Hoe slecht is alcohol voor je gezondheid? Ondanks dat dit middel sociaal geaccepteerd is, komt deze vraag steeds vaker voorbij. Dat is niet voor niets. Alcohol heeft een behoorlijke impact op zowel korte als lange termijn, van directe gevolgen tot indirecte, zoals verkeersongevallen of onbeschermde seks. En ook al worstel je met problemen, dan kan het nog moeilijk zijn om de drank te laten staan. Waar kun je op letten en wat kun je doen als jij je zorgen maakt?
Hoe slecht is alcohol voor je gezondheid?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Waarom alcohol slecht voor je is
Alcohol heeft een negatief effect op verschillende lichaamsprocessen en organen, wat kan leiden tot blijvende schade en verslaving. Alcohol is namelijk een bijtende stof die giftig is voor je lichaamscellen, met name voor die lichaamsdelen die ermee in aanraking komen. Denk maar aan een geïrriteerde maag als je te veel drank op hebt. Zou je gedurende een langere tijd overmatig alcohol drinken, dan kan dit ook tot bepaalde vormen van kanker leiden.
Overbelasting en blijvende gezondheidsschade
Je lichaam wil de drank bovendien zo snel mogelijk weer afbreken. Je lever en nieren draaien hierdoor overuren en kunnen zo onherstelbare schade oplopen. En die herstelt zich niet altijd meer als je stopt met drinken.
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Ook je hersenen worden aangetast
Alcohol bedwelmt je hersenen en kan allerlei lichamelijke veranderingen in gang zetten. Dat merk je al na één keer. Na een avond doorzakken kun je moeite hebben om je te concentreren en kan je geheugen soms ook minder goed werken. Zou je structureel te veel drinken, dan kunnen deze functies blijvend verslechteren. In extreme gevallen kan drankmisbruik leiden tot de ziekte van Korsakov.
Hoe eerder je daarom hulp zoekt, hoe groter de kans op herstel. Dat kan ook betekenen dat je vragen hebt over jouw drinkgedrag. Of je wilt weten hoe schadelijk alcohol is in jouw geval. Neem dan contact met ons op. Wij geven je advies dat aansluit op jouw situatie.
Hoeveel is teveel?
De Gezondheidsraad adviseert om het liefst geen alcohol te drinken en je in elk geval te beperken tot één glas per dag. Je hoort soms dat een glaasje rode wijn goed voor je gezondheid is, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Dit geldt zeker voor jongeren, doordat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.
Bingedrinken is extra slecht voor je gezondheid dan wanneer je drank verdeelt over een week.
Ik wil hulp
Gevolgen van alcohol op je gezondheid:
- problemen met je maag en darmen
- voortdurende stress doordat alcohol meer een verhoogde cortisolafgifte triggert
- verhoging van slechte cholesterol in je bloed
- gewichtstoename
- vitaminegebrek
- alcoholvergiftiging
- black-out
- out gaan
- impotentie
- schade aan organen (levercirrose, nierfalen)
- kanker
- neurologische schade aan je hersenen (Korsakov)
- alcoholverslaving
Wat maakt stoppen met alcohol dan zo moeilijk?
Ondanks alle schadelijke gevolgen en problemen die je door de drank ondervindt, kan het lastig zijn om te stoppen met alcohol. Dat komt doordat alcohol verslavend is, zowel geestelijk als lichamelijk. Een verslaving is een chronische aandoening van je hersenen, waardoor wilskracht alleen niet altijd voldoende is om de drank te laten staan.
Ontwenningsverschijnselen en cold turkey stoppen
Als je stopt met alcohol drinken, kun je afkickverschijnselen ervaren; bij alcohol variëren die van ongemakkelijk tot levensbedreigend. Wanneer je ineens stopt, het zogenaamde cold turkey afkicken, kan dit leiden tot epileptische aanvallen en delirium tremens. Bij dat laatste raak je ernstig verward, tot hallucinaties aan toe. Daarnaast kan delirium tremens dodelijk eindigen in een hartaanval, orgaanuitval of ademhalingsproblemen.
Denk jij erover om te stoppen? Neem dan eerst contact met ons op. Samen bespreken we of en hoe we detox in jouw behandeling kunnen integreren.
Wil je over je gebruik praten?
Hoe CACN een alcoholprobleem behandelt
Herken jij jezelf in bovenstaande en wil je hier graag met een van onze zorgprofessionals over praten? Bel dan vandaag nog op 040-303 2626. We plannen dan een intakegesprek. Aan de hand van jouw zorgvraag passen we onze behandeling aan op jouw situatie. Mochten er bijvoorbeeld onderliggende problemen spelen, dan besteden we hier tijdens jouw behandeling aandacht aan. Ten slotte kun je vertrouwen op passende voor- en nazorg.
Zet vandaag nog de eerste stap
Je staat er bij ons dus nooit alleen voor nadat je die eerste, belangrijkste stap hebt gezet door contact met ons op te nemen. Je bent ook welkom bij CACN wanneer je je zorgen maakt over een naaste, omdat je de symptomen van een alcoholist denkt te herkennen. Bel ons wanneer je vragen hebt over hoe slecht alcohol is voor je gezondheid.