Stoppen met blowen

Mensen krijgen groepstherapie om te stoppen met blowen.

Een manier om lekker te ontspannen en je weekend in te luiden. Of misschien wilde je het gewoon een keer proberen. Hoe dan ook, na die eerste paar blowtjes ben je meestal niet direct verslaafd. Vaak gaat het jaren goed. Maar wat nou als je er eigenlijk wel klaar mee bent en stoppen met blowen erg lastig blijkt?

Gebruik begint vaak recreatief

Cannabis zorgt voor een relaxed en loom gevoel, zodat je het kunt gebruiken om te ontspannen. Daarnaast kan het je creativiteit aanwakkeren. Je krijgt tijdens het blowen bijvoorbeeld extra inspiratie om te schilderen, te schrijven of ideeën uit te werken. Voor sommigen is het een fase die voorbij gaat. Voor anderen wordt het een gewoonte. Zoiets als een wijntje bij het eten.

Maar wanneer loopt het blowen nou uit de hand?

Het antwoord hierop is persoonlijk, maar er zijn wel bepaalde gemeenschappelijke kenmerken aan te duiden. Je partner begint er bijvoorbeeld opmerkingen over te maken. Jij ergert je daar vervolgens weer aan of misschien schaam je je. Omdat er telkens weer ruzie van komt, ben je niet altijd meer eerlijk over hoe vaak en hoeveel je blowt. Wat ook een duidelijk signaal is: je gebruikt cannabis om je problemen te vergeten of je stemming te veranderen.

Kenmerken van problematisch blowen:

 • je bent onrustig als je ergens geen joint kunt opsteken 
 • slapen zonder een blowtje gaat niet goed
 • het kost je meer tijd en geld dan je hebt of wilt
 • er ontstaan lichamelijke klachten zoals chronische bronchitis

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cannabisverslaving

Als het verlangen naar cannabis steeds sterker wordt

Langzaam maar zeker draait je leven steeds meer om het blowen. Wanneer je vervolgens probeert te minderen of te stoppen, krijg je last van allerlei ontwenningsverschijnselen. Samen met een aanhoudend verlangen naar wiet kunnen dat allemaal redenen zijn om toch weer een joint op te steken. En dat terwijl je jezelf zo had voorgenomen om het niet te doen.

De eerste stap naar een leven zonder verslaving

Hoe meer je van het bovenstaande herkent, hoe groter de kans dat je cannabisgebruik problematisch is en een verslaving hebt ontwikkeld. Als het je niet lukt om zelfstandig te stoppen met blowen, bel ons dan op 040-303 2626.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hoort blowen al jaren bij je dagelijkse ritme. Wellicht ben je bang dat je zonder niet goed meer functioneert. Misschien voel je schaamte dat je het zover hebt laten komen. Het is niet voor niets dat het moed kost om hulp te vragen. Dat begrijpen we en daarom willen we benadrukken dat we respectvol en discreet omgaan met jouw verhaal.

Het is ook goed om te weten dat je door het erkennen van je cannabisverslaving de weg vrijmaakt naar een nieuw leven waarin je niet langer afhankelijk bent. Als je toegeeft dat je een probleem hebt, kun je immers op zoek naar een oplossing. Alleen, hoe ga je verder vanaf hier?

Wat stoppen met blowen zo lastig maakt als je er alleen voor staat

Het is niet ondenkbaar dat je niemand hebt om dit te bespreken. Omdat je al mensen bent kwijtgeraakt. Of omdat je het blowen angstvallig verborgen houdt. Dat op zich kan al reden zijn dat je je ontzettend eenzaam of zelfs depressief voelt. 
Bovendien kan het dat je al van alles geprobeerd hebt om te minderen of te stoppen met blowen. Als je dan toch telkens opnieuw begint, dan werkt dat ontzettend demotiverend. Op den duur kan het je zelfs tot wanhoop drijven.

Loop niet langer alleen rond met je problemen

Als je jezelf herkent in dit artikel en niet meer weet hoe je die cirkel moet doorbreken, loop daar dan niet langer alleen mee rond. Ons team staat klaar om jou te helpen herstellen van een verslaving. Daarbij kijken we onder andere naar onderliggende problemen die ervoor kunnen zorgen dat je blowen als vlucht gebruikt. Door aandacht te besteden aan dat soort zaken kunnen onze zorgprofessionals je behandeling afstemmen op jouw persoonlijke situatie; geen enkel mens is immers hetzelfde.

En misschien ook fijn om te weten: bij ons tref je geen lange wachttijden. Heb je eenmaal die eerste stap gezet, dan kun je daarna ook snel aan de slag. 

Gaat het niet om jezelf, maar zie je iemand uit je omgeving worstelen met een wietverslaving? Ook dan zijn we er voor je. Neem daarom vandaag nog contact op en laat ons weten waar jij tegenaan loopt.

Wil je meer lezen?

Veelgestelde vragen over cannabisverslaving

Hoe behandelen jullie een cannabisverslaving?
Kan ik tijdens de behandeling thuis blijven wonen?
Wat als ik naast het blowen ook een andere verslaving heb?
Ik maak me zorgen om mijn kind, partner of vriend. Wat kan ik doen?