Coke en wiet combineren

Van cannabis wordt je loom, traag en heb je moeite met focussen. Door het oppeppende effect van coke lijkt je vermoeidheid te verdwijnen en word je voor je gevoel juist alert. Sommige mensen nemen daarom coke nadat ze geblowd hebben. Ze hopen hiermee het stonede gevoel van wiet op te heffen. 

Andersom kun je je na een avondje met coke opgefokt voelen. Sommige gebruikers roken dan voor het slapengaan een blowtje om tot rust te komen. Deze vorm van zelfmedicatie is alleen niet zonder risico’s.

Risico’s van gecombineerd gebruik wiet en coke

Gebruik je wiet en coke samen, dan verhoog je het risico op ongewenste bijwerkingen, zoals:

 • verhoogde, onregelmatige hartslag
 • verwondingen – wiet vermindert je coördinatie en reactievermogen en coke laat je juist denken dat je heel scherp bent
 • psychische klachten – verergering van bestaande problemen of uitlokken van nieuwe klachten terwijl jij je niet bewust van gevoeligheid hiervoor
 • verhoogde lichaamsbelasting – extra belasting op hersenen, hart en bloedvatenstelsel
 • verslaving – je lichaam bouwt sneller tolerantie op en je associeert de middelen met elkaar

Psychische klachten zoals paranoia, achterdocht en verwardheid

Cocaïne triggert een sterk verhoogde afgifte van dopamine. Dit zorgt voor een euforisch gevoel. Maar bij een teveel aan dit stofje kun je angstig en achterdochtig worden. Een te grote hoeveelheid THC in je hersenen, het werkzame bestanddeel in cannabis, kan ook beangstigend werken. Samen met de grote hoeveelheid dopamine die vrijkomt door de coke kan dit voor een paniekaanval zorgen. Ben je hier gevoelig voor, dan loop je bovendien een grotere kans op een psychose als je deze drugs na elkaar gebruikt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Verhoogde kans op een overdosis

Wanneer je coke en wiet gebruikt om elkaars werking op te heffen, kun je geneigd zijn om meer drugs te gebruiken dan gepland. Dat betekent niet dat je lichaam die hogere dosis ook aankan. Coke veroorzaakt bloedvatvernauwing, terwijl wiet een tegenovergesteld effect heeft. Als wiet de overhand neemt, kan er door bloedvatverwijding een grotere hoeveelheid coke in je bloed terechtkomen. Dit zorgt voor meer bijwerkingen en vergroot het risico op een overdosis. Andersom maakt coke gulzig en ongeduldig. Hierdoor kun je meer cannabis binnenkrijgen dan je gewend bent.

Grotere risico op verslaving

Als je herhaaldelijk verschillende drugs combineert, kunnen je hersenen de positieve effecten van de drugs met elkaar associëren. Wanneer je dan het ene middel gebruikt, kan dit ook eerder craving, een dwangmatig verlangen naar de andere drug, opwekken. Doordat je door gecombineerd gebruik meer van beide drugs kunt nemen, bouwt je lichaam ook sneller gewenning op. Hierdoor loop je een grotere kans om verslaafd te raken aan zowel cocaïne als cannabis.

Hulp bij verslaving

Merk jij dat je steeds meer en vaker coke en wiet gebruikt en wil je dit eigenlijk niet? Of maak jij je zorgen over de verhoogde risico’s, maar heb je niemand om hierover te praten? Bel ons dan op 040 3032626. Wij luisteren naar jouw verhaal en adviseren je op een manier die bij jou past. We bieden ook een behandeling op maat waarin ruimte is voor onderliggende problemen, als die bij jou spelen. Maak jij je zorgen over je partner, familielid, vriend of andere naaste? Ook dan staan wij klaar voor jou. Contacteer ons daarom vandaag nog als je hulp zoekt bij jouw coke- en wietgebruik. 

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: