Alcoholvergiftiging kan tot een fikse kater leiden, maar kan ook tot minder onschuldige situaties leiden. Drank verdooft namelijk je hersenen en juist dit orgaan stuurt allerlei belangrijke functies aan. Denk alleen al aan je ademhaling en hartslag. Dit is waar je op moet letten.
Waarom je alert moet zijn bij alcoholvergiftiging
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wat is alcoholvergiftiging?
Je spreekt van alcoholvergiftiging wanneer je zoveel gedronken hebt, dat je bewusteloos raakt. Je kunt zelfs in een coma belanden, vandaar dat zoveel drinken ook wel comazuipen wordt genoemd. Een andere naam is bingedrinken: in korte tijd veel alcohol achterover slaan.
De oorzaken van een hoog alcoholpromillage
Bij een alcoholvergiftiging heb je zo’n forse hoeveelheid alcohol in je bloed dat je hersenen hierdoor slechter functioneren. Dit komt doordat de dempende werking van alcohol de overhand krijgt. Behalve bingedrinken kan ook de combinatie met andere middelen, zoals alcohol en cocaïne, tot alcoholvergiftiging leiden.
De hoeveelheid alcohol in je bloed wordt ook wel uitgedrukt in alcoholpromillage (‰). Volwassenen kunnen vanaf 4 promille een alcoholvergiftiging krijgen. Jongeren kunnen deze grens al bij 1,7 promille bereiken.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
Factoren die jouw alcoholpromillage bepalen
In de media lees je weleens dat een promillage staat voor een bepaald aantal standaard glazen. In de praktijk is het per persoon verschillend hoeveel glazen iemand moet drinken om eenzelfde promillage te bereiken. Dit hangt onder andere af van:
- je geslacht
- lichaamsbouw (lengte en gewicht)
- ervaring met alcohol
- de snelheid waarmee je drinkt
- het soort alcohol (zoete mixjes en cocktails drinken sneller weg)
- wat je van tevoren gegeten hebt
- leeftijd
Alcoholvergiftiging en lichaamsvocht
Er zijn dus verschillende factoren die het risico op een alcoholvergiftiging beïnvloeden. De belangrijkste is de hoeveelheid lichaamsvocht. Als jongere, vrouw of iemand met een klein of tenger postuur loop je daardoor een groter risico op alcoholvergiftiging. Ben je niet gewend om alcohol te drinken? Ook dan kun je sneller een alcoholvergiftiging oplopen. Maar heb je bijvoorbeeld eerst nog gegeten, dan zorgt het voedsel in je maag ervoor dat de alcohol minder gauw in je bloed wordt opgenomen.
Symptomen van een lichte alcoholvergiftiging ofwel kater
Wist je dat een kater een lichte vorm van alcoholvergiftiging is? De belangrijkste symptomen zijn misselijkheid, braken en hoofdpijn. Het helpt om je lichaam de volgende dag goed te hydrateren door genoeg water te drinken. Ook eten en rust kunnen helpen.
Symptomen van een alcoholvergiftiging:
- algehele versuffing
- misselijkheid en braken
- in slaap vallen
- duizelig gevoel
- bleek gezicht
- verslechterde spraak (lallen)
- verslechterde motoriek
- niet meer reageren op prikkels van buitenaf
- verwarring
- vertraagde adem, onregelmatige ademhaling
- geen ademhaling
- epileptische aanval
- bewustzijnsverlies en coma
Risico’s van alcoholvergiftiging:
- beschadiging van organen zoals je lever, slokdarm en zenuwstelsel
- geheugenverlies en black-outs
- gevaarlijke stijging van bloeddruk
- hartstilstand
- de dood
Wat je kunt doen bij alcoholvergiftiging
- bel 112 als iemand niet meer aanspreekbaar is of niet meer reageert
- check of het slachtoffer een aandoening heeft die dezelfde kenmerken kan geven als alcoholvergiftiging, bijvoorbeeld diabetes
- voorkom onderkoeling met bijvoorbeeld een warme deken
- leg het slachtoffer in de stabiele zijligging
- je mag hem of haar laten slapen, maar check continu de ademhaling
Alcoholvergiftiging en de dag erna
Soms is ziekenhuisopname noodzakelijk. Maar ook zonder ziekenhuisopname krijgen je organen en bloedvaten een behoorlijke tik door de hoeveelheid drank. Je lichaam is bovendien ernstig uitgedroogd. Bij het afbreken van de alcohol komen er ook nog eens giftige stoffen vrij in je lichaam. Drank irriteert daarnaast je maagdarmslijmvlies. Dit alles veroorzaakt buikpijn, misselijkheid, braken en een brak gevoel. Water, rust en voeding kunnen helpen de kater te verdrijven, maar zoveel alcohol in korte tijd kan je lichaam ook schade toebrengen op de lange termijn.
Wil je over je gebruik praten?
Heb jij vragen over je alcoholgebruik?
Ben jij vaker niet meer goed aanspreekbaar nadat je drank op hebt? Of spreken anderen je weleens aan op je drinkgedrag? Dan kan er sprake zijn van een alcoholprobleem. Doe je hier niets aan, dan kan dit tot alcoholverslaving leiden. Maak jij je hierover zorgen, heb je vragen over alcoholvergiftiging of wil je gewoon eens met iemand praten over je alcoholgebruik? Neem dan contact met ons op via 040-303 2626. Wij luisteren onbevooroordeeld naar jouw verhaal en geven je advies waar je nu iets aan hebt.