• Cannabisverslaving
  • Blowen – weet wat je gebruikt

    Man met lang haar is aan het blowen en je ziet zijn gezicht niet goed doordat het achter de rook verborgen zit.

    Bij blowen inhaleer je de rook of damp van cannabis, de verzamelnaam voor hasj en wiet. Je wordt er loom en ontspannen. Maar blowen heeft ook nadelige kanten, zowel op de korte als lange termijn. Toch staat cannabis in Nederland sinds de eerste meting in 2015 op nummer 1 van meest gebruikte drugs. Tijd voor de feiten.

    Verschillende manieren om te blowen 

    Blowen kan op verschillende manieren. Je krijgt bij hierbij altijd schadelijke verbrandingsproducten binnen. Sommigen houden de rook even vast voordat ze die weer uitblazen. Maar cannabis wordt vrijwel direct opgenomen in je longen, waardoor dit vasthouden weinig effect heeft. 

    De joint

    De bekendste manier om te blowen, is een joint, ook wel jonko of blow genoemd. Hierbij rol je een mengsel van tabak met hasj of wiet in een lange vloei. Het voordeel is dat je geen speciale spullen nodig hebt, zoals een waterpijp of vaporizer. Daarnaast kan het rollen en delen van een joint een rustgevend ritueel zijn. Het nadeel is dat je via de tabak ook nicotine binnenkrijgt.

    Het hasjpijpje

    Een hasjpijp heeft als voordeel dat je de hasj of wiet puur kunt roken, zonder tabak. Bij het verbranden komen er echter altijd verbrandingsstoffen vrij, zoals teer. Een hasjpijp heeft geen (water)filter, waardoor je deze schadelijke stoffen gewoon binnenkrijgt.

    De waterpijp of bong

    Ook bij deze methode verbrand je pure cannabis. De rook gaat vervolgens door het water in de pijp. Dit reinigt de rook en koelt die af voordat je die inhaleert. Toch krijg je ook hier allerlei andere stoffen binnen die niet goed zijn voor je gezondheid. Door de afmeting van de waterpijp kun je niet onopvallend blowen. 

    De vaporizer

    Met een vaporizer verhit je de cannabis tot de werkzame stoffen verdampen. Deze dampen inhaleer je. Er zijn verschillende vaporizers verkrijgbaar: sommige zijn draagbaar, andere niet; sommige zijn voor wiet of hasj en andere voor het vapen van concentraten of vloeistoffen. Het voordeel is dat je geen nicotine binnenkrijgt. Het nadeel is dat er bij het verhitten andere schadelijke stoffen vrijkomen, je een vaporizer moet aanschaffen en dat je die moet reinigen.

    Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Geen lange wachtlijsten
    • Thuis blijven wonen
    • Gewoon blijven werken
    • Behandeling op maat
    • Oog voor onderliggende problematiek
    • Focus op duurzaam herstel

    Ik wil informatie

    Samen werken we aan jouw herstel. We vertellen je graag wat je kunt verwachten.

    Blowen en de wet

    Anders dan soms wordt gedacht, zijn cannabis en blowen niet legaal. Er geldt een gedoogdbeleid: je wordt niet vervolgd als je je aan bepaalde regels houdt. Zo gaan blowen en verkeer niet samen en mag je alleen gebruikershoeveelheden op zak hebben. Buiten Nederland gelden weer andere, vaak (veel) strengere regels. Het is goed om je daar bewust van te zijn. 

    Daarnaast heeft de wet blowen als softdrugs geclassificeerd. Dit kan een onschuldig imago opwekken. Maar bij structureel of intensief wietgebruik nemen de risico’s toe.

    De effecten en risico’s op korte en lange termijn

    Bij blowen kun je binnen enkele seconden tot een paar minuten de symptomen voelen. Dit komt doordat de rook via je longen vrijwel direct naar je hersenen gaat. De werking duurt zo’n 1 tot 3 uur. Daarna ben je echter niet nuchter. Je mag bijvoorbeeld nog steeds geen auto rijden. Daarnaast heeft blowen een aantal positieve en negatieve gevolgen. Denk aan een ontspannen gevoel direct na het blowen, maar ook het risico op een angstaanval of een psychose als je hier gevoelig voor bent. Op de lange termijn kun je depressief raken en gezondheidsproblemen krijgen.

    Kun je verslaafd raken aan blowen? 

    Als je regelmatig of veel blowt, kun je een cannabisverslaving ontwikkelen. Als het blowen onderdeel wordt van je routine, kunnen je hersenen gewend raken aan het fijne gevoel. Je krijgt dan afkickverschijnselen als je stopt. En als je weer wiet of hasj binnenkrijgt, verdwijnen die weer. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij je langzaam de controle over je gebruik verliest. Daarnaast heb je mogelijk last van onderliggende problemen die allerlei klachten geven. Doordat blowen je emoties verdooft en een ontspannen, gelukkig gevoel geeft, kan het blowen dan een manier worden om die klachten niet te hoeven voelen. Pak je de oorzaak niet aan, dan kan dit jouw gebruik in stand houden en verergeren.

    Praat over je gebruik met ons team

    Herken jij bepaalde dingen uit het bovenstaande en wil je hierover praten? Bel ons dan op 040-303 2626. We luisteren naar je verhaal en kunnen je advies geven dat bij jouw situatie past. Dat kan ook als jij je je zorgen maakt over een naaste. Daarnaast zijn we er ook als je vragen hebt. 

    Bewustwording van wat blowen is, kan helpen om weloverwogen keuzes te maken. Het kan ook helpen om het onderwerp aan te snijden als jij denkt dat een naaste door blowen in de problemen komt. 

    Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.