Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat wiet en psychose op verschillende manieren verband houden met elkaar. Blow je bijvoorbeeld dagelijks, dan is het risico op een psychose tot wel drie keer zo groot. Toch besef je zelf niet altijd dat dit bij jou speelt. Je ervaart misschien wel klachten, maar het blowen lijkt in eerste instantie juist verlichting te geven. Terwijl inmiddels is bewezen dat het juist averechts kan werken.
Verband tussen wiet en psychose
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Een psychose herkennen
Een psychose door drugs als cannabis herken je aan hallucinaties en wanen. Bij hallucinaties zie, hoor, voel en ruik je dingen die er niet zijn. Bij wanen ben je overtuigd van dingen die niet kloppen. Voorbeelden zijn achtervolgingswaan en grootheidswaan. Andere symptomen zijn onder andere:
- verwardheid
- moeite om je emoties te beheersen of juist afgevlakte emoties
- slecht kunnen organiseren van allerlei taken
- desinteresse in de wereld om je heen
Acuut of chronisch
Bij een acute cannabispsychose kunnen de verschijnselen je ineens overvallen; ze verdwijnen weer zodra de THC voldoende is afgebroken. Wanneer de episodes blijven terugkomen, kan de psychose chronisch zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij schizofrenie, bipolaire stoornis of een depressie met psychotische kenmerken. Deze aanvallen kunnen zonder drugsgebruik tot uiting komen, maar ook getriggerd worden door drugs.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil hulp
Acute psychose door edibles
Een acute psychose door cannabis komt vaak doordat je meer binnenkrijgt dan je gewend bent. Bij edibles als spacecake is de kans hierop groter, doordat je lichaam de cannabis trager opneemt en de doseringen per portie niet gelijkmatig zijn verdeeld. Ook wanneer je voor het eerst blowt of de wiet met een ander middel combineert kun je makkelijk te veel binnenkrijgen.
Het verband tussen blowen en een psychose
Hasj en wiet hebben zowel op korte als lange termijn effect op je mentale gesteldheid. Zo lijkt er een relatie te zijn tussen blowen en depressie. Recent internationaal onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen blowen en psychoses als je hier gevoelig voor bent. Andere verbanden zijn:
- meer risico op een nieuwe psychose als je weer cannabis gebruikt
- cannabis kan een bestaande psychose versterken
- een psychose kan ernstiger verlopen
- medicatie tegen psychoses kan minder effectief worden
Risicogroepen wiet en psychose
Je gevoeligheid voor psychoses bepaalt deels of deze bij jou tot uiting komen. Het probleem is dat je vaak van tevoren niet weet of je gevoelig bent. Bovendien kan blowen je karakter veranderen, maar een gedragsverandering kan ook wijzen op een (beginnende) psychose. Dat maakt deze aandoening soms lastig te herkennen. Wees daarom alert wanneer er sprake is van het volgende:
- in je familie komen psychische stoornissen voor
- je bent op jonge leeftijd begonnen met cannabisgebruik
- je hebt eerder een psychose doorgemaakt
- cannabisgebruik is eerder verkeerd gevallen (angstaanvallen, ernstige verwardheid)
Een psychose doormaken kan behoorlijk beangstigend zijn. Maak jij je zorgen, om jezelf of om een naaste? Bel dan met onze afkickkliniek of laat je contactgegevens achter.
Afkicken van wiet en psychose
Afkicken van wiet kan een psychotische episode uitlokken. Dit komt doordat je tijdens de ontwenningsperiode klachten kunt krijgen die ook kenmerkend zijn voor een psychose door blowen. Denk aan angst, rusteloosheid en slapeloosheid. Denk jij dat dit bij jou speelt? Laat ons dan weten dat je hulp nodig hebt.
De eerste stap
Juist die stap waarbij je om hulp vraagt, is moeilijk. Je geeft daarmee aan dat je een probleem hebt dat je niet zelf kunt oplossen. Schaamte, angst voor een onbekende toekomst en andere emoties kunnen een drempel opwerpen. Toch is het de eerste, belangrijke stap op weg naar een leven waarin je niet langer geleid wordt door cannabisverslaving. Verslaving gaat vaak samen met eenzaamheid, maar vanaf ons eerste contactmoment sta jij er niet langer alleen voor. Bel ons daarom op 040-303 2626.