Een van de risico’s van drugsgebruik is dat je verslaafd kunt raken. Toch geldt dat niet voor elk middel in dezelfde mate. Zoals ook niet iedereen een even grote kans loopt op een verslaving. In deze blog lees je wat de top 10 is van meest verslavende drugs. Vind jij het lastig om het gebruik van een van deze middelen in de hand te houden? Laat het ons weten. Samen komen we tot een advies dat aansluit op jouw behoeften.
Top 10 van meest verslavende drugs
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Top 10 van meest verslavende drugs
Alle drugs beïnvloeden het beloningscentrum in je hersenen. Alleen doen ze dat niet allemaal in dezelfde mate. Hoe verslavend iets is, hangt af van verschillende factoren. Het RIVM heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze hebben daarbij gelet op:
- toxiciteit/giftigheid
- verslavingspotentieel
- maatschappelijke schade
Op basis daarvan heeft een team van experts een top 10 van meest verslavende drugs opgesteld.
1. Heroïne
Dit middel geeft vrijwel direct een sterk euforisch gevoel en heeft als opiaat een krachtige pijnstillende werking. Al na enkele weken gebruik kan er verslaving optreden. Deze is zowel geestelijk als lichamelijk en kent zeer heftige ontwenningsverschijnselen.
2. Crack
Door cocaïne te bewerken, ontstaat crack, een rookbare variant. De high of flash duurt maar 20 seconden. Je lijkt de wereld aan te kunnen, terwijl pijn, honger en vermoeidheid verdwijnen. Daarop volgt een enorme dip, de crash. Je voelt je dan zo ellendig, dat je meteen meer wilt. Daardoor is crack geestelijk zeer verslavend.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
3. Tabak
De nicotine in tabak zorgt voor een lichamelijke en geestelijke verslaving. Daarnaast krijg je met tabak ook allerlei andere schadelijke stoffen binnen, zoals het kankerverwekkende teer.
4. Methamfetamine (crystal meth of Tina)
Dit middel is verwant aan speed, maar is sterker. Het energieke, euforische gevoel werkt ook langer door. De keerzijde is dat methamfetamine zowel lichamelijk als geestelijk een slopende werking heeft. Door de sterke craving en een snelle gewenning is het verslavingspotentieel groot.
5. Cocaïne
Coke geeft een bijna instant gevoel van onoverwinnelijkheid en euforie. Je voelt je scherp, snel en energiek. Coke-gebruik komt daardoor ook voor op de werkvloer of om door te studeren. Het contrast tussen de rush en de dip erna is groot, waardoor je geneigd bent om weer te pakken.
6. Alcohol
Is het een verrassing voor je om dit middel in deze lijst aan te treffen? Alcoholgebruik wordt maatschappelijk volkomen geaccepteerd, terwijl de gevolgen verwoestend kunnen zijn en er zowel geestelijk als lichamelijk verslaving kan optreden. De ontwenningsverschijnselen kunnen bij frequent gebruik ernstig zijn; daarom is het goed om in bepaalde gevallen een detoxprogramma bij ons te volgen.
7. Amfetamine (pep of speed)
Met pep bouw je snel tolerantie op. Omdat het middel je vooral een energy boost geeft, zou je eerder geneigd kunnen zijn om de drug ook buiten een partysetting te gebruiken. Daarnaast is het een aanslag op je energiereserves en lichaam. Wanneer de speed is uitgewerkt, kan het verleidelijk zijn om de futloosheid en leegte met een nieuwe dosis te bestrijden.
8. Benzodiazepine
Dit medicijn helpt bij het behandelen van angststoornissen en slaapproblemen. Tegelijkertijd bouw je bij langer gebruik ook tolerantie op en loop je het risico om afhankelijk te worden. De ontwenningsverschijnselen kunnen heftig zijn; dat kan het extra lastig maken om te stoppen. Bij ons kun je onder medische begeleiding afbouwen en herstellen.
9. GHB
Van GHB kun je vrolijk, ontspannen en seksueel minder geremd worden. De grens tussen een gebruikersdosis en overdosering is echter heel erg dun. Daarnaast bouw je snel tolerantie op en kun je zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd raken.
10. Cannabis (wiet of hasj)
Cannabis staat op de laatste plaats, maar vergis je niet: blowen kan een erg hardnekkige gewoonte zijn. Ook hier treedt er gewenning op en kun je geestelijk verslaafd raken. Dat kan een flinke impact op je sociale leven hebben.
Wil je over je gebruik praten?
Een update – de opkomst van designerdrugs
De bovenstaande top 10 van meest verslavende drugs stamt uit een onderzoek van 2009. Inmiddels weten we van deze middelen veel meer. De volgorde zou daardoor waarschijnlijk anders zijn. Bovendien stonden er destijds nog geen designerdrugs op de lijst. Zo is inmiddels bekend van 3-MMC dat je een stevige craving, of trek kunt ervaren, in sommige gevallen ruim voordat het middel is uitgewerkt.
Zoek jij hulp bij een verslaving? Of raak jij misschien alleen in bepaalde situaties de controle kwijt en wil je daar een keer over praten met een van onze zorgprofessionals? Het kan ook zijn dat afhankelijk bij jou niet speelt, maar dat je vragen hebt over je gebruik. Vul dan je gegevens online in, zodat we samen kunnen bekijken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.
Als je stoppen met drugs lastig vindt
Die eerste stap zetten en contact zoeken met ons vraagt moed. Tegelijkertijd kan het ook opluchten om gehoord en gezien te worden; of het nu jezelf betreft of iemand in je omgeving die worstelt met drugsgebruik. Bel ons daarom vandaag nog op 040-303 2626 en we gaan samen op weg naar een leven zonder verslaving.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over de meest verslavende drugs
Verschillende factoren
Er zijn verschillende factoren die drugs verslavend maken. Heb jij vragen over bepaalde drugs of vind je het moeilijk om je gebruik in de hand te houden? Neem dan contact met ons op.
De eigenschappen van het middel:
craving – de enorme zin in een bepaalde drug
tolerantie – je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde te voelen
- hoeveelheid vrijkomende dopamine – hoe fijn voel jij je door de drug
- ontwenningsverschijnselen – hoe beroerder jij je voelt nadat je stopt, hoe eerder je geneigd bent weer te beginnen
De manier waarop het middel toegediend wordt, in volgorde van verslavingsrisico:
- roken
- spuiten
- snuiven
- eten of slikken
De mate van gebruik:
hoe vaker en meer je gebruikt, hoe groter de kans op verslaving
Afhankelijk van een aantal zaken
Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Het middel, maar ook hoe lang en vaak je dit gebruikt, spelen daarin een rol. De heftigheid van de ontwenningsverschijnselen spelen daarin een rol. Daarnaast is het in sommige situaties niet verstandig om zonder medische begeleiding van de ene op de andere dag te stoppen.
Persoonlijk advies
Het is echter lastig om daarover een uitspraak te doen zonder dat we je achtergrond kennen. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat voor jou de beste start biedt.
Altijd afgestemd op jouw persoon
Ons programma is gebaseerd op jouw zorgbehoeften. Om daarachter te komen, gaan we graag eerst een intakegesprek met je aan. We willen graag meer inzicht krijgen in jouw achtergrond en verhaal. Dat geeft ons waardevolle informatie om de behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op datgene wat jij persoonlijk nodig hebt op weg naar een duurzaam herstel.
We begeleiden je naar een passende plek
Als blijkt dat je geholpen kunt worden door onze ambulante dagbehandeling te volgen, kunnen we samen van start. Als echter blijkt dat een intensievere behandeling beter past, dan kunnen we je in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Het grote voordeel is dat je dan niet nogmaals je hele verhaal hoeft te doen. We zorgen er dus voor dat je altijd de vorm van zorg krijgt geadviseerd waar jij als persoon het meeste baat bij hebt.
Samen komen we tot een persoonlijk advies
Ons team heeft een brede ervaring op het gebied van verslaving. Ook wanneer je meerdere middelen door elkaar gebruikt, kun je ons bellen en om advies of hulp vragen. Samen bekijken we dan hoe we jou het beste kunnen helpen.