Ketamineverslaving

Hoe ketamine heftige blaasproblemen veroorzaakt

Vrouw zit op bed met armen tegen buik, omdat ze pijn heeft door blaasproblemen door ketamine.

Ketamine kan ernstige blaasproblemen veroorzaken die onomkeerbaar kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stoma, omdat je blaas operatief verwijderd moet worden. Wel geldt: hoe eerder je jouw gebruik staakt, hoe groter de kans op genezing. Doordat ketamine geestelijk verslavend is, is stoppen soms makkelijker gezegd dan gedaan, ondanks dat je weet wat de gevolgen zijn. Wij kunnen je hierbij professionele ondersteuning bieden.

Wees alert als je klachten krijgt

Ketamine is de afgelopen jaren populairder geworden. Als gevolg hiervan stijgen ook het aantal gezondheidsklachten dat in verband wordt gebracht met deze drug. Het is inmiddels duidelijk dat regelmatig ketaminegebruik problemen aan je blaas, urinewegen en nieren veroorzaakt. Artsen maken zich hierover grote zorgen, omdat de schade zeer ernstig kan zijn en soms niet meer geneest. Denk aan een slecht functionerende blaas waarbij je meerdere keren per uur naar de wc moet en bloed plast. In ernstige gevallen kan dit tot een permanente stoma leiden.

Neerwaartse spiraal

Ketamine heeft als bijwerking dat je lichaam snel tolerantie opbouwt. Het lijkt dan alsof je er steeds beter tegen kunt. In werkelijkheid heb je steeds meer nodig om dezelfde prettige effecten te voelen. De schade die ketamine in je lijf veroorzaakt, wordt ondertussen steeds groter. Geestelijk kun je zo ook nog eens afhankelijk worden. Dit houdt je gebruik in stand, ondanks dat je dan misschien al pijnklachten ervaart. Ongemerkt ontstaat er zo een neerwaartse spiraal die vaak moeilijk zelf is te doorbreken.

Uitwerking van veelvuldig ketaminegebruik

Ketamine tast het slijmvlies van je blaas, urineleiders en nierbekken aan: er ontstaan zweertjes en ontstekingen. In het begin krijg je hierdoor klachten die op een blaasontsteking lijken. Gaandeweg kunnen ook het slijmvlies van je plasbuis, urineleiders en nierbekken ontstoken raken. Het slijmvlies wordt door de ontstekingen ook afgebroken en die schade is niet altijd meer te herstellen. 

Het verraderlijke aan ketamine is dat het middel ook pijnstillend werkt – ketamine wordt nog steeds als geneesmiddel gebruikt. Hierdoor lijken je klachten tijdelijk af te nemen wanneer je onder invloed bent. In werkelijkheid wordt de schade alleen maar groter. 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over ketamine

Metabolieten als boosdoener

Het is nog niet duidelijk wat de ontstekingen veroorzaakt. Eén invalshoek is dat er bij de afbraak van ketamine zogenaamde metabolieten vrijkomen. Metabolieten of de ketamine zelf kunnen de ontstekingen veroorzaken. Een andere theorie luidt dat ketamine een heftige auto-immuunreactie uitlokt. Volgens weer een andere uitleg worden de haarvaatjes van je blaaswand beschadigd, waardoor de bloedtoevoer vermindert.

K-cramps, ondraaglijke buikpijn

Andere symptomen van intensief ketaminegebruik zijn de zogenaamde K-cramps. Je krijgt dan een aanval van heftige krampen in je buik. De oorzaak hiervan zou kunnen liggen in een ontsteking van je maagdarmstelsel of lever. Deze pijn kan uiteindelijk bijna ondraaglijk worden. Over het algemeen stoppen K-cramps wanneer je stopt met ketamine. Wil jij hier hulp bij? Of denk je ketaminegebruik te herkennen bij een naaste en maak jij je zorgen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Klachten door ketamine

Onderstaande klachten kunnen voorkomen als je intensief ketamine gebruikt:

 • je plas niet kunnen ophouden
 • verstoorde toiletgang: kleine beetjes of juist grote hoeveelheden
 • pijn bij het plassen
 • blaasontsteking
 • K-cramps
 • buikpijn
 • plassen doet zeer
 • urine is vervuild met bloed, vlokken en stolsels
 • je volledige bovenlichaam doet pijn

Gevolgen van ketaminegebruik

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het risico dat je loopt als je ketamine neemt en je gebruik te staken zodra je klachten krijgt, ook al kunnen die in het begin vaag lijken. Pijn is altijd een signaal. Negeer je dat, dan zal de schade steeds groter worden. Dit zijn de mogelijke gevolgen van frequent ketaminegebruik:

 • chronische pijn
 • nierfunctiestoornissen
 • een slecht functionerende, kapotte blaas
 • medische noodzaak om je blaas te verwijderen (stoma)

Wil je over je gebruik praten?

De eerste stap naar een gezond lichaam en een onafhankelijke geest

Het enige wat kan helpen om de klachten te laten verdwijnen, is stoppen met de ketamine. De kans is alleen groot dat je in de tussentijd steeds meer bent gaan gebruiken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in je eentje deze drug te laten staan, ondanks de pijnklachten. Daarnaast kun je geestelijk verslaafd raken aan ketamine. Een van de afkickverschijnselen van ketamine is dat je nog een hele tijd een hevige trek krijgt om weer te gebruiken. Hierdoor kun je moeite hebben om ermee te stoppen. Merk je dat stoppen niet alleen lukt en heb je hulp nodig, bel ons dan op 040-303 2626.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over ketamine en blaasproblemen

Wat kan ik doen als ik blaasproblemen krijg door ketamine?
Kan ik een blaasontsteking krijgen door ketamine?
Waarom kan ik blaasproblemen krijgen van ketamine?
Kan ik bij CACN terecht als ik al blaasproblemen door ketamine heb?

Wil je meer lezen?