Is alcohol een probleem voor jou?

Vrouw zit met fles drank en halfleeg glas met hand voor gezicht in de bank.

Veel mensen lusten wel een glaasje. De redenen om alcohol te drinken, lopen dan ook uiteen: je hebt iets te vieren, zoekt ontspanning na een zware werkweek of je pakt een borrel om het feestje op gang te krijgen. Drink je echter teveel, dan kan dat ten koste gaan van belangrijke zaken in je leven. Denk aan je relatie, je baan en je gezondheid. Wanneer wordt alcohol dan een probleem? En wat kun je eraan doen als je dat omslagpunt bereikt?

Hoe zit het met jouw drinkpatroon?

Er zijn een aantal richtlijnen die je een idee kunnen geven van jouw drinkgedrag. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, omdat vrouwen over het algemeen eerder aangeschoten raken wanneer ze dezelfde hoeveelheid drinken. Zij zullen ook sneller last hebben van de schadelijke gevolgen.

3 alcoholrichtlijnen die je aan het denken zetten

 • Hoog risico op verslaving
  wanneer je als man iedere week 21 glazen alcohol drinkt en als vrouw 14 stuks. 
 • Zeer hoog risico op verslaving:
  wanneer je als man elke dag zo’n 6 glazen alcohol drinkt en als vrouw 4 stuks.
 • Alcoholverslaving:
  bij een alcoholverslaving drink je dagelijks zoveel dat je alcohol nodig hebt om normaal te functioneren. Stop je met drinken, dan krijg je last van afkickverschijnselen. Het gaat dan om een geestelijke en lichamelijke verslaving.

Wanneer heb ik een alcoholprobleem?

Het lastige aan alcohol is dat jij misschien wel minder drinkt dan hierboven wordt aangegeven en dat je toch problemen ervaart. Je drinkt bijvoorbeeld maandenlang geen druppel, maar als je dan drinkt, kun je er niet goed meer mee stoppen. Daardoor kun je door die ene avond in allerlei benarde situaties belanden. Of je maandelijkse stapavondje eindigt vaak in ruzie met je partner. Die vindt dat je teveel op hebt en jij meent dat het wel meevalt, zeker omdat je doordeweeks de alcohol prima kunt laten staan. 

De vraag ‘wanneer heb ik een alcoholprobleem?’ hangt daardoor niet alleen af van de hoeveelheden. Het kan ook dat je gedurende een langere periode veel drinkt en daardoor in de problemen komt. Die kunnen op allerlei vlakken zijn, van je (geestelijke en lichamelijke) gezondheid tot financiën, werk of je relatie.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over alcoholmisbruik

Doorbreek je drinkpatroon

Ga je vervolgens door met drinken, dan is de kans groot dat de problemen zich opstapelen. Drinken kan dan een uitlaatklep worden om er niet aan te hoeven denken. Het risico bestaat dat je niet meer weet of je nou drinkt om te vergeten of dat die problemen er zijn omdat je zoveel drinkt. Zo ontstaat er ongemerkt een vicieuze cirkel die je lastig zelf kunt doorbreken.

Herken jij jezelf hierin? Neem dan contact op met CACN. Wij hebben veel ervaring in het behandelen van alcoholverslaving. Onze artsen, verpleegkundigen en ervaringsdekundigen zijn gespecialiseerd in verslavingszorg. Daardoor weten zij wat de valkuilen zijn waar jij tegenaan kunt lopen en hoe je ingesleten patronen kunt doorbreken.

Hoe kun jij jouw alcoholprobleem oplossen?

Het probleem met alcohol is dat het sociaal is geaccepteerd en overal verkrijgbaar. Dat maakt dat er langzaam ingesleten gewoonten kunnen ontstaan. Dat kan zo geleidelijk gaan, dat je zelf die overgang naar probleemdrinken niet goed bemerkt. 

Het risico met alcohol is dat je zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd kunt raken. Dat komt doordat je lijf zich ook aanpast om de grote hoeveelheden drank te kunnen verwerken. De symptomen en problemen worden erger. Als je er niets aan doet, zal het ook niet zomaar stoppen.

Het kan zijn dat je al eens geprobeerd hebt om te minderen of zelfs te stoppen met alcohol. Als je het moeilijk vindt om daar in je eentje tegen te vechten, neem dan contact met CACN op. Wij hebben een team van zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in het behandelen van alcoholproblemen. Daarbij worden zij ondersteund door onze ervaringsdeskundigen die weten waar jij doorheen gaat.

Als je partner een alcoholprobleem heeft

Soms gaat het niet om jezelf, maar om een naaste, bijvoorbeeld je partner, die met een alcoholprobleem worstelt. Wellicht heb je al verschillende keren geprobeerd om het onderwerp aan te kaarten. Als die keer op keer mislukken, doordat de ander excuses verzint, ontkent, het probleem bagatelliseert of misschien wel stiekem verder drinkt, kan dat erg frustrerend zijn.

De problemen lossen zich niet vanzelf op en je hebt een verslaving nooit alleen: de impact op jullie gezinsleven kan enorm zijn. Een verslaving heb je namelijk nooit alleen. Ook wanneer het om jouw partner gaat die een alcoholprobleem heeft, zijn wij er voor jou. Laat je gegevens achter, zodat we jou kunnen ondersteunen en je kunnen begeleiden om het alcoholprobleem van je partner te helpen oplossen.

Ik maak me zorgen om een naaste

Een verslaving raakt de hele omgeving. 
Wij zijn er daarom ook voor jou. 

Als alcohol een probleem wordt, sta je er niet alleen voor

Wij begrijpen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om ons te laten weten dat je hulp nodig hebt. Je erkent daarmee dat jij een probleem hebt met drinken. Schaamte kan ook een enorme drempel opwerpen om hulp in te schakelen.

Misschien helpt het om te weten dat we daar alle begrip voor hebben en dat we je verhaal altijd respectvol behandelen. Onze ervaring is dat dit al een enorme opluchting kan zijn, doordat verslaving vaak heel eenzaam is.

Bovendien geeft het een helder inzicht in jou en je persoonlijke omstandigheden. Zo kan het zijn dat jouw problemen rond alcohol te maken hebben met allerlei achterliggende oorzaken. Dat geeft ons de mogelijkheid om ons zorgadvies zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw situatie.

Kies daarom voor onze afkickkliniek in Eindhoven of Utrecht. Wij bieden jou maatwerkzorg die erop gericht is om jou een duurzaam herstel te bieden. Samen gaan we op weg om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over 'Is alcohol voor jou een probleem?'

Hoe weet ik of mijn drinkgedrag problematisch is?
Hoe weet ik of iemand een alcoholprobleem heeft?
Wat kost een behandeling bij CACN?
Kan ik zomaar stoppen met alcohol?