Alcoholabusus

Man zit met glas whiskey in de hand op bank en lijdt aan alcoholabusus.

Alcohol werkt in kleine hoeveelheden ontspannend. Drink je echter zoveel dat je er allerlei problemen door krijgt? Dan kan er sprake zijn van alcoholabusus, wat dezelfde betekenis heeft als alcoholmisbruik. Wanneer je hier niets aan doet, kan je situatie verergeren en uitmonden in een verslaving. Maak jij je zorgen over jouw drinkgedrag of dat van een naaste? Laat het ons weten, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken die goed aansluit op jouw persoonlijke situatie.

Alcoholabusus – betekenis en gevolgen

Drank als slaapmutsje, een manier om iets te vieren, het weekend in te luiden, als vast onderdeel bij feestjes… voor heel veel mensen hoort alcohol bij bepaalde momenten. Toch kan het gebeuren dat je geleidelijk steeds meer gaat drinken en daardoor bepaalde problemen ondervindt. Er kan dan sprake zijn van alcoholabusus, waarvan de betekenis gelijk is aan alcoholmisbruik. Dat kan behoorlijk confronterend zijn.

Wat je kunt doen als je de grip verliest

Een drankje doen is sociaal geaccepteerd, maar wanneer je de grip op je drinkgedrag verliest, komt daar vaak ook een gevoel van schaamte bij kijken. Bij CACN begrijpen we dat. Het is namelijk een van de eerste dingen die we horen als iemand zich meldt in onze afkickklinieken in Eindhoven en Utrecht. We doen er dan ook alles aan om jou een veilige, vertrouwde omgeving te bieden, van waaruit jij aan jouw herstel kan werken.

Problemen door alcoholabusus

Bij problemen kun je denken aan allerlei vlakken. Sociaal gezien verlies je bijvoorbeeld vrienden doordat je je drankgebruik soms niet meer in de hand hebt. Of je moet steeds vaker afspraken afzeggen, omdat je drinkt of aan het herstellen bent van een kater.
Drank is uiteraard niet gratis. Wanneer je er steeds meer geld aan uitgeeft, kun je in geldnood raken. En wanneer je steeds vaker te laat komt op je werk of door een kater fouten maakt en je baan verliest, dan kun je daardoor steeds dieper in de schulden raken.
Regelmatig veel drinken kan bovendien nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over alcoholverslaving

Zelfstandig stoppen kan een uitdaging zijn

Al die problemen kunnen elkaar versterken en langzaam boven je hoofd groeien. Dat kan voor jou weer aanleiding zijn om nog meer te gaan drinken, al is het maar om alle ellende even te vergeten. Op die manier ontstaat er een neerwaartse spiraal. Het lastige is dat je lichaam in de tussentijd ook tolerantie opbouwt. Daardoor moet je steeds meer drinken om hetzelfde te voelen en de kans is reëel dat je dat ook gaat doen. En zo zijn er nog meer zaken die stoppen met alcohol zo moeilijk maken.

Zet vandaag nog de eerste stap

Op die manier kan je situatie langzaam verergeren. En hoewel dit nog niet hetzelfde is als een alcoholverslaving, gaat alcoholabusus niet vanzelf over. Je problemen zullen zich eerder opstapelen, waardoor de kans op verslaving toeneemt. Hoe eerder je daarom hulp zoekt, hoe beter. Vind je dit lastig door bijvoorbeeld schaamte, angst of omdat je niet weet wat je kunt verwachten? Dat is niet meer dan menselijk. Als het je echter lukt om daar overheen te stappen en contact met ons opneemt, staan wij voor jou klaar. 

Die eerste stap, erkennen dat je een probleem hebt, is de moeilijkste stap. Misschien helpt het dan om te weten dat wij luisteren zonder te oordelen. Op die manier kunnen we je altijd een advies geven dat past bij jou. 

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over alcoholabusus

Wat betekent alcoholabusus?
Kan ik CACN ook bellen als ik alleen vragen heb over mijn drankpatroon?
Hoe ziet een behandeling bij CACN eruit?
Is een ambulante behandeling geschikt voor mij?