Gevolgen gokverslaving

Man zit op grond tussen onbetaalde rekeningen die het gevolg zijn van gokverslaving.

De gevolgen van gokverslaving kunnen jouw leven en dat van je naasten ernstig ontwrichten. Hoewel ze compleet verschillend kunnen zijn, kunnen ze elkaar versterken. Denk aan de stress die geldproblemen geven en hoe die van invloed is op je relaties, werk en gezondheid. Daarom is het belangrijk om je zorgen en problemen zo vroeg mogelijk te delen. Ons team biedt je ondersteuning op maat, met respect voor jouw privacy.

Verborgen verslaving

Wanneer gokken een gewoonte wordt, kunnen er langzaam problemen ontstaan die ongemerkt kunnen verergeren. Je ziet de gevolgen van gokken immers niet goed aan iemands buitenkant, zoals bij een drugsverslaving of alcoholprobleem. Daarom wordt een gokverslaving ook wel verborgen verslaving genoemd.

Financiële problemen door gokken

In het begin merk je wellicht nog niet zoveel op financieel gebied. Je kunt misschien niet meedoen aan leuke dingen of je hebt geen geld voor extraatjes. Maar een van de kenmerken van een gokverslaving is dat je steeds meer moet gokken om dezelfde positieve effecten te ervaren. Als je hiervoor geld gebruikt dat bestemd is voor noodzakelijke uitgaven, kun je in de problemen raken. Je kunt dan ook te maken krijgen met incassokosten, boetes en zelfs beslaglegging op je salaris. Op deze manier kunnen de financiële problemen door gokken snel verergeren.

Ten slotte kun je uit wanhoop ook strafbare dingen doen. Deze kunnen leiden tot juridische gevolgen, zoals boetes, een strafblad en zelfs gevangenisstraf.

Online gokken geeft extra financiële risico’s

Met gokken kun je in korte tijd veel geld verliezen. Vooral internetgokken is berucht. Dat komt doordat het geen sluitingstijden kent. Daarnaast is er weinig sociale controle en verlies je makkelijker je uitgaven uit het oog doordat je met virtuele bedragen speelt. Dat maakt een online gokverslaving extra risicovol.

Gevolgen voor je relaties

Een gokprobleem kun je lang verborgen houden, maar uiteindelijk zal je naaste omgeving er iets van oppikken. Stress over betalingsherinneringen, ruzie omdat je dingen achterhoudt of telkens terugvalt in oude gewoonten; het zijn maar een paar voorbeelden. Het kan een enorme klap zijn als uitkomt dat je al jaren een dubbelleven leidt waarin je schulden hebt opgebouwd of als een huisuitzetting volgt voor het hele gezin.

Daarnaast kan je gedrag door gokverslaving ook veranderen. Stress, leugens, irritatie als iemand over je speelgedrag begint, maar ook overal geld lenen en niet terugbetalen; het kunnen allemaal redenen zijn dat vrienden en familie afstand van je nemen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Informatie gokverslaving

Psychische gevolgen

Gokken kan heftige mentale gevolgen hebben. Denk aan:

 • schaamte en schuld
 • angsten en depressies
 • verminderd zelfvertrouwen
 • eenzaamheid
 • hoog stressniveau
 • gedachten aan zelfdoding 

Gokken kan dan een manier zijn om deze gevolgen. Je hoeft dan even niet meer aan problemen of lastige emoties te denken. Dat vergroot de kans op een gokverslaving.

Gevolgen voor je gezondheid

Als alles moet wijken voor het gokken kan dat enorm veel spanning opleveren. En stress heeft zijn weerslag op je lichamelijke gezondheid. Denk aan:

 • slapeloosheid
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn
 • maagklachten
 • hartproblemen

Pak je problemen bij de oorzaak aan

Een gokverslaving kan dus ontzettend veel problemen veroorzaken en gaat niet vanzelf over. De problemen zullen eerder verergeren, omdat ze elkaar kunnen versterken. Het is dan ook belangrijk om je zorgen zo vroeg mogelijk bespreekbaar te maken. Dat kan door contact met ons op te nemen, online of via 040-303 2626. Ook wanneer deze tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen, omdat je met een winstuitkering wat schulden hebt afgelost. 

Gokverslaving is een chronische ziekte van je hersenen die net zo ernstig is als een verslaving aan drank of drugs.

De eerste stap

Juist die eerste stap om contact op te nemen en ons om hulp te vragen kan moeilijk zijn. Dat is iets wat we goed begrijpen. Schaamte, angst voor reacties, niet goed meer weten wat je moet doen; er is zoveel wat je tegen kan houden. Weet dan dat je bij ons terechtkomt in een omgeving waarin we jouw privacy respecteren. Samen met jou gaan we op zoek naar een passende oplossing. Door te kijken naar wat jij specifiek nodig hebt, kunnen we je de zorg bieden die goed aansluit op jouw situatie.

Wil jij hier meer over weten? Of heb je gewoon wat vragen en wil je eens praten over de gevolgen van gokverslaving op jouw leven? Neem dan vandaag nog contact met ons op. 

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: