Wanneer ben je verslaafd en wanneer blijft het bij veel gebruiken? Die vraag ontstaat vaak niet zomaar, maar uit twijfel, onrust of het gevoel dat er iets niet klopt. Toch is het antwoord niet zwart-wit. Verslaving sluipt er vaak langzaam in, zonder dat je het in de gaten hebt. Juist daarom is het waardevol om stil te staan bij wat je ervaart. Herken jij jezelf hierin? Wij kunnen je helpen.
Wanneer ben je verslaafd?

Is dit normaal gebruik of toch iets om op te letten?
Die vraag laat zien dat er iets schuurt. Twijfel betekent niet dat je je aanstelt of zwak bent – het is juist een teken dat je jezelf serieus neemt. Misschien functioneer je nog goed op je werk, in je gezin of sociaal. Toch kun je ook dan te maken hebben met een verslaving: het gebruik is er al ingeslopen, voelt noodzakelijk en is moeilijk te stoppen, ook al houd je de buitenwereld nog overtuigend op afstand.
Het verschil tussen ‘een probleem hebben’ en ‘verslaafd zijn’ is niet altijd scherp. Het gaat niet alleen om hoeveel je gebruikt, maar vooral om de rol die het middel of gedrag speelt in je leven en of je nog echt zelf kiest. Een goede eerste stap is het doen van een zelftest. Deze geeft je helder inzicht en helpt je met meer vertrouwen het gesprek aan te gaan. Je kunt ons bellen op het nummer 040-303 2626.
Wanneer ben je verslaafd aan drugs?
Verslaving aan drugs betekent dat het gebruik je leven steeds meer beïnvloedt. Je merkt dat stoppen lastig is, zelfs als je dat graag zou willen. Er is vaak sprake van tolerantie (steeds meer nodig hebben), ontwenningsverschijnselen bij stoppen en het verliezen van controle over wanneer en hoeveel je gebruikt. Daarnaast ga je toch door, ondanks dat je weet dat je er problemen door krijgt en heb je de drugs nodig om te kunnen functioneren. Ook als je je gebruik probeert te beperken tot ‘bepaalde momenten’, kan het zijn dat de drug inmiddels meer grip heeft dan je dacht.
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Alcoholverslaving kent dezelfde patronen: het drinken is niet meer ontspannen of sociaal, maar voelt als een gewoonte waar je niet meer buiten kunt. Je drinkt vaker dan je van plan was, hebt het nodig om te ontspannen of gevoelens te onderdrukken en merkt dat stoppen spanning of lichamelijke klachten oproept. Daarnaast ga je toch door, ondanks dat je weet dat je er problemen door krijgt en heb je de alcohol nodig om te kunnen functioneren. Ook als de omgeving (of jijzelf) signalen negeert, kunnen die patronen wijzen op een verslaving die niet vanzelf overgaat.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Waarom het zo moeilijk is om jezelf als verslaafd te zien
Het beeld dat we van verslaving hebben, klopt vaak niet met onze eigen situatie. Zolang je nog werkt, zorgt of sociaal actief bent, voelt het logisch om te denken: “Het valt wel mee.” of “Ik kan nog stoppen wanneer ik wil.” Die gedachte biedt houvast en beschermt je tegen de schaamte of angst om iets onder ogen te moeten zien dat groter voelt dan je aankunt.
Ontkenning is dan geen leugen, maar een vorm van zelfbescherming. Een manier om het overzicht te houden in iets wat van binnen misschien al lang schuurt. Daarbij spelen ook sociale normen een rol – wat ‘normaal’ is in je omgeving, bepaalt vaak onbewust hoe je naar jezelf kijkt. En juist dat verdient aandacht, geen veroordeling.
Ik wil informatie
Samen werken we aan jouw herstel. We vertellen je graag wat je kunt verwachten.
Wat als je verslaafd bent?
Erkennen dat je verslaafd bent, is geen oordeel maar juist een moedige eerste stap. Hulp zoeken betekent niet dat je zwak bent, maar dat je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en je toekomst. Ook als je nog twijfelt, kun je altijd bij ons terecht voor advies of om over je gebruik te praten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter je kans op volledig herstel. Je kunt ons bellen op het nummer 040-303 2626.
Stel de vraag niet alleen – stel die samen met ons
Je hoeft niet alleen te bepalen of er sprake is van een probleem. Wij staan klaar om samen met jou te kijken naar wat er speelt, zonder oordeel en met begrip. Een vrijblijvend gesprek helpt je om meer duidelijkheid te krijgen en je volgende stappen te overwegen. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel ons op het nummer 040-303 2626. Wij helpen je graag bij het zoeken naar antwoorden op de vraag: wanneer ben je verslaafd?