• Ketamineverslaving
  • Effecten, gevolgen en risico's van ketamine

    Asfaltweg met gele, doorgetrokken middenstreep loopt dwars door heiig bos.

    Ketamine heeft een aantal kenmerkende effecten, gevolgen en risico’s. Zo voel je een scheiding tussen je lichaam en geest door dit tripmiddel. Dat kan een bijzondere ervaring zijn, maar kan ook uitmonden in iets angstaanjagends. Bovendien kan je blaas onherstelbare schade oplopen. Ben jij de controle over je gebruik kwijt en wil je hulp, dan kunnen wij onze ervaring inzetten om jou te begeleiden.

    De werking en bijwerking van ketamine

    Ketamine werkt dissociatief: het lijkt of je lichaam gescheiden raakt van je geest. Het voelt bijvoorbeeld alsof jouw hand wordt aangestuurd door iemand anders of opgaat in de omgeving. Neem je een lage dosis, dan kom je in een dromerige roes terecht; bij hogere doseringen kun je flink gaan hallucineren. Dit kan beangstigend zijn. 

    Je bouwt relatief snel tolerantie op. Je moet de hoeveelheid dan telkens verder opschroeven om nog hetzelfde te ervaren. Tegelijkertijd went je lichaam hieraan; staak je het gebruik, dan kun je afkickverschijnselen krijgen. Je loopt hierdoor het risico op een ketamineverslaving.

    Hoe lang werkt keta?

    5 tot 15 minuten nadat je ketamine hebt genomen, begin je de omgeving anders te ervaren. Maar hoe lang werkt keta nou? Na 1 tot 1,5 uur is de trip over zijn piek heen. Wel kan je tijdsbesef veranderen, waardoor een trip gevoelsmatig korter of juist veel langer duurt. Ook factoren als lichaamsgewicht, conditie, tolerantie en omgeving hebben invloed op hoe lang keta werkt.

    Heftige K-hole ervaring

    Een risico van ketamine is dat het verschil tussen een lage en te hoge dosis minimaal is. Neem je teveel, dan kun je je niet meer kunt bewegen. Deze ervaring wordt ook wel K-hole genoemd en wordt ook wel vergeleken met een bijna-doodervaring. Een K-hole kan tot wel 2 uur duren. Heb je zoiets meegemaakt en roept dit vragen bij je op? Neem contact met ons op. Je kunt je verhaal kwijt aan ons team van ervaringsdeskundigen.

    Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Geen lange wachtlijsten
    • Thuis blijven wonen
    • Gewoon blijven werken
    • Behandeling op maat
    • Oog voor onderliggende problematiek
    • Focus op duurzaam herstel

    Meer informatie over ketamine

    Nuchter worden van keta

    Er zijn geen manieren om het ontnuchteringsproces van ketamine te versnellen. Je lichaam heeft tijd nodig om de drug af te breken. Houd er rekening mee dat ketamine nog enkele uren kan nawerken. Plan na een trip dan ook geen belangrijke afspraken.

    De risico’s van ketamine

    Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet en wordt nog steeds als medicijn ingezet, als pijnstiller en sinds een tijd ook als behandeling tegen depressie. Patiënten staan dan onder strikte controle van een medisch specialist. Gebruik je ketamine als drug, dan mis je dit toezicht. Dat kan allerlei problemen geven.

    Ketamine veroorzaakt blaasproblemen

    Gebruikers geven aan dat ketamine soms problemen geeft met het geheugen en het concentratievermogen. Vaak herstellen deze functies weer als je stopt met ketamine, maar er zijn een aantal gezondheidsrisico’s die niet overgaan. Zo kun je ernstige blaasproblemen krijgen en kunnen ook urinewegen en nieren worden aangetast.

    Vallen en jezelf verwonden

    Ketamine verdooft en daardoor krijg je ook steeds minder te zeggen over je spieren. Je kunt daardoor vallen en jezelf verwonden. Wanneer je in een K-hole belandt, kun je helemaal niet meer bewegen. Het risico bestaat dat je stikt in je braaksel of je tong. Er kan ook misbruik van je gemaakt worden doordat je jezelf niet kunt verweren.

    Blijven hangen in een trip

    Als je gevoelig bent voor psychoses, kun je in een ketaminetrip blijven hangen. Wanneer het middel is uitgewerkt, houden de wanen en hallucinaties aan. Deze toestand kan nog enkele dagen tot een week aanhouden, maar kan ook chronisch worden.

    Ketamine-cocktail is onvoorspelbaar

    Wanneer je keta mixt met andere verdovende middelen, bijvoorbeeld alcohol of cannabis, kunnen je ademhaling en pols hartslag gevaarlijk worden onderdrukt, doordat de middelen elkaar versterken. Ook mengen met stimulerende drugs als coke en speed kunnen voor een vergiftiging zorgen met ernstige klachten. Het effect van ketamine mixen is bovendien onvoorspelbaar: wanneer je gewend bent aan veel drank kan één glas alcohol samen met een lijn keta toch helemaal verkeerd vallen.

    Kans op ketamineverslaving

    Ketamine geeft geen katergevoel achteraf. Daardoor kun je eerder geneigd zijn om dit middel steeds vaker te nemen. Samen met de kortdurende werking, de snelle tolerantie-opbouw en het heftige verlangen om te gebruiken kan dit een ketamineverslaving in de hand werken. Heb jij het gevoel dat je deze richting op gaat en wil je hier iets aan doen? Bel ons dan op 040-303 2626. Samen vinden we een oplossing die bij jou past.

    De eerste stap

    Ondanks de verslavingskans en het risico op ernstige gezondheidsklachten kan het lastig zijn om zomaar te stoppen met ketamine. Merk jij dit? Neem dan contact met ons op.

    Je mag ons ook bellen als jij je zorgen maakt om een naaste bij wie je ketaminegebruik denkt te herkennen. Hulp vragen voor verslaving is moeilijk. Maar als het je lukt om de stap te zetten, levert die je uiteindelijk heel veel op. In het geval van ketamine vergroot je ook de kans op genezing van je lichamelijke klachten als je vroeg aan de bel trekt. Wij staan voor je klaar als je vragen hebt over de effecten, risico’s en gevolgen en risico’s van ketamine.
     

    Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

    Veelgestelde vragen over de effecten, gevolgen en risico's van ketamine

    Wat is het risico van ketamine bumpen?
    Is ketamine verslavend?
    Waarom is ketamine gevaarlijk als deze drug ook door artsen wordt gebruikt?
    Zit er verschil in werking tussen de manieren van toedienen?
    Hoe lang blijft keta in je bloed te zien?