Hoe lang alcohol in je bloed blijft, hangt van een aantal factoren af. Je kunt daarbij een onderscheid maken tussen hoe lang je onder invloed bent en hoe lang de alcohol aantoonbaar is. Voor je gevoel kan een kop koffie of slaap namelijk helpen om weer te ontnuchteren. Terwijl je daarna toch nog te veel alcohol in je lichaam hebt om te kunnen – en te mogen – autorijden.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Hoe je lichaam de alcohol opneemt
Drink je alcohol, dan wordt een klein deel via de maagwand in je bloedbaan opgenomen. Het grootste gedeelte wordt via de dunne darm opgenomen. Eenmaal in de bloedbaan bereikt de alcohol je hersenen: je voelt de roes van de drank.
Snelheid waarmee je lijf alcohol afbreekt
De alcohol komt ook in de lever terecht, waar dit middel wordt afgebroken met behulp van enzymen. Je lijf doet er zo’n 1 tot 1,5 uur over om een standaard glas alcohol af te breken. In sommige gevallen kan dit zelfs 2 uur zijn.
Deze duur kan afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals je lichaamsbouw. Een grotere hoeveelheid lichaamsvocht zorgt voor een lager alcoholpromillage. De alcohol wordt dan als het ware sterker verdund in je lichaam. Hierdoor bereiken vrouwen, maar ook mensen met een lichtere bouw, in het bijzonder jongeren, sneller een hoger alcoholpromillage en kan het bij hen ook langer duren voor de alcohol is afgebroken.
Je gevoel is door drank niet de beste graadmeter
Ben jij zo weleens in risicovolle situaties beland en blijft het toch lastig om de drank te laten staan? Neem dan contact op. Wij luisteren met respect en zonder oordeel. Samen zoeken we naar een oplossing die bij jou past.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
Verschillende soorten testen om het promillage te meten
Er zijn verschillende manieren om de bloedalcoholconcentratie (BAC) vast te stellen:
- ademtest – toont aan of BAC boven de toegestane hoeveelheid ligt (0,5 promille)
- urinetest – toont alcohol aan voor een periode van 2 tot 5 dagen na inname
- haartest – toont tot 40 dagen aan of je alcohol hebt gedronken
- bloedafname – afhankelijk van het type test kan deze tot 90 dagen terug aantonen of je alcohol hebt gedronken
Sommige testen voor bloedafname zijn gebaseerd op het meten van specifieke enzymen en eiwitten die de lever produceert. Abnormale niveaus van deze stoffen kunnen wijzen op leverschade of -ziekte. Dit kan komen doordat overmatig alcoholgebruik de lever kan beschadigen. Maak jij je zorgen over de schade die alcohol kan aanrichten op je gezondheid? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen met respect voor jouw situatie.
Afbraak versnellen
Wanneer je eerst wat eet voor je alcohol drinkt, wordt de drank minder snel opgenomen in je bloed. Er zijn echter geen manieren om de afbraak van alcohol te versnellen, behalve wachten. Douchen, koffie of een ommetje maken; het lijkt misschien of je hoofd helderder wordt, maar je lijf breekt de alcohol er niet sneller door af. Ook andere middelen, zoals cocaïne of speed, helpen niet. Ze zorgen eerder voor riskante situaties, doordat ze voor een vals gevoel van nuchterheid kunnen zorgen, waardoor je jezelf overschat.
Alcohol en verkeer
Alcohol verslechtert je inschattingsvermogen. Daarnaast heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Hierdoor kun je denken dat je nog kunt autorijden. Let ook op wanneer je ‘s avonds alcohol drinkt en de volgende dag weer in de auto stapt. De kans bestaat dat je dan nog steeds een te hoog promillage in je bloed hebt.
Hulp bij verslaving
De vraag hoe lang alcohol in je bloed blijft kan een signaal zijn dat jij je steeds meer bewust raakt van de impact die alcoholgebruik op jouw leven heeft. Uiteindelijk kan dit tot alcoholabusus of alcoholverslaving leiden. Toch kan het lastig zijn om zelfstandig te stoppen met alcohol drinken. Of je denkt dat een naaste te veel alcohol drinkt doordat je bepaalde symptomen herkent. Voel je de behoefte om hier met iemand over te spreken? Bel ons op 040-303 2626 en we plannen zo snel mogelijk een intakegesprek.