Wanneer ben je een alcoholist?

Man zonder zichtbaar hoofd zit peinzend en zenuwachtig met handen te spelen omdat hij zich afvraagt wanneer je alcoholist bent.

Geen drug zo maatschappelijk geaccepteerd als alcohol: in 2020 heeft ruim driekwart van de Nederlandse bevolking wel een alcoholisch drankje gedronken in de 12 maanden daarvoor. Bijna de helft van alle Nederlanders drinkt helemaal niet of minder dan 1 glas per dag. Daar staat een kleine groep risicodrinkers tegenover. Maar hoeveel drank gaat er doorheen bij een zware drinker? En wanneer ben je een alcoholist?

Voor de meesten is alcohol geen probleem

... toch gaat het soms goed mis

Je drinkt omdat het lekker is, om even de dagelijkse druk los te laten of omdat het een sociaal smeermiddel is; je voelt je zelfverzekerder en je praat gemakkelijker. En in veruit de meeste gevallen gaat dat goed. Toch is er ook een groep overmatige tot zware drinkers die samen goed zijn voor bijna 15% van alle Nederlanders.

Ben jij een zware drinker?

Dit zijn de richtlijnen

De Gezondheidsraad adviseert met de richtlijn alcoholgebruik om niet of niet meer dan één glas per dag te drinken. Drink je als vrouw wekelijks 14 glazen alcohol en als man 21 glazen, dan is er sprake van overmatig drinkgedrag. En drink je als vrouw wekelijks minimaal 1 keer 4 glazen op een dag en als man 6 glazen, dan val je in de categorie zware drinker. 

(bron: factsheet Trimbos 2018)

De hoeveelheid die je drinkt, is alleen een signaal

Wanneer spreek je van verslaving aan alcohol?
 

De bovenstaande hoeveelheden geven je vaak al een idee over je eigen situatie. Daar zit wel een kanttekening aan. Het wil namelijk niet zeggen dat je ook per definitie een afhankelijk geworden bent wanneer je deze hoeveelheden consumeert. Andersom kun je een alcoholverslaving hebben ontwikkeld terwijl je toch minder drinkt dan hierboven omschreven. Wanneer ben je dan een alcoholist?

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Als je niet meer zonder drank kunt

De signalen van verslaving

Typerend voor alcoholisme is dat je lichamelijke en psychische afkickverschijnselen krijgt als je niet drinkt. Met andere woorden: je kunt niet meer zonder. Als drank je leven beheerst en de gedachte erin is geslopen dat je zonder niet meer goed functioneert, dan kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt aan alcohol. Een van de kenmerken is dat er controleverlies optreedt: je neemt je elke keer voor om te minderen of te stoppen, maar keer op keer breek je de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.
Maar ook voordat je daadwerkelijk een alcoholverslaving hebt ontwikkeld, kun je met je drinkgedrag al allerlei problemen je leven binnenhalen.

Trucjes van een alcoholist om onder de radar te blijven

Alcoholverslaving is lastig te herkennen

Je kunt een alcoholist herkennen aan een aantal uiterlijke symptomen. Toch blijft het lastig iemand met een drankprobleem te herkennen. Vaak heb je zelf als eerste in de gaten dat je gebruik uit de hand loopt. Het drinken en de katers naderhand kosten je bijvoorbeeld veel tijd. Er ontstaan door het drinken gevaarlijke situaties, je lichaam begint te protesteren, de ruzies met je partner stapelen zich op en toch kun je de drank niet laten staan. 

Je omgeving heeft vaak pas laat door dat het niet goed gaat, terwijl jij allang verslaafd bent. Er zijn namelijk allerlei trucjes om te voorkomen dat je als een verslaafde aan alcohol wordt gezien. Lege flessen verbergen, feestjes verzinnen zodat je een excuus hebt voor die vreselijke kater, je drank nooit in dezelfde winkel kopen; als je een alcoholprobleem voor de buitenwereld wilt verbergen, vind je daar wel allerlei manieren voor.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: