Er zijn allerlei signalen en kenmerken waaraan je speedgebruik kunt herkennen. Het kan je onderbuikgevoel bevestigen dat er meer aan de hand is. En het kan helpen het gesprek aan te gaan. Je zorgen in een vroeg stadium uitspreken, kan namelijk voorkomen dat problemen verergeren. Je kunt ook samen op zoek gaan naar hulp. Verslaving raakt tenslotte vaak de hele omgeving. Wij staan daarom ook voor jou als naaste klaar met advies en begeleiding.
Speedgebruik herkennen

Wat doet speed met je lichaam?
Speed is qua werking vergelijkbaar met adrenaline. De drug zorgt ervoor dat je lichaam in de zogenaamde vlucht- of vechtmodus komt: je ademhaling en hartslag versnellen bijvoorbeeld en de spanning in je spieren stijgt. Ook je lichaamstemperatuur stijgt doordat je lichaam van binnen hard aan de bak moet: je gaat hierdoor zweten.
Speedgebruik herkennen aan gezicht en ogen
De veranderingen die speedgebruik veroorzaakt, kun je terugzien aan iemands gezicht en dan met name aan de ogen. Denk aan sterk vergrote pupillen. Door de spierspanning ben je soms ook geneigd om je ogen wat verder open te sperren. Daarnaast kun je met je kaken malen en gaan tandenknarsen. Als deze kenmerken door een teveel aan speed gaan overheersen, sta je ‘strak van de speed’.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik maak me zorgen om een naaste
Gevolgen van speedgebruik op je gedrag
Speedgebruik kun je ook terugzien in je gedrag. Denk aan de volgende dingen:
- je bent onvermoeibaar en hebt energie voor 10
- je hebt meer zelfvertrouwen
- je kunt niets eten (geen honger, maar ook door een droge mond)
- je gedachten komen in de hoogste versnelling, je lijkt hierdoor scherper
- je praat heel veel en bent druk
- je bent heel beweeglijk en kunt niet stil zitten
- je pulkt aan je huid, soms tot bloedens toe, doordat het voelt of er beestjes op of in zitten
Zijn deze punten herkenbaar voor je? Bel ons dan op 040-303 2626 of laat je contactgegevens achter op het online formulier onderaan deze pagina.
Wat als je juist rustig wordt?
Het kan zijn dat je van speed juist rustig en gefocust wordt. Dan kan het zijn dat je ADHD hebt. Doordat je deze tegenovergestelde werking als fijn kunt ervaren, kun je een groter risico op verslaving lopen. Als naaste kan deze omslag in het gedrag ook opvallen.
De dagen na gebruik
Ook de dagen na gebruik zijn er signalen waaraan je speedgebruik kunt herkennen.
Denk aan de volgende kenmerken:
- schichtig, zenuwachtig gedrag, mensen niet in de ogen kijken
- slaapritmestoornissen (plafonddienst), ondanks extreme vermoeidheid
- geen zin om iets te ondernemen
- chagrijnig
- somber of depressief
- jezelf afzonderen
Hoe lang blijft speed in je lichaam?
De bovenstaande symptomen kunnen nog dagenlang aanhouden, afhankelijk van hoe veel en lang iemand gesnoven heeft en hoe vaak iemand gebruikt. Je hebt niet alleen je energiereserves uitgeput, ook de balans van verschillende hormonen in je lichaam moet hersteld worden. Speed heeft effect op die hormoonbalans in je hersenen. Er is tijd nodig om die te herstellen. Goed eten, slapen en een tijdlang niet gebruiken, kunnen helpen, maar er zijn geen manieren om je lichaam versneld te zuiveren van speedgebruik. Je lichaam breekt speed na ongeveer 1 tot 4 dagen af.
Ik wil advies
We zijn er ook voor vragen over je gebruik of onze werkwijze
Gevolgen van speed op de lange termijn
Ook op de lange termijn kun je de gevolgen van speedgebruik herkennen. Het werkt afvallen in de hand, doordat je je eetlust verliest en speed bij sommigen laxerend werkt. Daarnaast leidt gebruik tot minder speekselproductie. Samen met het tandenknarsen kan dit gebitsproblemen veroorzaken. Hoewel psychoses ook al na eenmalig gebruik kunnen voorkomen, kan ook langdurig gebruik leiden tot psychotische verschijnselen. De gevolgen op een rijtje:
- slechte huid
- slechter geheugen en concentratievermogen
- slaapstoornis
- slechtere afweer, vaker ziek zijn
- sociaal isolement
- hart- en vaatziekten
- depressie
- speedverslaving
Professionele hulp voor naasten van gebruikers
Als je denkt dat je naaste speed gebruikt, kan het moeilijk zijn om je zorgen te uiten. Zeker als er sprake is van probleemgebruik. De ander kan ontkennen, alles weglachen of het gesprek afkappen; alles om te kunnen blijven gebruiken.
Wil je advies over hoe je met de verslaving van een geliefde om kunt gaan of wil je er met ons over praten? Bel dan naar 040-303 2626. Als je speedgebruik herkent, kunnen wij je helpen om de juiste vervolgstappen zetten.