Is alcohol drugs? Zou je enkel naar de wetgeving kijken, dan is het antwoord ‘nee’. Maar in de praktijk kan de negatieve impact van drank enorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verslavingsrisico – anders dan bij de meeste drugs is drank bijvoorbeeld niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslavend. Waarom is alcohol dan toch gewoon legaal? En als dit middel geen drug is, wat is het dan wel?
Is alcohol drugs?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Is alcohol een harddrug?
De Opiumwet beschrijft de regelgeving rond de productie, het bezit, vervoer en de handel van drugs. De stoffen die hierin zijn opgenomen, zijn onderverdeeld in twee lijsten. Lijst I omvat harddrugs. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne, speed en MDMA. Volgens de wet bevat harddrugs onaanvaardbaar grote risico’s, waardoor ze verboden zijn. Alcohol staat niet op lijst I en is officieel dan ook geen harddrug.
Is alcohol dan een softdrug?
Op lijst II van de Opiumwet staan softdrugs, zoals cannabis, 3-MMC en verschillende medicijnen en slaapmiddelen. Ook productie, handel, vervoer en bezit van softdrugs is verboden, maar de wet staat in sommige gevallen bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik toe, zoals bij cannabis. Alcohol komt echter ook niet voor op deze lijst en valt daarmee dus ook niet onder de softdrugs.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ik wil advies
Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.
Waarom is alcohol dan nog legaal en drugs niet?
Ondanks dat de verkoop en het gebruik van alcohol gereguleerd zijn, is dit middel legaal. Het is zelfs sociaal geaccepteerd en eenvoudig verkrijgbaar; 8 op de 10 volwassenen neemt af en toe een drankje. Dit kan alcohol een vals onschuldig imago bezorgen, terwijl gebruik van dit middel ook risico's kent, waaronder alcoholverslaving.
Waarom zijn drugs dan verboden en alcohol niet, ondanks dat ze beide schadelijke gevolgen hebben? Een van de verklaringen is dat een wettelijk verbod grote economische gevolgen zou hebben. Het zou bovendien tot een groot maatschappelijk protest kunnen leiden, omdat alcohol zo ontzettend met ons leven is verweven.
Vermijd jij plekken waar alcohol wordt verkocht of ervaar je problemen door je drankgebruik en wil je hier eens met ons over praten? Bel ons dan op 040-303 2626 Wij luisteren naar jouw vragen en geven je advies dat bij jouw situatie past.
Zeer verslavend
Alcohol scoort hoog op de lijst van meest verslavende middelen. Vandaar dat alcohol vaak toch beschouwd en behandeld wordt als harddrugs. Structureel alcoholmisbruik kan allerlei schade aan je gezondheid veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, depressies, angststoornissen en hersenschade, van blijvende concentratie- en geheugenstoornissen tot Korsakov.
De termen harddrugs en softdrugs kunnen overigens de schijn wekken dat softdrugs per definitie niet zo gevaarlijk of ongezond zijn en harddrugs altijd. In werkelijkheid zegt de mate waarmee je gebruikt veel meer. Zo kun je ook naar je drinkpatroon kijken: af en toe een drankje kan geen kwaad, maar doe je dit structureel of begin je de grip te verliezen op jouw gebruik? Dan kan dit tot ernstige problemen leiden, zoals verslaving.
Wees voorzichtig met cold turkey afkicken
Anders dan met de meeste drugs kun je niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslaafd raken aan alcohol. Zou je cold turkey afkicken van alcohol, dan loop je hierdoor het risico op epileptische aanvallen of delirium tremens. Dit kan levensbedreigend uitpakken. Stop daarom nooit ineens, maar neem altijd eerst contact op met ons team. Indien nodig kunnen we je op een medisch verantwoorde manier begeleiden tijdens een detox in een van onze afkickklinieken.
Wil je over je gebruik praten?
Deel je zorgen vandaag nog
Misschien heb je nu antwoord op de vraag of alcohol drugs is. Maar wellicht roept dit ook nieuwe vragen op over bijvoorbeeld jouw eigen drinkpatroon. Wanneer je merkt dat je soms de controle kwijtraakt, kan dit een teken zijn van een beginnende alcoholverslaving. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je leven. Hoe eerder je dan ook ingrijpt, hoe beter. Bel ons daarom gerust als je vragen hebt over jouw gebruik.
Zoek je direct hulp? Ook dan kun je bij ons terecht. Onze wachtlijsten zijn kort en we passen onze behandeling altijd aan op jouw persoonlijke situatie. Daarnaast krijg je ook passende voorzorg en nazorg.