Heb jij het vermoeden dat iemand drugs gebruikt, dan zijn er een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat het om ketaminegebruik gaat. Dit tripmiddel geeft namelijk een aantal typische effecten. Op de lange termijn kan het ernstige blaasproblemen veroorzaken, zoals heftige buikkrampen of bloed bij de urine. Indirect kun je het gebruik van keta hieraan herkennen. Voor vragen of ondersteuning kun jij ook als naaste bij ons terecht.
Ketaminegebruik herkennen
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Droomachtige toestand
Het trip-effect van ketamine komt onder andere door de dissociatieve werking. Daardoor voelt het alsof je lichaam zich van je geest afscheidt. Neem je een kleine hoeveelheid, dan voelt het alsof je droomt. Neem je meer, dan kan het lijken of iemand anders je lichaam aanstuurt, of je van bovenaf op jezelf neerkijkt of dat je lichaamsdelen samensmelten met die van andere mensen of zelfs met voorwerpen. Tegelijkertijd raak je ook steeds meer de controle kwijt over je spieren. Dit zijn de eerste effecten waaraan je ketaminegebruik kunt herkennen.
Kortetermijnsignalen van ketaminegebruik
Is iemand onder invloed, dan kun kunnen de volgende signalen duiden op ketamine:
- je motoriek verslechtert, waardoor je waggelt of struikelt
- je bent verward
- je hebt een slecht besef van tijd
- je kunt niet goed uitleggen wat je ervaart
- het voelt of je lichaam en geest van elkaar gescheiden zijn
- je spreekt slecht of onduidelijk
- het voelt of je uit je eigen lichaam treedt
- je hallucineert
Kans op een K-hole
Neem je teveel ketamine, dan kun je in een K-hole belanden. Je kunt dan niet meer bewegen of praten. Het kan dan lijken of je in een tunnel zit en naar een licht toedrijft en dat kan erg angstaanjagend zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Je reageert namelijk niet meer op pijnprikkels, maar gaat wel zichtbaar 'te hard'. Ook aan deze typische situatie kun je ketaminegebruik herkennen.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Meer informatie over ketamine
Langetermijnsignalen van ketaminegebruik
Ketamine kan bij langdurig gebruik serieuze blaasproblemen veroorzaken. Indirect kun je het gebruik van keta hieraan herkennen. Denk dan aan:
- hevige buikpijn
- problemen met plassen, zoals heel vaak of juist niet kunnen
- bloed bij de urine
- behoefte aan zware pijnstillers
Wat als je drugsgebruik denkt te herkennen bij een naaste?
Denk jij bovenstaande signalen te herkennen bij een naaste? Dan kun je proberen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dat kan lastig zijn. Die ander kan zich aangevallen voelen, terwijl jij je vooral zorgen maakt. Vergeet ook niet je eigen emoties: leven met de verslaving van een ander heeft ook impact op jou. Daardoor kan het gesprek stuklopen op boosheid, verwijten en verdriet van beide kanten.
Familiebijeenkomst, vind steun bij anderen
Heb jij als naaste vragen of zoek je ondersteuning in hoe je kunt omgaan met iemand die ketamineverslaafd is? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. We zijn er namelijk ook voor jou.
Tijdens de behandeling bieden we ook familiebijeenkomsten aan. Daarin zijn er bijvoorbeeld bijeenkomsten met anderen die in eenzelfde situatie zitten. In contact komen met gelijkgestemden, onder begeleiding van onze ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals, kan al de steun bieden die je nodig hebt.
Ik wil hulp
Aan je herstel werken hoeft niet in je eentje
Denk jij ketaminegebruik te herkennen en wil jij je zorgen delen? Neem dan contact met ons op. Wij bieden altijd advies op maat, of het nu om een persoonlijke behandeling gaat of om vragen die je bij niemand kwijt kunt.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over ketaminegebruik herkennen
Symptomen van een verslaving aan keta
Ben je verslaafd, dan ben je de controle kwijt over jouw gebruik. Dat kan blijken uit de volgende symptomen:
- een groot deel van je tijd ben je bezig met gebruik
- gebruiken komt op de eerste plaats
- je verwaarloost het contact met vrienden en familie
- belangrijke zaken als werk, huishouden of hobby’s lijden onder je gebruik
- je ontkent dat je het gebruik niet meer in de hand hebt
- je krijgt afkickverschijnselen wanneer je zomaar stopt met ketaminegebruik
- je houdt je niet aan afspraken
- je verwaarloost jezelf
- al je geld gaat op aan ketamine, waardoor je in financiële problemen komt
- je blijft gebruiken, ondanks gezondheidsklachten en problemen op sociaal en werkvlak
Ondersteuning
Denk je een ketamineverslaving te herkennen bij een naaste en wil je hier met ons over praten? Wij kunnen je handvatten bieden om ermee om te gaan. Ben je zelf afhankelijk geraakt van deze drugs? Ook dan zijn wij er om jou te ondersteunen bij je herstel. Dat doen we altijd op een manier die bij jou past. Bel ons op 040-303 2626 en plan vandaag nog een intakegesprek.
Lastig gespreksonderwerp
Een verslaving verandert je persoonlijkheid. Als jij je zorgen maakt over je naaste, omdat je vermoedt of weet dat die ketamine gebruikt, kan het lastig zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Houd er rekening mee dat die ander ook naar zichzelf toe ontkent dat hij of zij verslaafd is. Ontkennen, het probleem goed praten, je gesprekspogingen negeren of zelfs boos worden en weglopen; alles is mogelijk.
Familieprogramma
Maak jij je zorgen, maar weet je niet hoe je jouw vriend, partner, zus, broer of ouder kunt helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan? Neem dan contact op met ons. Een verslaving heb je nooit alleen. Daarom bieden we een familieprogramma waarmee we ook jou als naaste ondersteuning willen bieden. Bel ons op 040-303 2626.
Intakegesprek
Bel ons op 040-303 2626 of geef via onze website aan dat je hulp nodig hebt. Wij nemen dan contact met jou op om een intake te plannen. Hierin wordt duidelijk wat jouw specifieke aandachtsgebieden zijn. Als ons programma voorziet in wat jij nodig hebt, dan kun je terecht in onze afkickkliniek.
Korte wachtlijsten en vergoedingen
Het vraagt moed om ons te bellen en om hulp te vragen. Heb je die eerste stap gezet, dan wil je niet onderaan een lange wachtlijst komen. We doen er dan ook alles aan om die zo kort mogelijk te houden. Daarnaast betaal je bij ons geen eigen bijdrage en wordt de behandeling door jouw ziektekostenverzekeraar vergoed vanuit de basiszorg.