Bij Fortnite strijd je op een eiland met honderd mensen tegelijk. Het is de bedoeling dat er maar één overblijft en diegene is de winnaar. Dat betekent, dat er 99 mensen moeten worden verslagen. Als je wordt neergeschoten is het spel gelijk klaar. Gestoord worden tijdens het gamen is uit den boze, je wordt volledig het spel ingezogen. Afhaken is al snel geen optie meer, verslaafd raken aan Fortnite is dus niet zo gek.
Verslaafd aan Fortnite
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Gratis game, of toch niet?
Elke speler begint met niets, maar op het eiland is van alles te vinden. Denk aan wapens, grondstoffen en andere spullen. Winnen vraagt dus om opperste concentratie: continu dreigt er gevaar om te worden uitgeschakeld.
De game is ongekend populair. Begin 2020 had Fortnite volgens ontwikkelaar Epic Games meer dan 350 miljoen geregistreerde spelers. Hoeveel actieve spelers er zijn, is niet bekend. Uit een onderzoek van RTL Nieuws bleken kinderen gemiddeld 7 uur per week te spelen, maar die miljoenen spelers zijn niet alleen kinderen. De game is aantrekkelijk voor een breed publiek, onder andere door de volgende kenmerken:
- Fortnite is op allerlei apparaten te spelen
- Het is een gratis game
- Het spel is oneindig: je kan altijd beter worden
De game is dus gratis te spelen, maar door geld te betalen kan je verschillende attributen aanschaffen. Met het kopen van zogenoemde V-bucks koop je 'skins' - een complete outfit en andere look - en dansjes. Zo kun je jouw personage cooler maken en je onderscheiden van de rest. Iets waar gretig gebruik van wordt gemaakt.
Wanneer ben je verslaafd aan Fortnite?
De lijn tussen gamen voor de fun en problematisch gamegedrag is heel dun. Het wordt een probleem als spelen van Fortnite steeds meer tijd inneemt en ten koste gaat van dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld als je gaat spijbelen om te gamen, te laat komt doordat je de hele nacht hebt zitten gamen of minder vaak met vrienden afspreekt. Wanneer kun je dan spreken over een gameverslaving?
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Verslavende games
Signalen gameverslaving
Er zijn een paar signalen waaraan je een gameverslaving zou kunnen herkennen:
- Balansverlies. Andere activiteiten volledig verwaarlozen, zoals werk, school en sport.
- Het erg moeilijk vinden om te stoppen met gamen.
- Langer en meer gamen dan je van plan was.
- Gamen terwijl het eigenlijk niet meer leuk is om te spelen.
- Aanhoudende gevoelens van eenzaamheid, gespannenheid of somberheid.
- Minder goed voor jezelf zorgen, zoals te weinig slapen of te weinig eten.
- Gamen gebruiken om negatieve gevoelens te ontvluchten of te verlichten.
Behandelen van problematisch gamegedrag
Bij CACN behandelen we naast cocaïneverslaving, alcoholverslaving, medicijnverslaving ook gokverslaving en gameverslaving. Samen met de cliënt gaan we op zoek naar alternatieve activiteiten die ook belonend zijn en de ‘functie’ van het gamen als het ware overnemen. Denk aan een nieuwe hobby of het uitbreiden van echte sociale contacten. Ook is er veel aandacht voor de direct omgeving van de patiënt, het systeem wordt meegenomen. Onze psychiaters, casemanagers, counselors en psychologen zijn er voor je om het hele proces te begeleiden. Bij CACN in Eindhoven doen we ons werk vanuit de volle overtuiging dat een leven zonder verslaving mogelijk is. Meld je nu aan, zodat de kwaliteit van jouw leven weer aanzienlijk kan verbeteren.