Ook na een behandeling voor alcoholproblemen kun je door moeilijke momenten heen gaan en een terugval door alcohol krijgen. Belangrijk om te beseffen, is dat dit niet het einde van je herstel hoeft te betekenen; het kan ook een kans zijn om ervan te leren en er sterker uit te komen. Lees meer over hoe je een toenemend risico op een terugval herkent, wat je kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Terugval door alcohol
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Cravings en andere oorzaken voor terugval bij alcohol
Alcohol veroorzaakt zowel geestelijke als lichamelijke verslaving. Cravings zijn geestelijke afkickverschijnselen en kunnen lang aanhouden. Je voelt dan een dwingend en plots opkomend verlangen om te drinken. Bepaalde situaties of mensen die je bewust of onbewust aan drank herinneren, zelfs een foto, kunnen die aandrang triggeren. In de meeste gevallen nemen cravings na een aantal maanden in hevigheid af. Toch kunnen ze je soms na jaren ineens weer overvallen.
Daarnaast kan spanning een terugval uitlokken of juist als je iets te vieren hebt. Doordat je positief gestemd bent, denk je misschien dat één drankje niet uitmaakt. Je lichaam is alleen zo gewend aan grote hoeveelheden, dat het zich bij de eerste slok daarop instelt. Dit kan een bijna onbedwingbare craving uitlokken. Andere mogelijke oorzaken zijn verveling, eenzaamheid of tegenslagen.
Symptomen van een mogelijke terugval bij alcoholverslaving
Herken je een of meer van onderstaande punten bij jezelf of bij een naaste? Wees dan alert en weet dat je ons kunt bellen op 040 303 2626 of vul je gegevens onderaan deze pagina in. Wij nemen dan contact met jou op. Dit zijn mogelijke signalen:
- je bent snel geïrriteerd
- je bent somber
- er spoken allerlei nare gedachten door je hoofd
- je maakt je overal druk over
- je trekt jezelf terug
- je voelt je eenzaam
- je denkt steeds vaker aan alcohol
- de fijne herinneringen aan drank komen terug
- je wordt boos als iemand iets zegt over de bovenstaande punten
Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen lange wachtlijsten
- Thuis blijven wonen
- Gewoon blijven werken
- Behandeling op maat
- Oog voor onderliggende problematiek
- Focus op duurzaam herstel
Informatie over alcoholverslaving
Wat kun je zelf doen?
Het kan je misschien geruststellen dat cravings meestal niet langer dan een half uur aanhouden.
Probeer afleiding te zoeken, zoals wandelen, sporten of een vriend bellen. Het helpt om geen alcohol in huis te hebben. Het kan verlichting bieden als je jouw gedachten in een bericht aan ons op een rij zet; je kunt ons 24 uur per dag online contacteren. We bellen je dan binnen 1 werkdag terug. Of bel ons op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00 uur op 040 303 2626 en vertel ons waar je mee worstelt. We zoeken samen naar een oplossing.
Wat je kunt doen als het toch misgaat
Mocht je een terugval hebben, zie dit dan als een leermoment. Want als je de oorzaak kent, kun je hier voortaan rekening mee houden. Zo kom je er sterker uit. Vind je het lastig om de draad weer op te pakken na een terugval? Neem dan contact op. Wij kijken altijd naar jouw situatie voor advies en hulp op maat.
Terugvalpreventie en nazorg
Tijdens een behandeling in onze afkickkliniek besteden we aandacht aan zogenaamde terugvalpreventie. Je leert hoe je een terugval herkent, voorkomt en wat je kunt doen als je een terugval hebt. Daarnaast bieden we nazorg. Zo kun jij na de behandeling zelf verder bouwen aan een stevige basis voor een leven zonder alcoholverslaving.
Ik wil hulp
Wij zijn er als jij je zorgen maakt
Als je merkt dat je het moeilijk krijgt om alcohol te laten staan, neem dan contact met ons op. Dat kan als je bij ons in behandeling bent geweest, maar ook als we elkaar nog niet kennen. Heb je toch een uitglijder gemaakt met alcohol en wil je hierover praten of maak je je zorgen over een naaste? Onze medische professionals en ervaringsdeskundigen kunnen je helpen je leven weer op te pakken na een terugval door alcohol.