Hoe herken je een verslaving?

Hoe herken je verslaving | Vrouw met hoofd in handen

Hoe herken je een verslaving? Deze vraag kan door je hoofd spelen wanneer een naaste zich al een tijdlang anders gedraagt en je ziet dat het overduidelijk niet goed gaat met hem of haar. Het kan ook dat je steeds meer moeite hebt om je eigen gebruik in de hand te houden. Waaraan kun je merken dat je afhankelijk bent geworden? We zetten de belangrijkste kenmerken voor jou op een rijtje. Heb jij advies of hulp nodig? Dan kun je bij CACN terecht.
 

Geleidelijke weg naar verslaving

Een verslaving is er vaak niet opeens. Er kunnen jaren overheen gaan voordat je gebruik of gedrag problemen gaat opleveren. Een verslaving gaat alleen niet vanzelf over, omdat het een chronische, progressieve ziekte van je hersenen is. De problemen rond het gebruik of gedrag kunnen zelf ook verergeren.

Het is daarom goed om afhankelijkheid al in een vroeg stadium te herkennen en erkennen. Hoe eerder je ons om hulp vraagt, hoe groter de kans op een duurzaam herstel. Je mag ons ook bellen op 040-303 2626 als je vragen hebt over hoe je een verslaving kunt herkennen. Of dat nou bij jezelf is of bij een partner, vriend of andere naaste.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Signalen waaraan je een verslaving kunt herkennen:

  • gebruiken om negatieve gevoelens te onderdrukken
  • bij alcohol- en drugsverslaving: steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te ervaren
  • bij game- of gokverslaving: steeds meer tijd erin steken
  • ook het herstellen van je kater kost steeds meer tijd
  • continu met gedrag of gebruik bezig zijn, bijvoorbeeld hoe je aan geld komt
  • liegen over gebruik, gedrag of bedragen die je hebt uitgegeven
  • stiekem gebruiken
  • afspraken niet nakomen om te minderen of te stoppen
  • ontwenningsverschijnselen krijgen 
  • allerlei problemen krijgen die aan het gebruik gerelateerd zijn 
  • doorgaan met gebruik of gedrag, terwijl die je gezondheid aantasten
  • doorgaan met gebruik of gedrag, terwijl je psychische klachten krijgt
  • veranderd gedrag, zoals lichtgeraakt zijn, paniekerig of juist onverschillig
  • zelfverwaarlozing en verwaarlozing van belangrijke zaken als familie en werk
  • in aanraking komen met justitie door bijvoorbeeld rijden onder invloed, agressie of criminele activiteiten

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Wat het zo lastig maakt om een naaste te helpen

Je wilt iemand helpen, maar een verslaving kan ervoor zorgen dat die goede bedoelingen helemaal verkeerd vallen. Je geliefde ontkent bijvoorbeeld dat er problemen zijn, zegt dat het allemaal wel meevalt of wordt zelfs boos. Problemen rond verslaving hebben vaak ook effect op jou als. Ook jij kunt met emoties als boosheid, teleurstelling of schaamte worstelen. Of je wilt je partner, zus of vriend helpen, maar merkt dat je eigen grenzen daarbij steeds verder worden opgerekt. Ook niet ondenkbaar is dat jij je schuldig of zelfs verantwoordelijk voelt dat het zo ver is gekomen. Hoe ga je dan een gelijkwaardig gesprek aan zonder in al die emoties te worden meegesleurd? 

Als jij dit lastig vindt, neem dan contact op met ons. Een deel van ons team is zelf ervaringsdeskundig. Zij kunnen je helpen door je advies te geven waar je nu behoefte aan hebt. Wij zien dat de omgeving vaak ook gebukt gaat onder een verslaving, vandaar dat we een familieprogramma hebben opgesteld waarin aandacht is voor jou. 

Uiteraard mag je ons ook bellen als je zelf problemen hebt met je gebruik of gedrag als gamen of gokken.

Maak jij je zorgen om een naaste?

Professionele hulp kan een verademing zijn
Vraag naar ons familieprogramma
Stel een vraag 040 303 2626

Professionele hulp creëert ademruimte

Je kunt samen zo verstrikt raken in de verslaving van iemand die je erg na staat, dat je er niet meer goed uitkomt en misschien juist steeds verder van elkaar afdrijft. Of je wilt iemand helpen, maar merkt dat je eigen grenzen daarbij steeds verder worden opgerekt. Weet dan dat ons team ook een luisterend oor biedt voor jou als naaste.
 

Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter

Het is niet gemakkelijk om hulp te vragen wanneer je de controle kwijt bent over je gebruik of gedrag. Daar is moed voor nodig. Tegelijkertijd is het de eerste stap op weg naar een nieuw leven waarin je vrij bent van verslaving. Heb je het gevoel dat je er niet uitkomt of weet je niet goed hoe je hulp moet bieden? Bel ons dan vandaag nog. Wij kunnen zowel jou als je geliefde ondersteuning bieden die goed aansluit op jullie persoonlijke situatie. Hoe je een verslaving herkent is zeker een belangrijke vraag, maar hoe je vervolgens verder kunt, is misschien nog wel belangrijker.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over hoe je verslaving herkent


Kom in gesprek
Kies een moment waarop de ander nuchter is en jullie alleen zijn. En probeer vooral de negatieve gevolgen van het gebruik te benoemen en wat die met jou doen.

Vraag ons om hulp
Het gebeurt regelmatig dat iemand ontkent of zelfs boos wordt. Zelf loop je misschien ook over van emotie. Dat kan het lastig maken om over een gevoelig onderwerp als verslaving te praten. CACN kan je hierin ondersteunen. Bel ons op 040 303 2626 en bespreek je zorgen met ons. 

Ook voor jou als naaste
Omdat een verslaving niet alleen de gebruiker zelf raakt, maar ook diens naaste omgeving, hebben wij een speciaal familieprogramma. Dit is gericht op jou als partner, familie, vriend of andere geliefde van iemand die gebruiksproblemen heeft. Neem contact met ons op en vraag ernaar.


Een behandeling die aansluit op jouw situatie

Als jij je telefonisch of via ons contactformulier aangeeft dat je hulp nodig hebt, plannen we zo snel mogelijk een intake. De gesprekken die we met je voeren helpen ons om jou en je situatie beter te leren kennen. Zo kunnen er allerlei onderliggende problemen meespelen waardoor je telkens weer teruggrijpt naar bepaalde middelen of gedrag.

Om jouw behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op wat jij nodig hebt, is het voor ons belangrijk om ook aan dit soort zaken aandacht te besteden. 

Zorgadvies
Aan het eind van een intakegesprek ga je met een persoonlijk zorgadvies naar huis. Wanneer blijkt dat CACN aansluit op jouw zorgbehoeften, starten we samen met jouw behandeling. Je staat er dan niet langer alleen voor.

Voorzorg en nazorg
Na zo’n 8 weken heb je veel handvatten voor een duurzama herstel. Vraag ook naar onze voorzorg en nazorg. Dit zijn speciale trajecten waar je gebruik van kunt maken als de behandeling alleen niet voldoende is.

 

Dat kan zeker!
Een verslaving is het laatste stadium van middelenmisbruik of verslavend gedrag als gokken of gamen. Maar niemand is direct afhankelijk. De weg ernaartoe is vaak lang en wordt steeds eenzamer.

Daarom mag je ons ook bellen als je problemen steeds groter worden. Of wanneer je enkel wat vragen hebt over je gebruik.

 

Basiszorg
Onze behandelingen worden volledig vergoed vanuit je basiszorg. Hooguit kan je eigen risico in rekening gebracht worden.

Goed om te weten: wij vragen bij CACN geen eigen bijdrage en je hebt ook geen aanvullende verzekeringen nodig. Zo houden we onze specialistische vorm van geestelijke gezondheidszorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar.