Dit tripmiddel duikt steeds vaker op in het nieuws, maar wat is ketamine precies? De werking is dissociatief: je ervaart een scheiding tussen lichaam en geest. Dat kan voor dromerige toestanden zorgen, maar ook voor beangstigende situaties wanneer je teveel pakt. Die scheidslijn is ook nog eens flinterdun. Daarnaast veroorzaakt deze drug ernstige en soms blijvende gezondheidsschade.
Wat is ketamine?

Ketamine, zowel geneesmiddel als drug
Ketamine is een synthetische drug met bijnamen als keta, ket, Special K, vitamine K of simpelweg K. Het middel werd oorspronkelijk als krachtige en snelwerkende pijnstiller gebruikt, maar al gauw bleek dat veel patiënten naderhand last kregen van hallucinaties. Die bijwerking zorgde er juist voor dat ketamine in het recreatieve circuit belandde.
Ketamine als drugs
Ketamine als drugs komt in de handel vooral voor als transparante kristallen. Deze kunnen vermalen zijn tot een wit poeder. De drug komt ook voor in vloeibare vorm die je kunt injecteren, maar dit komt zelden voor in Nederland. Een enkele keer kom je de drug in pilvorm tegen.
Als de fijne roes verkeerd valt
Wanneer je het poeder snuift, merk je na ongeveer 5 tot 15 minuten dat de wereld om je heen dromerig wordt. Ketamine is een zogenaamd dissociatief tripmiddel, zoals PCP, DXM en lachgas. Dit houdt in dat het voelt of je lichaam gescheiden wordt van je geest. Het lijkt bijvoorbeeld of je handen niet van jou zijn of dat je lichaam samensmelt met je omgeving. Dat kan een prettige roes geven, maar het kan ook beangstigend worden.
Hoe lang werkt een keta-trip?
Het enige wat je dan vaak kunt doen, is je keta-trip uitzitten. Die duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. De na-effecten kunnen nog zo’n tot 2 uur aanhouden. Hoe lang keta in totaal werkt, hangt daarnaast af van factoren als jouw lichaamsgewicht, tolerantie, de setting en wat je nog meer gebruikt hebt.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Dunne scheidslijn tussen effectief en te veel
Er is bij ketamine maar een klein doseringsverschil tussen jezelf lekker voelen en een overdosis krijgen. Sommige gebruikers wegen daarom hun dosis af, maar dat is geen garantie. Je kunt bijvoorbeeld al andere drugs op hebben met een verdovende werking. Alcohol versterkt bijvoorbeeld het dempende effect, waardoor de keta onverwachts heftig kan inslaan. Je kunt hierdoor in een K-hole terechtkomen. Dit kan erg beangstigend zijn. Je bent bovendien kwetsbaar doordat je niet kunt bewegen en je loopt hierdoor ook het gevaar op verstikking.
Ketamine als medicijn tegen pijn
Ketamine is van oorsprong een medicijn dat pijn snel en effectief onderdrukt en wordt nog steeds ingezet door artsen, bij chronische pijnbestrijding. Ketamine als medicijn tegen pijn heeft als voordeel dat het je ademhaling en hartslag nauwelijks onderdrukt, iets wat bij veel narcosemiddelen wel het geval is. Keta wordt nog steeds ingezet bij operatieve ingrepen bij kinderen in ontwikkelingslanden. Daarnaast schrijven artsen ketamine ook voor om chronische pijn te behandelen, zoals zenuwpijn en pijn bij kanker.
De keerzijde van ketamine is dat het middel ernstige blaasproblemen veroorzaakt wanneer je het gebruikt zonder toezicht van een arts. Deze gevolgen kunnen blijvend zijn, ook wanneer jij je gebruik staakt. Er zitten behoorlijk wat risico’s aan het gebruik van ketamine.
Craving kan leiden tot verslaving
Er zijn een aantal factoren waardoor ketamine als een van weinige psychedelische drugs verslaving kunnen veroorzaken. Je lichaam bouwt relatief snel tolerantie op, waardoor je steeds meer moet gebruiken om hetzelfde te ervaren. Daarnaast is craving een van de afkickverschijnselen van een ketamineverslaving. Je voelt dan een hevige drang om te gebruiken. Ten slotte kom je in een soort droomwereld. Als je in het dagelijkse leven allerlei problemen hebt die jou volledig in beslag nemen, dan kan ketamine een vluchtmiddel worden. Dit alles kan ervoor zorgen dat je ongemerkt afhankelijk raakt.
Vragen over ketamine
Ketamine duikt steeds vaker op in het uitgaanscircuit, terwijl de gezondheidsrisico’s en de kans op verslaving nog niet bij iedereen bekend zijn. Heb jij vragen over je ketaminegebruik? Of denk jij ketaminegebruik te herkennen bij een naaste? Neem dan contact met ons op. Ons advies baseren we altijd op jouw persoonlijke situatie. Geen mens is tenslotte hetzelfde. Ketamine is een drug die ingrijpende gevolgen kan hebben, dus bel ons op 040-303 2626 en laat ons weten waar we jou mee kunnen helpen.
Ik wil hulp
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over wat ketamine is
Blaasproblemen
Ketaminegebruik kan ontstekingen geven aan je urinewegen, blaas en nieren. Het is nog niet helemaal duidelijk of de drug dit veroorzaakt of de afbraakstoffen. In een aantal gevallen zijn deze klachten blijvend, dus ook wanneer je bent gestopt met gebruiken. Het kan dan zijn dat je met een stoma eindigt.
Verwondingen tijdens een keta-trip
Bij een lichtere dosis heb je al minder te zeggen over je spieren. Daardoor kun je omvallen en jezelf verwonden. Doordat de drug verdooft, voel je die pijn mogelijk niet meer. Neem je meer, dan kun je je uiteindelijk niet meer bewegen. Als je moet overgeven, kun je stikken in je eigen braaksel of in je tong.
Maak jij je zorgen doordat je buikpijn hebt of bijvoorbeeld heel vaak of juist niet moet plassen? Neem contact met ons op en deel je verhaal.
Gevoeligheid voor psychoses
Er bestaat een kans dat een ketaminetrip een psychose uitlokt. Risicofactoren zijn:
- je hebt al eerder heftig gereageerd op druggebruik
- er zit iemand in je familie met een psychische aandoening
- je bent jong begonnen met blowen – je hersenen kunnen hierdoor overgevoeligheid voor psychoses hebben ontwikkeld
Tijdelijk of permanent
Doordat ketamine een tripmiddel is, kun je er wanen en hallucinaties van krijgen die psychotische verschijnselen veroorzaken. Is de keta uitgewerkt, dan verdwijnen die weer. Ben je gevoelig voor psychoses, dan kun je in een trip blijven hangen. Dit kan na intensief gebruik, maar ook na een enkele keer. Maak jij je zorgen? Bel ons dan op 040-303 2626, zodat we je persoonlijk advies kunnen geven.
Geestelijke verslaving
Anders dan bij LSD, paddo’s en andere tripmiddelen, kun je bij ketamine een geestelijke verslaving ontwikkelen. Dat heeft onder andere te maken met tolerantie en cravings.
Tolerantie
Bij frequent gebruik van ketamine moet je al snel steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te voelen. Dit heet ook wel tolerantie. Het lijkt of je er steeds beter tegen kunt, maar je lichaam vraagt in werkelijkheid een steeds grotere dosis. Omdat je zoekt naar hetzelfde fijne gevoel als in het begin, ben je geneigd om daaraan toe te geven.
Craving
Stop je na een periode van intensief ketaminegebruik, dan kun je er nog maanden hevig naar verlangen. Deze zogenaamde craving komt in vlagen en kan ook getriggerd worden doordat je bijvoorbeeld in een omgeving komt waar je vaak gebruikte.
Hulp bij verslaving
Tolerantie en craving kunnen het lastig maken om zelfstandig te stoppen met ketamine. Het is bovendien mogelijk dat je bepaalde problemen ervaart in je leven waardoor je telkens weer begint met gebruiken. Bel ons op 040-303 2626 zodat we je kunnen begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Persoonlijk behandelplan
Bij een intakegesprek leren we jou en je situatie beter kennen. Hieruit volgt waardevolle informatie waardoor we jou aan het einde een persoonlijk zorgadvies kunnen geven. Past een behandeling bij CACN bij jou, dan kunnen we die goed aansluiten op jouw individuele zorgbehoeften. Juist die persoonlijke afstemming vergroot de kans op duurzaam herstel.
Geen eigen bijdrage
Onze behandelingen worden volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. Wij vragen bovendien geen eigen bijdrage. Op die manier houden we onze zorg laagdrempelig voor iedereen die aan zijn of haar herstel wil werken.