Wat is ketamine?

Asfaltweg met gele, doorgetrokken middenstreep loopt dwars door heiig bos.

Dit tripmiddel duikt steeds vaker op in het nieuws, maar wat is ketamine precies? De werking is dissociatief: je ervaart een scheiding tussen lichaam en geest. Dat kan voor dromerige toestanden zorgen, maar ook voor beangstigende situaties wanneer je teveel pakt. Die scheidslijn is ook nog eens flinterdun. Daarnaast veroorzaakt deze drug ernstige en soms blijvende gezondheidsschade.

Ketamine, zowel geneesmiddel als drug

Ketamine is een synthetische drug met bijnamen als keta, ket, Special K, vitamine K of simpelweg K. Het middel werd oorspronkelijk als krachtige en snelwerkende pijnstiller gebruikt, maar al gauw bleek dat veel patiënten naderhand last kregen van hallucinaties. Die bijwerking zorgde er juist voor dat ketamine in het recreatieve circuit belandde.

Ketamine als drugs

Ketamine als drugs komt in de handel vooral voor als transparante kristallen. Deze kunnen vermalen zijn tot een wit poeder. De drug komt ook voor in vloeibare vorm die je kunt injecteren, maar dit komt zelden voor in Nederland. Een enkele keer kom je de drug in pilvorm tegen.

Als de fijne roes verkeerd valt

Wanneer je het poeder snuift, merk je na ongeveer 5 tot 15 minuten dat de wereld om je heen dromerig wordt. Ketamine is een zogenaamd dissociatief tripmiddel, zoals PCP, DXM en lachgas. Dit houdt in dat het voelt of je lichaam gescheiden wordt van je geest. Het lijkt bijvoorbeeld of je handen niet van jou zijn of dat je lichaam samensmelt met je omgeving. Dat kan een prettige roes geven, maar het kan ook beangstigend worden.

Hoe lang werkt een keta-trip?

Het enige wat je dan vaak kunt doen, is je keta-trip uitzitten. Die duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. De na-effecten kunnen nog zo’n tot 2 uur aanhouden. Hoe lang keta in totaal werkt, hangt daarnaast af van factoren als jouw lichaamsgewicht, tolerantie, de setting en wat je nog meer gebruikt hebt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over ketamine

Dunne scheidslijn tussen effectief en te veel

Er is bij ketamine maar een klein doseringsverschil tussen jezelf lekker voelen en een overdosis krijgen. Sommige gebruikers wegen daarom hun dosis af, maar dat is geen garantie. Je kunt bijvoorbeeld al andere drugs op hebben met een verdovende werking. Alcohol versterkt bijvoorbeeld het dempende effect, waardoor de keta onverwachts heftig kan inslaan. Je kunt hierdoor in een K-hole terechtkomen. Dit kan erg beangstigend zijn. Je bent bovendien kwetsbaar doordat je niet kunt bewegen en je loopt hierdoor ook het gevaar op verstikking.

Ketamine als medicijn tegen pijn

Ketamine is van oorsprong een medicijn dat pijn snel en effectief onderdrukt en wordt nog steeds ingezet door artsen, bij chronische pijnbestrijding. Ketamine als medicijn tegen pijn heeft als voordeel dat het je ademhaling en hartslag nauwelijks onderdrukt, iets wat bij veel narcosemiddelen wel het geval is. Keta wordt nog steeds ingezet bij operatieve ingrepen bij kinderen in ontwikkelingslanden. Daarnaast schrijven artsen ketamine ook voor om chronische pijn te behandelen, zoals zenuwpijn en pijn bij kanker. 

De keerzijde van ketamine is dat het middel ernstige blaasproblemen veroorzaakt wanneer je het gebruikt zonder toezicht van een arts. Deze gevolgen kunnen blijvend zijn, ook wanneer jij je gebruik staakt. Er zitten behoorlijk wat risico’s aan het gebruik van ketamine.

Craving kan leiden tot verslaving

Er zijn een aantal factoren waardoor ketamine als een van weinige psychedelische drugs verslaving kunnen veroorzaken. Je lichaam bouwt relatief snel tolerantie op, waardoor je steeds meer moet gebruiken om hetzelfde te ervaren. Daarnaast is craving een van de afkickverschijnselen van een ketamineverslaving. Je voelt dan een hevige drang om te gebruiken. Ten slotte kom je in een soort droomwereld. Als je in het dagelijkse leven allerlei problemen hebt die jou volledig in beslag nemen, dan kan ketamine een vluchtmiddel worden. Dit alles kan ervoor zorgen dat je ongemerkt afhankelijk raakt.

Vragen over ketamine

Ketamine duikt steeds vaker op in het uitgaanscircuit, terwijl de gezondheidsrisico’s en de kans op verslaving nog niet bij iedereen bekend zijn. Heb jij vragen over je ketaminegebruik? Of denk jij ketaminegebruik te herkennen bij een naaste? Neem dan contact met ons op. Ons advies baseren we altijd op jouw persoonlijke situatie. Geen mens is tenslotte hetzelfde. Ketamine is een drug die ingrijpende gevolgen kan hebben, dus bel ons op 040-303 2626 en laat ons weten waar we jou mee kunnen helpen.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over wat ketamine is

Wat zijn de risico’s van ketamine voor mijn gezondheid?
Kan ik in een ketaminetrip blijven hangen?
Kan ik verslaafd raken aan ketamine?
Hoe behandelt CACN een ketamineverslaving?