Wat is cannabis?

Man staat in hennepveld omdat hij wil weten wat cannabis is.

Die kruidige, zoete geur van een blowtje herken je vaak meteen. Maar weet jij wat cannabis precies is? Zowel wiet als hasj vallen onder deze verzamelnaam. Deze producten hebben een verschillend uiterlijk, maar zijn ze ook verschillend qua effect? Lees meer over deze softdrug die in Nederland sinds de jaren ‘80 gedoogd wordt.

Cannabis in het kort

Cannabis wordt gemaakt van de hennepplant, met name de cannabis sativa. Vrouwelijke planten hebben de voorkeur. Deze bevatten namelijk een hoger THC-gehalte dan hun mannelijke tegenhanger. Hennep wordt overigens ook gebruikt in producten als touw en textiel. Deze planten bevatten overigens vrijwel geen bewustzijnsveranderende stoffen.

Hoe deze softdrug werkt

Cannabis heeft een ontspannend effect. De stofjes die hiervoor zorgen zijn THC en CBD. De THC zorgt voor een ‘high’ of ‘stoned’ gevoel; de CBD heeft een kalmerende werking die zorgt voor ontspanning.

Rook je de cannabis, dan voel je het effect al binnen enkele minuten. Dit duurt vervolgens zo’n 2 tot 3 uur. Eet je de wiet, bijvoorbeeld als spacecake, dan voel je pas na 45 minuten tot zelfs 2 uur de effecten. Neem je in de tussentijd nog wat extra omdat je niets voelt, dan kun je een te sterke dosis binnenkrijgen. Het effect van edibles kan ook heftiger zijn, waardoor je angstig kunt worden.

Wat wiet is

Wiet en hasj vallen beide onder de noemen cannabis, maar wat is het verschil? Wiet, ook wel marihuana of weed genoemd, bestaat uit de bloemtoppen van de hennepplant. Nadat deze gedroogd zijn, verkrijgen ze een grijsgroene tot groenbruine kleur. Je kunt ze vervolgens verkruimelen en bijvoorbeeld in een joint verwerken. Doordat het om een natuurproduct gaat, kan de sterkte per bloemtop variëren.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cannabis

Hoe hasj gemaakt wordt

De hennepplant bevat hars, in de vorm van kleverige korreltjes. Er zijn verschillende methodes om die te scheiden van de plant. Tijdens zo’n scheidingsproces klonteren de harskorreltjes samen tot een soort poeder. Dat wordt vervolgens geperst. Doordat er bij dit proces olie vrijkomt, vormt het poeder een vaste, donkere substantie: de hasj.

Kun je wiet en hasj vergelijken?

Doordat hasj een concentraat is van hars zit er over het algemeen meer THC in dan in wiet. Toch kun je niet zomaar stellen dat het een sterker is dan het ander. Bovendien is het effect van een blowtje heel persoonlijk en kan zelfs per keer anders vallen. Dat ligt bijvoorbeeld aan wat je vooraf gegeten hebt of aan je gemoedstoestand of je omgeving op dat moment. 

Hasj en wiet hebben een vergelijkbare werking; de sterkte hangt onder andere van de soort. Om aan de uiteenlopende wensen van hun klanten tegemoet te komen, bieden coffeeshops daarom vaak een groot assortiment aan met klinkende namen als White Widow, Northern Light en Royal Gorilla (wiet) en Super Polm, Afghaan en White Coco Block (hasj).

Ik heb vragen over mijn gebruik 

We stemmen ons advies altijd af op jouw persoonlijke situatie

Verschillende toedieningsvormen van cannabis:

  • joint of stickie 
  • pijpje 
  • waterpijp (bong)
  • vaporiser – cannabis wordt verhit, niet verbrand
  • edibles – cannabis verwerkt in bijvoorbeeld cake of snoep
  • thee
  • hasjolie – kan gerookt of gegeten worden

Medicinale cannabis

Een speciale toepassing van cannabis is de zogenaamde medicinale wiet. Deze kan worden gebruikt bij ziektes als MS, Gilles de la Tourette, epilepsie en tijdens het laatste stadium van kanker en aids. Cannabis kan een aandoening niet genezen, maar kan wel de pijn verlichten, spierspanning en -krampen verminderen en misselijkheid tegengaan. Medicinale wiet wordt op doktersrecept voorgeschreven en via de apotheek uitgegeven.

Wat de wet zegt

Cannabis wordt door de wet als softdrug geclassificeerd en is in Nederland gedoogd. Wiet en hasj zijn dus niet legaal, wat soms wordt beweerd. Gedoogbeleid betekent dat er regels gelden rond gebruik en verkoop. Als gebruikers en coffeeshophouders zich hieraan houden, treedt de politie niet op.

De keerzijde van cannabis

Hasj en wiet zijn softdrugs, maar er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan het gebruik. Zo kun je in een psychose raken. En juist het ontspannen gevoel dat je van blowen krijgt, kan ervoor zorgen dat je het steeds vaker doet. Je hoeft dan bijvoorbeeld even niet meer aan je problemen te denken. Dit kan een patroon worden dat er ongemerkt insluipt. Hierdoor kun je uiteindelijk een cannabisverslaving ontwikkelen.

Daarnaast kan veelvuldig blowen tot allerlei problemen leiden op sociaal, psychisch en maatschappelijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan spanningen binnen je relatie, een depressie of problemen op je werk. Ook je gezondheid kan in het gedrang komen. Zo krijg je bij cannabis 4 tot 5 keer meer teer binnen dan bij het roken van een sigaret.

Ik maak me zorgen om een naaste

Een verslaving raakt de hele omgeving. 
Wij zijn er daarom ook voor jou. 

Wanneer stoppen niet meer lukt

Vind jij het lastig om te stoppen met blowen? Dan kan het helpen om hier eens met een van onze professionals over te praten. Je kunt je verhaal aan ons kwijt en we geven je persoonlijk advies dat goed bij jouw situatie aansluit. Bel ons vandaag nog op 040-303 2626 en stel je vragen over cannabis.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.