Cold turkey afkicken kan bij sommige vormen van verslaving succesvol zijn. Maar niet in alle gevallen is het aan te raden om ineens te stoppen. Wanneer je lijf zich heeft aangepast aan een middel is het soms verstandig om het ook weer de gelegenheid zich aan te passen aan de nieuwe situatie. En zo zijn er nog meer redenen. CACN geeft je altijd een persoonlijk advies en biedt ondersteuning die echt bij jou past.
Cold turkey afkicken
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
De betekenis van cold turkey stoppen
Er zijn meerdere verklaringen voor waar cold turkey vandaan komt. Volgens een ervan is de term afgeleid van de oudere, Amerikaans-Engelse uitdrukking “to speak cold turkey”, wat zoveel betekent als “recht voor je raap zijn”. Een andere verklaring voor de betekenis luidt dat je van cold turkey stoppen een klamme huid en kippenvel kunt krijgen. Dat lijkt weer op de huid van een pas geslachte en geplukte kalkoen. De term wordt hoe dan ook nog steeds vaak gebruikt en spreekt nog steeds tot de verbeelding.
Niet afbouwen en geen hulpmiddelen
Wanneer je op de cold turkey-manier stopt, bouw je niet af met datgene waar je aan verslaafd bent geraakt. Je stopt in één keer en je gebruikt ook geen ondersteunende medicatie om de afkickverschijnselen te onderdrukken. Deze methode kun je toepassen voor zowel middelen als cocaïne als gedrag, zoals gokken.
De gedachte hierachter is dat je bij afbouwen telkens moet wennen aan de kleinere hoeveelheden van het verslavend middel of gedrag. Dat betekent dat je ook elke keer ontwenningsklachten kunt krijgen, hoewel ze dan niet zo heftig hoeven te zijn. Bovendien blijft bij het afbouwen de verleiding bestaan. Bij cold turkey is het idee dat de afkickperiode intenser, maar korter zal zijn. Bovendien ben je op het moment van zo’n besluit vaak heel gemotiveerd. Daar kun je bij de cold turkey-methode optimaal gebruik van maken.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Informatie over cold turkey afkicken
Cold turkey afkicken niet altijd zonder risico voor je lijf
Dat klinkt allemaal heel positief, maar toch is het voor sommigen niet verstandig om ineens te stoppen. Een aantal middelen, waaronder alcohol en bepaalde medicijnen, brengen bij langdurig gebruik een aantal lichamelijke veranderingen teweeg. Je lichaam heeft zich dan aangepast aan de hoeveelheden die het structureel binnenkrijgt. Wil je stoppen, dan heeft je lijf ook weer tijd nodig om zich opnieuw aan te passen. De cold turkey-manier kan dan voor heftige lichamelijke afkickverschijnselen leiden, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn.
Denk aan:
- delirium tremens
- epileptische aanvallen
- hartaanval of beroerte door acute, sterk verhoogde bloeddruk
Mentale dreun wanneer je niet afbouwt
Verslaving is ingrijpend. Naast de lichamelijke aspecten zijn er ook de mentale risico’s wanneer je van de ene op de andere dag stopt. Heb je bijvoorbeeld last van onderliggende problemen, dan kan gebruik of gedrag een manier zijn geworden om daar niet aan te hoeven denken. Het is dan een overlevingsstrategie geworden die je soms al jaren onbewust gebruikt. Stop je cold turkey, dan kun je overspoeld worden door die onderliggende problemen en de emoties die daarbij horen. Denk aan angsten, depressiviteit en woede. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je terugvalt.
Ik wil hulp
Vraag hulp wanneer je wilt afkicken
In sommige gevallen kan cold turkey stoppen een goede oplossing zijn. Aangezien dit van meerdere factoren afhangt en ook nog persoonlijk is, raden wij aan om eerst contact met ons op te nemen. Op basis van jouw verhaal kunnen we je een passend advies geven. Ons detox-programma kan jou bijvoorbeeld een goede start bieden. Bel ons ook op 040-303 2626 wanneer je opziet tegen het afkicken of vragen hebt over stoppen met een bepaald middel of gedrag. Samen bespreken we dan of cold turkey stoppen past bij jouw situatie.