Ketamine kan ernstige blaasproblemen veroorzaken die onomkeerbaar kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stoma, omdat je blaas operatief verwijderd moet worden. Wel geldt: hoe eerder je jouw gebruik staakt, hoe groter de kans op genezing. Doordat ketamine geestelijk verslavend is, is stoppen soms makkelijker gezegd dan gedaan, ondanks dat je weet wat de gevolgen zijn. Wij kunnen je hierbij professionele ondersteuning bieden.
Hoe ketamine heftige blaasproblemen veroorzaakt
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wees alert als je klachten krijgt
Ketamine is de afgelopen jaren populairder geworden. Als gevolg hiervan stijgen ook het aantal gezondheidsklachten dat in verband wordt gebracht met deze drug. Het is inmiddels duidelijk dat regelmatig ketaminegebruik problemen aan je blaas, urinewegen en nieren veroorzaakt. Artsen maken zich hierover grote zorgen, omdat de schade zeer ernstig kan zijn en soms niet meer geneest. Denk aan een slecht functionerende blaas waarbij je meerdere keren per uur naar de wc moet en bloed plast. In ernstige gevallen kan dit tot een permanente stoma leiden.
Neerwaartse spiraal
Ketamine heeft als bijwerking dat je lichaam snel tolerantie opbouwt. Het lijkt dan alsof je er steeds beter tegen kunt. In werkelijkheid heb je steeds meer nodig om dezelfde prettige effecten te voelen. De schade die ketamine in je lijf veroorzaakt, wordt ondertussen steeds groter. Geestelijk kun je zo ook nog eens afhankelijk worden. Dit houdt je gebruik in stand, ondanks dat je dan misschien al pijnklachten ervaart. Ongemerkt ontstaat er zo een neerwaartse spiraal die vaak moeilijk zelf is te doorbreken.
Uitwerking van veelvuldig ketaminegebruik
Ketamine tast het slijmvlies van je blaas, urineleiders en nierbekken aan: er ontstaan zweertjes en ontstekingen. In het begin krijg je hierdoor klachten die op een blaasontsteking lijken. Gaandeweg kunnen ook het slijmvlies van je plasbuis, urineleiders en nierbekken ontstoken raken. Het slijmvlies wordt door de ontstekingen ook afgebroken en die schade is niet altijd meer te herstellen.
Het verraderlijke aan ketamine is dat het middel ook pijnstillend werkt – ketamine wordt nog steeds als geneesmiddel gebruikt. Hierdoor lijken je klachten tijdelijk af te nemen wanneer je onder invloed bent. In werkelijkheid wordt de schade alleen maar groter.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Meer informatie over ketamine
Metabolieten als boosdoener
Het is nog niet duidelijk wat de ontstekingen veroorzaakt. Eén invalshoek is dat er bij de afbraak van ketamine zogenaamde metabolieten vrijkomen. Metabolieten of de ketamine zelf kunnen de ontstekingen veroorzaken. Een andere theorie luidt dat ketamine een heftige auto-immuunreactie uitlokt. Volgens weer een andere uitleg worden de haarvaatjes van je blaaswand beschadigd, waardoor de bloedtoevoer vermindert.
K-cramps, ondraaglijke buikpijn
Andere symptomen van intensief ketaminegebruik zijn de zogenaamde K-cramps. Je krijgt dan een aanval van heftige krampen in je buik. De oorzaak hiervan zou kunnen liggen in een ontsteking van je maagdarmstelsel of lever. Deze pijn kan uiteindelijk bijna ondraaglijk worden. Over het algemeen stoppen K-cramps wanneer je stopt met ketamine. Wil jij hier hulp bij? Of denk je ketaminegebruik te herkennen bij een naaste en maak jij je zorgen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Klachten door ketamine
Onderstaande klachten kunnen voorkomen als je intensief ketamine gebruikt:
- je plas niet kunnen ophouden
- verstoorde toiletgang: kleine beetjes of juist grote hoeveelheden
- pijn bij het plassen
- blaasontsteking
- K-cramps
- buikpijn
- plassen doet zeer
- urine is vervuild met bloed, vlokken en stolsels
- je volledige bovenlichaam doet pijn
Ik wil hulp
Gevolgen van ketaminegebruik
Het is belangrijk om je bewust te zijn van het risico dat je loopt als je ketamine neemt en je gebruik te staken zodra je klachten krijgt, ook al kunnen die in het begin vaag lijken. Pijn is altijd een signaal. Negeer je dat, dan zal de schade steeds groter worden. Dit zijn de mogelijke gevolgen van frequent ketaminegebruik:
- chronische pijn
- nierfunctiestoornissen
- een slecht functionerende, kapotte blaas
- medische noodzaak om je blaas te verwijderen (stoma)
Wil je over je gebruik praten?
De eerste stap naar een gezond lichaam en een onafhankelijke geest
Het enige wat kan helpen om de klachten te laten verdwijnen, is stoppen met de ketamine. De kans is alleen groot dat je in de tussentijd steeds meer bent gaan gebruiken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in je eentje deze drug te laten staan, ondanks de pijnklachten. Daarnaast kun je geestelijk verslaafd raken aan ketamine. Een van de afkickverschijnselen van ketamine is dat je nog een hele tijd een hevige trek krijgt om weer te gebruiken. Hierdoor kun je moeite hebben om ermee te stoppen. Merk je dat stoppen niet alleen lukt en heb je hulp nodig, bel ons dan op 040-303 2626.
Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.
Veelgestelde vragen over ketamine en blaasproblemen
Stop direct
Het belangrijkste is om direct je ketaminegebruik te staken. Daarmee voorkom je dat de schade verergert. Als de klachten aanhouden, zoek dan medische hulp. Heb je vragen ketaminegebruik of vind je het moeilijk om zelfstandig met deze drugs te stoppen? Neem dan contact met ons op en bel 040-303 2626.
Geen bacterie als boosdoener
Ketamine kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van je blaas gaat ontsteken. De klachten kunnen hetzelfde zijn als bij een ‘gewone’ blaasontsteking, zoals telkens kleine beetje plassen, pijn en bloed bij het plassen en buikpijn. Bij onderzoek worden er alleen geen bacteriën gevonden, die normaal gesproken een blaasontsteking kunnen veroorzaken.
Staak je gebruik
Het is belangrijk dat je meteen stopt met ketamine zodra je klachten krijgt. Het kan zijn dat het nog niet meevalt om ermee op te houden. Weet dan dat je ons kunt bellen op 040-303 2626. We bekijken dan samen hoe we onze behandeling zo goed mogelijk kunnen aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Je mag ons ook bellen wanneer je vragen hebt over je ketaminegebruik of dat van een naaste.
Metabolieten
Er zijn verschillende theorieën over hoe ketamine klachten aan je blaas veroorzaakt. Volgens een hiervan komen er bij de afbraak van ketamine metabolieten. Omdat deze via je blaas worden uitgescheiden, zouden ze daar een ontsteking kunnen veroorzaken.
Andere theorieën
Een andere theorie is dat de ketamine een auto-immuunreactie. Volgens nog een andere suggestie beschadigen de microvaatjes in je blaaswand wat de aanvoer van bloed remt, met alle gevolgen van dien.
CACN helpt
Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s die je loopt als je ketamine gebruikt. Heb je hier vragen over of wil je graag begeleiding om te stoppen met ketamine? Neem dan contact met ons op via Metabolieten
Er zijn verschillende theorieën over hoe ketamine klachten aan je blaas veroorzaakt. Volgens een hiervan komen er bij de afbraak van ketamine metabolieten. Omdat deze via je blaas worden uitgescheiden, zouden ze daar een ontsteking kunnen veroorzaken.
Andere theorieën
Een andere theorie is dat de ketamine een auto-immuunreactie. Volgens nog een andere suggestie beschadigen de microvaatjes in je blaaswand wat de aanvoer van bloed remt, met alle gevolgen van dien.
CACN helpt
Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s die je loopt als je ketamine gebruikt. Heb je hier vragen over of wil je graag begeleiding om te stoppen met ketamine? Neem dan contact met ons op via 040-303 2626.
Jazeker
Als jij klaar bent om de eerste stap te zetten door ons om hulp te vragen, dan staan wij voor je klaar. Ons team bestaat uit toegewijde medisch specialisten, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen jou de behandeling geven die je nu nodig hebt.
Blaasproblemen en verslavingszorg
Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van verslavingsproblematiek van ketamine. We zijn hierdoor ook bekend met de lichamelijke problemen die ketaminegebruik kan veroorzaken en hoe daarmee om te gaan tijdens het behandelen van een ketamineverslaving.
Neem contact op met ons als jij hulp wilt bij je herstel of wanneer je hier vragen over hebt.