Stoppen met cocaïne begint vaak met een eerste gedachte: moet ik hier iets mee? Misschien merk je dat je gebruik vaker voorkomt dan je zou willen, of vraag je je af of je nog de controle hebt. Een goede voorbereiding met tips, inzicht en motivatie kan je al veel verder brengen dan je denkt. En loop je vast of zit je met vragen? We denken graag met je mee.
Stoppen met cocaïne

Voordelen van stoppen met coke
Stoppen met coke heeft positieve voordelen op veel aspecten van je leven – zowel lichamelijk, mentaal als sociaal. Je gaat je niet alleen fysiek beter voelen, maar ook helderder denken en meer rust ervaren.
Dit zijn enkele voordelen die je kunt merken als je stopt:
- Betere lichamelijke gezondheid: je verkleint het risico op hartklachten, slaapproblemen en andere lichamelijke klachten
- Meer mentale rust: minder stress, minder stemmingswisselingen en helderdere gedachten
- Verbeterde relaties: je bent vaker echt aanwezig, wat contact met anderen versterkt
- Meer energie en betere nachtrust: je lijf herstelt zich en je komt uitgerust je dag door
- Meer overzicht en focus: waar coke je misschien het gevoel gaf scherper te zijn, merk je bij stoppen juist dat je gedachten rustiger en realistischer worden
Wat kun je verwachten als je stopt met cocaïne?
Als je stopt met cocaïne, kun je verschillende afkickverschijnselen ervaren, zoals extreme vermoeidheid, heftige stemmingswisselingen, concentratieproblemen of een drugspsychose. Het afkicken kan uitdagend zijn, maar deze verschijnselen zijn tijdelijk en nemen af naarmate je lichaam zich aanpast. Het is belangrijk om jezelf tijd te geven en geduldig te zijn met het herstel. Heb je steun nodig of wil je meer weten over het herstelproces? Neem contact met ons op, we staan voor je klaar.
7 tips om te stoppen met coke
Om je goed voor te bereiden, delen we 7 tips die je kunnen helpen in de eerste stappen. Wil je liever persoonlijk advies of gewoon eens je verhaal delen? Neem gerust contact met ons op via het nummer 040-303 2626.
- Schrijf voor jezelf op waarom je wilt stoppen. Dit helpt je om je motivatie helder te krijgen.
- Weet in welke situaties je het liefste gebruikt en bedenk hoe je met deze momenten om wilt gaan. Dit helpt je om voorbereid te zijn.
- Kies een concrete datum om te stoppen en deel dit met je omgeving, zodat zij je kunnen steunen.
- Ruim alles op wat je aan cocaïne herinnert. Verwijder ook de nummers van je dealers. Dit voorkomt verleiding.
- Pas je eet- en drinkgewoonten aan door veel water te drinken en je voeding te verrijken met gezonde voeding. Zo help je je lichaam sneller te herstellen.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Ga wandelen, zwemmen, fietsen of ga bij een vriend op bezoek die geen coke gebruikt.
- Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart door leuke activiteiten te ondernemen of jezelf iets moois cadeau te geven.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Meer informatie over cocaïne
Cold turkey stoppen met coke
Cold turkey stoppen met coke betekent direct stoppen zonder dat je het afbouwt. Dit kan een effectieve manier zijn om snel de controle terug te krijgen. Echter, het is goed om te weten dat afkicken op deze manier uitdagend kan zijn, vooral zonder de juiste behandeling. Je kunt overwegen professionele hulp bij ons te zoeken, wat je kan ondersteunen bij je herstel en het proces haalbaarder maakt.
Ik heb vragen over mijn gebruik
We stemmen ons advies altijd af op jouw persoonlijke situatie
Wat kun je doen als je verlangt naar cocaïne?
Het verlangen naar cocaïne kan sterk zijn, vooral in situaties waarin je gewend was te gebruiken. Dit maakt het belangrijk om goed om te gaan met de drie fasen van het afkicken: de eerste fase van ontwenning, de fase van het omgaan met cravings en de langere termijn waarin het herstel wordt versterkt. Op de kortere termijn kun je jezelf afleiden door activiteiten te plannen, zoals wandelen, sporten of het oppakken van een hobby. Ook kun je leren omgaan met cravings door bijvoorbeeld handvatten te krijgen via behandelingen. Het is ook belangrijk om steun te zoeken – of het nu bij vrienden en familie is, of door bijvoorbeeld contact met ons op te nemen voor een luisterend oor.
Hulp bij stoppen met cocaïne
Als je merkt dat je het lastig vindt om te stoppen met cocaïne, of als je al bent gestopt maar merkt dat de verleiding groot blijft, weet dan dat je niet de enige bent. Een terugval kan deel uitmaken van het proces – en dat betekent niet dat je hebt gefaald. Soms is het al helpend om je zorgen of vragen met iemand te delen. Bij CACN kun je terecht voor een persoonlijk gesprek, advies dat past bij jouw situatie, of – als je eraan toe bent – een passende behandeling in onze afkickkliniek. Bel ons gerust op 040-303 2626 of vul het contactformulier in. Het is nooit te laat om te stoppen met cocaïne.