• Informatie
  • Plafonddienst

    Man ligt wakker in bed naar het plafond te staren, doordat hij teveel drugs heeft gebruikt.

    Het lijkt misschien onschuldig: niet kunnen slapen na drugs. Maar zo’n plafonddienst heeft allerlei gevolgen. Daar heb je soms nog dagenlang last van. Toch kan het verleidelijk zijn om in het weekend opnieuw te gebruiken. Vervolgens heb je de week erop weer nodig om je slaapritme te herstellen. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarin je langzaam uitgeput raakt. Vind je het moeilijk om die te doorbreken? Praat erover met ons team.

    Dit is wat een nacht doorhalen op drugs doet

    Van stimulerende drugs als speed, coke en XTC krijg je een flinke stoot energie. Je vermoeidheid en hongergevoel verdwijnen en je kunt de hele nacht dansen en kletsen. Maar op het moment dat je in bed gaat liggen, begint het: je kunt niet in slaap komen, ondanks de vermoeidheid. Dat kan ontzettend frustrerend zijn, zeker als je de volgende dag weer op tijd eruit moet. Je kunt de stimulerende effecten vaak ook voelen: je hartslag is nog steeds hoog, je spieren zijn aangespannen en je gedachten gaan alle kanten op.

    Hetzelfde effect als adrenaline

    Deze slapeloosheid is een van de bijwerkingen van stimulerende drugs. Dat komt doordat hun werking sterk lijkt op die van adrenaline. Dit stofje komt normaal gesproken vrij als je in een situatie komt waarin je direct moet reageren op gevaar. Je lichaam maakt zich dan klaar om snel te kunnen vluchten of vechten: je voelt je alert en scherp en bent klaarwakker. Dit effect kan soms nog uren aanhouden, lang nadat het positieve effect van de drugs is verdwenen.

    Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Geen lange wachtlijsten
    • Thuis blijven wonen
    • Gewoon blijven werken
    • Behandeling op maat
    • Oog voor onderliggende problematiek
    • Focus op duurzaam herstel

    Ik heb vragen over mijn gebruik

    We stemmen ons advies altijd af op jouw persoonlijke situatie

    Niet kunnen slapen na drugs: gevolgen voor je lichaam en geest

    Na een nachtje doorhalen op drugs heb je een aantal dagen nodig om te herstellen. Er bestaat helaas geen knop waarmee je de werking aan en weer uit zet als dat voor jou uitkomt. Niet kunnen slapen nadat je drugs op hebt, kan allerlei gevolgen hebben.


    De negatieve impact van plafonddienst:

    • verstoord dag- en nachtritme doordat je er ‘s ochtends niet uit kunt en overdag in slaap valt
    • slechte slaapkwaliteit, dus moe wakker worden, ook als je wél kunt slapen
    • minder alert zijn, wat gevolgen kan hebben op je werk of studie
    • geen zin of energie om leuke dingen te ondernemen
    • chagrijnig, kort lontje
    • mentale problemen, zoals stress, angst, somberheid en depressiviteit
    • zwakker immuunsysteem
    • verhoogd risico op diabetes
    • extreme oververmoeidheid doordat je je lichaam uitput
    • hoger risico op bepaalde ziekten, zoals Alzheimer
    • verminderd reactievermogen – meer dan 17 uur wakker zijn heeft dezelfde invloed op je reactievermogen als 2 tot 3 glazen alcohol
    • verhoogde kans op hart- en vaatziekten doordat je lichaam continu stress ervaart
    • psychotische verschijnselen als je lang achter elkaar wakker bent


    Slapen na coke, speed of XTC

    Slapen vlak na het gebruik van coke, speed of XTC is vrijwel onmogelijk en ook in de dagen erna kun je met slaapstoornissen te maken krijgen. Niet alleen inslapen en doorslapen is het probleem, ook je slaapcyclus kan verstoord raken. Hierdoor heb je bijvoorbeeld onvoldoende diepe slaap, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Je hebt ook minder REM-slaap; die heb je juist nodig om de gebeurtenissen van overdag te verwerken. In de dagen daarna kun je juist te veel REM-slaap krijgen. Ook dit verstoort je slaap, doordat je last kunt krijgen van levendige dromen en nachtmerries.

    Als je op zoek bent naar tips om je slaapcyclus versneld te herstellen, moeten we je helaas teleurstellen. Tijd is je enige bondgenoot. Je lichaam heeft tijd nodig om de balans weer te herstellen.

    Kijk uit met zelfmedicatie

    Gebruik geen alcohol, kalmeringsmiddelen, slaaptabletten of andere drugs om toch in slaap te komen. Een mix kan onvoorspelbare effecten hebben. Je kunt bijvoorbeeld in zo’n diepe slaap raken dat je niet wakker wordt als je moet braken. Zo kun je stikken. Daarnaast zijn deze middelen zelf ook verslavend, ook al heb je ze op doktersrecept.

    Ook downers verstoren je slaapritme

    Het klinkt tegenstrijdig, maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen voor plafonddienst zorgen. Je valt misschien snel in slaap, maar die is minder diep en er is minder REM-slaap. Die laatste heb je nodig om de gebeurtenissen van overdag te verwerken. Hierdoor word je niet uitgerust wakker. Je hebt bovendien al snel steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Na een tijd heb je de slaaptabletten zelfs nodig om in slaap te vallen; zonder ervaar je dan net zo goed plafonddienst. Je kunt hierdoor een medicijnverslaving ontwikkelen.

    Hetzelfde geldt voor alcohol: je slaapt misschien makkelijk in, maar je slaapt heel licht en onrustig. En ook hier bestaat het risico op verslaving.

    Hulp om te stoppen

    Merk je dat jouw gebruik en het slaaptekort hun weerslag hebben op je leven en vind je het toch moeilijk om te stoppen of te minderen? Bel ons dan op 040-303 2626. Het kan helpen om erover te praten. Soms zijn er bepaalde patronen ontstaan die je moeilijk zelf kunt doorbreken. Of je hebt last van onderliggende problemen waardoor je telkens opnieuw begint met drugsgebruik.

    Wij denken met je mee zonder te oordelen en in ons advies sta jij centraal. Laat ons vandaag nog weten als je vragen hebt over plafonddienst.

    Contactformulier