Afkickverschijnselen van alcohol

Man zit met rug naar camera op stoel naar water en wolkenlucht te kijken.

De afkickverschijnselen van alcohol kunnen behoorlijk heftig zijn, variërend van onaangenaam tot levensbedreigend. Doordat alcohol ook lichamelijk verslavend is, kan je lijf flink protesteren als je stopt met drinken. Dat kan ervoor zorgen dat je opnieuw begint met de drank. Of het vooruitzicht alleen al weerhoudt je van een poging om te stoppen. CACN ondersteunt jou bij zowel de lichamelijke als geestelijke ontwenning. Samen werken we aan de nieuwe start die jij verdient.

Alcohol, van ontkenning naar ontwenning

Alcohol is sociaal geaccepteerd en eenvoudig verkrijgbaar. Bovendien bouwt je lichaam vrij snel een alcoholtolerantie op: je moet dan steeds meer drinken om hetzelfde effect te ervaren. Daardoor kun je ongemerkt steviger gaan drinken. Vaak komt zoiets pas aan het licht als je moet stoppen, bijvoorbeeld om medische redenen. Dan kan het zijn dat je ineens last krijgt van allerlei afkickverschijnselen. Dit kan wijzen op afhankelijkheid. Herken je dit en weet je niet goed wat je ermee moet? Bel ons en wij bekijken samen wat CACN voor jou kan doen.

Detoxificatie als startpunt voor je herstel

Anders dan bij drugs als XTC en coke is alcohol zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Dat laatste wil zeggen dat jouw lijf de alcohol nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Krijgt het die niet meer binnen, dan kan het heftig protesteren. Daarom kan het soms verstandig zijn om eerst een alcoholdetox te ondergaan. Wij begeleiden je dan op een medisch verantwoorde manier om te ontgiften en de drank uit je systeem te krijgen.

Wil je afkicken van een alcoholverslaving? Neem dan eerst contact op met ons. We geven je persoonlijk advies dat is gericht op jouw behoeften.

Wat kun je verwachten als je gaat afkicken van alcohol?

Hoe lang je hebt gedronken, hoeveel, hoe goed je conditie is en hoe gevoelig je bent voor alcohol; het speelt allemaal een rol bij de hevigheid van de ontwenningsverschijnselen. De meeste lichamelijke klachten zijn na hooguit een week voorbij. De psychische kunnen echter veel langer aanhouden. 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over alcohol

Ontwenningsverschijnselen, sneller dan je denkt

Wanneer je 6 maanden lang dagelijks zo’n 8 glazen drank nuttigt, kun je al last krijgen van afkickverschijnselen. Neem daarom altijd contact met ons op als je wilt stoppen met alcohol en wilt weten hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Ook met algemene vragen over jouw alcoholgebruik kun je bij ons team terecht.

Lichamelijke klachten bij ontwenning van alcohol:

 • slaapstoornissen
 • bevende handen
 • overmatig zweten
 • misselijkheid
 • oververmoeidheid
 • hoge bloeddruk
 • krampen in je spieren

Geestelijke klachten bij ontwenning van alcohol:

 • zenuwachtigheid
 • angsten
 • futloosheid
 • neerslachtig gevoel

Ernstige afkickverschijnselen van alcohol

De bovenstaande klachten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Maar alcohol kan ook ernstige afkickverschijnselen geven, van delirium tremens tot epileptische aanvallen.

Epileptische aanvallen

Als je al last hebt van epilepsie, loop je sowieso een hoger risico op een aanval. Wanneer je lange tijd overmatig gedronken hebt en je stopt er ineens mee, kan dat eveneens een aanval uitlokken. Zo’n insult komt het vaakst voor binnen 10 tot 36 uur nadat je gestopt bent met alcohol drinken.

Delirum tremens

Heb je meer dan 10 jaar overmatig gedronken? Dan loop je het risico op delirium tremens wanneer je ineens stopt. Je kunt dan last krijgen van psychotische verschijnselen, zoals hallucinaties en wanen. Daarnaast kun je koortsaanvallen krijgen en een verlaagd bewustzijn die mogelijk in een coma eindigt. De kans op delirium tremens is het grootste tijdens je eerste stopweek. 

Je staat er niet alleen voor

Afkicken van alcohol kan door iedereen weer anders ervaren worden. Het belangrijkste is dat je weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Bel ons, zodat we samen kunnen bespreken hoe we jou tijdens de ontwenningsperiode kunnen begeleiden, maar zeker ook daarna.

Hoe lang duurt het afkicken van alcohol?

Je vraagt je misschien af hoe lang het afkicken van alcohol duurt. Net als met de intensiteit van de klachten zelf, hangt de duur af van factoren als: hoe lang en hoeveel je gedronken hebt, je conditie en je gevoeligheid. Over het algemeen geldt dat veel lichamelijke afkickverschijnselen ongeveer een week aanhouden. De piek daarvan ligt vaak op 24 uur nadat je klachten zijn begonnen.

Geestelijke afkickverschijnselen kunnen hardnekkig zijn

Houd er wel rekening mee dat je geestelijke ontwenning veel langer kan duren. Zo kun je nog weken last houden van een verstoord slaapritme en een depressief, somber gevoel. Daarnaast kun je op bepaalde momenten ineens heel sterk naar alcohol verlangen. Dit zijn de zogenaamde cravings. Zeker gezien drank overal om ons heen is, kan dat voor lastige momenten zorgen.

Ben je onzeker over wat je te wachten staat? Neem dan contact met ons op. Wij bieden je professionele ondersteuning bij de afkickverschijnselen op zowel korte als lange termijn. Het kan al een enorm verschil maken wanneer je er niet langer alleen voor staat. 

Wil je over je gebruik praten?

De eerste stap van jouw herstel zetten we samen

Vind je het moeilijk om ons om hulp te vragen? Weet dan dat je daarin niet de enige bent. Accepteren dat alcohol een probleem geworden is dat je niet alleen kunt oplossen, is de moeilijkste stap. Het is ook de eerste stap die alleen jij kunt zetten. Daarna doen we het samen. Wij staan klaar om je te begeleiden en de verbinding met jezelf en anderen weer terug te vinden. Neem vandaag nog contact op als je hulp nodig hebt of vragen hebt over de afkickverschijnselen van alcohol.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van alcohol

Hoe lang duurt het afkicken van alcohol?
Welke afkickverschijnselen veroorzaakt alcohol?
Wat zijn afkickverschijnselen van alcohol?
Wanneer kan ik afkickverschijnselen van alcohol verwachten?