Dit zijn de effecten van wiet op de korte termijn

Rokende jongen op brug heeft last van de effecten van wiet op de korte termijn.

Wiet heeft een aantal effecten op zowel korte als lange termijn. In deze blog gaan we vooral in op die eerste. Dus dat wat er gebeurt, direct nadat je deze softdrugs hebt gebruikt. Want weet jij precies wat wiet met je doet, zowel in positieve als negatieve zin? We zetten alles voor jou op een rijtje, zodat je weet wat je kunt verwachten. Maak jij je hier zorgen over? Bel ons en we geven je een professioneel en persoonlijk antwoord op al je vragen over je gebruik.

Wat cannabis met je doet

Door cannabis verdwijnen je problemen en zorgen naar de achtergrond en raak je ontspannen. Bij roken voel je de uitwerking al binnen enkele minuten. Eet je de drugs, dan kan het tot twee uur duren. Toch zijn niet alle effecten en gevolgen van wiet op de korte termijn zo positief. Er zitten ook een aantal risico’s aan blowen.  

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Effecten wiet op korte termijn:

 • je krijgt hevige trek in met name zoet en vet eten (vreetkick)
 • je bent vrolijk 
 • je schiet in de lach om de gekste dingen  
 • zowel je spieren als je gemoedstoestand voelen relaxed en loom
 • problemen en zorgen verdwijnen naar de achtergrond
 • je ervaart kleuren, geluiden en muziek intenser

Gevolgen van wiet op korte termijn:

 • problemen met geheugen en concentratie
 • verminderde lichaamscoördinatie
 • duizeligheid, tintelingen 
 • slechter zicht
 • versterking van positieve, maar ook negatieve gevoelens toestand
 • verlaging van je bloeddruk

Risico’s van blowen op korte termijn:

 • hoofdpijn (door verstopte voorhoofdsholte)
 • kans om te vallen door evenwichtsproblemen
 • acute psychose als je daar gevoelig voor bent
 • bad trip
 • overgeven
 • hartklachten door bloeddrukschommelingen

Wat wiet met je geheugen doet

Ben jij weleens de draad van je verhaal kwijtgeraakt als je stoned was? Of vergat je iets dat nog geen tel geleden tegen je gezegd was? Dat komt door de werking van de THC, de werkzame stof in wiet, in je hersenen; deze tast je geheugenfunctie aan. Ook je concentratie en logisch denkvermogen verminderen. Daardoor kan het lastiger zijn om een gesprek te voeren of nieuwe dingen te leren. 

Deze werking verdwijnt normaal gesproken na een aantal uren. Er zijn echter aanwijzingen dat blowen je geheugen en concentratie ook voor langere tijd of zelfs blijvend aantast. Bijvoorbeeld wanneer je op jonge leeftijd bent begonnen met blowen. Je hersenen zijn tot je 25e nog volop in ontwikkeling, waardoor blowen een blijvende verandering kan betekenen. Ook wanneer je gedurende een lange periode extreem veel cannabis hebt gebruikt, kan dit blijvende gevolgen geven. Maak jij je zorgen over de risico’s van blowen? Neem dan contact op met ons team. Ze bieden jou een luisterend oor en geven je altijd een objectief advies.

Bad trip, niet alleen bij beginnende gebruikers

Nog een risico van blowen: je kunt een bad trip ervaren. Je voelt je dan angstig en kunt niet meer goed relativeren dat dit door de drugs komt. In sommige gevallen kun je ook gaan hallucineren. Door de angst kun je hartkloppingen krijgen en in paniek raken, waardoor je gaat flippen. Of je wordt ziek en gaat overgeven.

Een bad trip komt het meeste voor bij onervaren gebruikers, omdat zij de sterkte van cannabis nog niet zo goed kunnen inschatten. Toch kun je er ook door overvallen worden als je ervaren bent. Wiet versterkt je gemoedstoestand, ook wel je mindset. Als je al gespannen bent, kan dat in angst omslaan. Daarnaast kan ook je omgeving, de zogenaamde setting, een rol spelen. Je bent bijvoorbeeld op een plek waar het erg druk is. 

Ook ‘edibles’ als spacecake geven een groter risico op een bad trip. Dat komt doordat de dosering lastiger te bepalen is. Niet elke plak spacecake bevat bijvoorbeeld evenveel cannabis. Daardoor voel je misschien van dat ene stuk niet zoveel. Als je vervolgens een tweede neemt, kan juist daar een flinke dosis cannabis inzitten. En dat kan ervoor zorgen dat je juist teveel binnenkrijgt.

Het risico van blowen achter het stuur

Je zicht, geheugen, motoriek, reactievermogen, concentratie en logisch denkvermogen; het zijn een paar eigenschappen die verminderen als je hebt geblowd. Daardoor pik je signalen en geluiden in het verkeer minder goed op en schat je situatie en snelheid minder goed in. 

Anders dan bij alcohol en andere drugs als speed of coke ben je niet geneigd jezelf te overschatten. Integendeel, de kans is groot dat je juist overvoorzichtig rijdt. Dit kan juist gevaarlijke toestanden opleveren. Volgens het SWOV is het risico op een ongeval 3 keer zo hoog wanneer je cannabis hebt gebruikt en achter het stuur stapt. 

Wanneer je wordt aangehouden en de politie vermoedt dat er drugs in het spel is, wordt er een speekseltest afgenomen. Daarmee kunnen verschillende drugs worden aangetoond, waaronder cannabis. Merk jij dat je ondanks het risico op forse straffen toch stoned achter het stuur stapt? Bel ons dan. Samen bekijken we hoe we jou kunnen ondersteunen om te stoppen met blowen

Aandacht voor onderliggende problemen

Drugsgebruik kan een manier zijn om niet aan je problemen te hoeven denken. Blowen kan zo een vluchtmiddel worden. Gebruik je het om deze reden dan is het risico op het ontwikkelen van een cannabisverslaving groter. Daarom nemen we tijdens jouw behandeling ook de tijd om naar die eventuele onderliggende problemen te kijken. We geven je dan handvatten om er op een gezonde manier mee om te gaan. Tijdens een intakegesprek stellen we samen vast welke gebieden er in jouw geval extra aandacht nodig hebben. Zo bieden we je een programma dat aansluit op jouw situatie.

Wil je over je gebruik praten?

Eerste stap om die controle weer terug te pakken

Een behandeling in onze afkickkliniek kan je op weg helpen naar een leven waarin je vrij bent van verslaving. Toch weten we uit ervaring dat het moeilijk kan zijn om jezelf bij ons aan te melden. Je geeft daarmee ook toe dat je een probleem hebt waar je niet meer zelf uitkomt. Tegelijkertijd is dit ook de eerste stap op weg naar een leven waarin jij de controle weer terugpakt, in plaats van de drugs je leven te laten bepalen. Wil je een intake plannen? Neem dan contact met ons op. Dat kan ook als je eerst nog vragen hebt over de effecten van wiet op zowel korte als lange termijn.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over de effecten van wiet op de korte termijn

Kan het kwaad om dagelijks te blowen?
Kan ik CACN ook bellen als ik alleen vragen heb over mijn wietgebruik?
Herstellen mijn geheugen en concentratie zich als ik stop met blowen?
Hoe behandelt CACN een cannabisverslaving?