Wat doet alcohol met je hersenen?

Vrouw is duizelig en ziet omgeving wazig wat mogelijk komt door wat alcohol met je hersenen doet.

In je hersenen gebeurt het: vrijwel al je lichaamsprocessen en -functies worden van daaruit aangestuurd. Drink je alcohol, dan stel je je brein dus bloot aan de verdovende werking. Maar wat doet alcohol eigenlijk met je hersenen op zowel korte als lange termijn? En zijn de schadelijke gevolgen zo lang als de duur van een fikse kater of ligt het ingewikkelder?

De verdovende invloed van alcohol op je hersenen

Je hersenen zijn het bestuurscentrum van jouw lichaam en geest. Ze regelen alle processen in je lichaam, van je spraak, emoties en motoriek tot aan vitale functies als hartslag en ademhaling. Alcohol heeft ongeveer tien minuten nodig om via je bloedbaan in je hersenen te geraken.

Door de verdovende uitwerking ervan, zijn je hersenen vervolgens minder goed in staat zijn om alle activiteiten uit te voeren. Zo gaan je zicht en gehoor achteruit; daarom praat je in beschonken toestand vaak harder. Die dempende invloed van alcohol op je hersenen neemt bij ieder glas toe.

Laten we daarom eens kijken naar de werking van alcohol en wat het effect is op je hersenen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Effect en gevolgen van alcohol op je hersenen per glas

1 tot 3 glazen (0 - 0,5%)

De positieve gevolgen van alcohol op je hersenen hebben nog de overhand. Daardoor praat je wat gemakkelijker en je voelt vrolijk, relaxt en minder geremd. De werking van je zintuigen neemt wel wat af. Je ruikt en voelt bijvoorbeeld slechter. Door dat laatste gaat je pijngrens omhoog. 

3 tot 7 glazen (0,5 - 1,5%)

Het is nu goed aan je te merken dat je aangeschoten bent. Je hebt minder controle over verschillende lichaamsfuncties, zoals je spraak en motoriek. Daardoor krijg je bijvoorbeeld een minder vaste tred. Je geheugen werkt slechter en je reageert minder snel. Daarnaast krijg je last van het zogenaamde tunneleffect. Daarbij zie je vooral wat er in het midden van je gezichtsveld gebeurt; alles daarbuiten wordt wazig. Situaties kun je minder goed beoordelen en ook je reactievermogen neemt af. Tegelijkertijd wordt je wel steeds overmoediger. Je zou daardoor kunnen denken dat je nog makkelijk aan het verkeer kunt deelnemen, wat voor levensgevaarlijke toestanden kan zorgen. 

7 tot 15 glazen (1,5 - 3%)

Je hebt je emoties steeds minder in bedwang, waardoor je bijvoorbeeld in huilen uitbarst om iets wat je normaal niet veel doet. Of je reageert agressief, terwijl je anders was weggelopen. Ook uiterlijk is te zien dat je dronken bent: je gezicht zwelt op en loopt rood aan. In deze fase moet je mogelijk overgeven. 

15 tot 20 glazen (3 - 4%)

Bij deze hoeveelheid alcohol in je bloed komt er weinig meer bij je binnen. Je bent verward, als je al in staat bent om nog te reageren op prikkels uit je omgeving. Anderen zullen je toestand omschrijven als laveloos of ladderzat. Je kunt in deze fase ook ‘out’ gaan. 

20 tot 25 glazen of meer (vanaf 4%)

Je loopt het risico op alcoholvergiftiging. Je ademhaling wordt extreem oppervlakkig en ook je hartslag wordt steeds meer gedempt. Doordat dit vitale functies zijn, kan het voor levensbedreigende situaties zorgen, zoals coma en zelfs dood door een hartstilstand.

Hersenschade als gevolg van alcohol

Je kent vast wel de geintjes over het verlies van hersencellen als je niet gefocust bent na een avondje doorzakken. Toch berusten die deels op werkelijkheid. Bij zware drinkers die dagelijks 6 glazen of meer drinken, is duidelijk te zien dat er hersencellen verloren gaan. Doordat alcohol een vitamine B-tekort in de hand werkt en giftig is voor je lichaamscellen, kan je hersenvolume tot wel 15% afnemen na zo’n 10 tot 15 jaar buitensporig drinken.

Misschien zet dit gegeven je aan het denken. Heb je vragen over de gevolgen op jouw lichaam of wil je bijvoorbeeld weten hoe een ambulante dagbehandeling bij ons eruit ziet? Neem dan contact met ons op.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Wat doet alcohol met je hersenen op de korte en lange termijn?

Op korte termijn kan alcohol je logische denkvermogen, sociale vaardigheden en inschattingsvermogen negatief beïnvloeden. 

Ook het beloningscentrum in je hersenen wordt sterk geprikkeld. Dat komt doordat alcohol voor een verhoogde afgifte van het hormoon dopamine zorgt. Daardoor voel jij je na het drinken van alcohol zo prettig. Langdurig en veel drinken zorgt er echter voor dat het beloningscentrum slechter gaat werken.

Daarnaast verdooft alcohol ook je frontale cortex, die onder andere je zelfbeheersing reguleert. Op langere termijn kan schade aan dit deel van je brein ervoor zorgen dat je gemakkelijker toegeeft aan impulsen. Daardoor kan het zijn dat je sneller weer begint te drinken of ermee doorgaat. Dat kan ertoe leiden dat het lastig voor je kan worden om te stoppen met alcohol drinken, wat uiteindelijk tot een alcoholverslaving kan leiden. 

Wanneer je jarenlang zwaar drinkt, loop je bovendien het risico op allerlei hersenaandoeningen als het syndroom van Korsakov en dementie. Heb jij het gevoel dat je jouw drinkgedrag steeds minder goed in de hand hebt? Bel onze afkickkliniek op 040-303 2626, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Er hoeft geen sprake te zijn van verslaving. Ook wanneer jij vragen hebt over je drinkgewoonten kun je bij ons terecht. 

De invloed van alcohol op hersenen van de jeugd

Tot zover de gevolgen van alcohol op de hersenen van volwassen. De ontwikkeling dit orgaan begint echter al in de baarmoeder. Ongeboren baby’s die worden blootgesteld aan alcohol, hebben onder andere kans op foetaal alcoholsyndroom (FAS). Vandaar dat artsen zwangere vrouwen sterk afraden om tijdens de draagtijd alcoholische dranken te nemen.

Die ontwikkeling van je hersenen gaat echter nog door tot je 25e. Tot die tijd zijn ze dan ook gevoeliger voor de schadelijk gevolgen van alcohol. Alcohol heeft op de hersenen extran negatieve impact als je tijdens je jeugd al begonnen bent met drinken. Ook kun je last krijgen van concentratiestoornissen waar je als volwassene last van kunt blijven houden.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat jongeren die op jeugdige leeftijd al met alcohol beginnen, later een grotere kans lopen om probleemdrinker te worden.

Wil je over je gebruik praten?

Maak jij je zorgen over je drankgebruik?

Alcohol is overal verkrijgbaar en tot op zekere hoogte sociaal geaccepteerd. Dat maakt dat je relatief eenvoudig door de jaren heen bepaalde drinkpatronen kunt ontwikkelen. Maak jij je zorgen over wat alcohol met je hersenen doet en vind je het lastig om je gewoontes zelf te doorbreken? Of heb je vragen over jouw alcoholgebruik of die van een naasten? Neem dan contact op met CACN. We bieden je begeleiding op maat, waarbij we tijdens het intakegesprek eerst bekijken waar jouw persoonlijke behoeften liggen. 

Het kan zijn dat je het lastig vindt om ons te contacteren, door schaamte of allerlei andere emoties en dat begrijpen we heel goed. De beslissing om hulp te zoeken, vraagt moed. Je moet je jezelf onder ogen komen en toegeven dat je een probleem hebt. Toch is het ook de eerste stap op weg naar een nieuw leven waarin jij weer zelf de touwtjes in handen hebt. Laat ons daarom vandaag nog weten hoe we je kunnen helpen. 

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over wat alcohol met je hersenen doet

Wanneer loop je het risico op blijvende hersenschade door alcohol?
Hoe ziet een behandeling voor alcoholverslaving bij CACN eruit?
Bieden jullie ondersteuning bij het afkicken van alcohol?
Hoeveel kost een behandeling voor een alcoholverslaving bij CACN?