Hulp bij alcoholisme

Vier mensen helpen elkaar om met een touw tegen rotsige zeekust op te klimmen.

Hulp vragen bij alcoholisme kan een hele stap zijn. Daar kun je allerlei redenen voor hebben. Misschien schaam je je of ben je bang voor een onbekende toekomst. Misschien zeg je tegen jezelf dat je er vandaag nog niet klaar voor bent. En, is het eigenlijk wel zo erg met jouw drinkgedrag gesteld? CACN helpt jou op een manier die bij je past. Of het nou om het beantwoorden van vragen gaat of een behandeling op maat. Jij en de kwaliteit van onze zorg staan bij ons altijd centraal.

Waarom niet iedereen problemen ervaart

Meer dan driekwart van de Nederlandse bevolking drinkt weleens alcohol. Waarom dit bij een klein percentage tot problemen leidt, heeft te maken met een samenspel van factoren. Denk aan erfelijke aanleg, de manier waarop je met emoties en tegenslagen omgaat en je sociale omgeving. In jouw vriendengroep of op je werk is het bijvoorbeeld heel normaal om veel te drinken. Of je groeit op in een gezin waar alcoholmisbruik voorkomt.

Alcoholisme sluipt erin 

Een alcoholprobleem ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Wat begint met experimenteren, kan een gewoonte worden. Doordat je lichaam tolerantie opbouwt, heb je ook steeds meer drank nodig om het effect te voelen. Tegelijkertijd raakt het beloningssysteem in je hersenen gewend aan de sterke prikkels van alcohol. Je gaat onbewust telkens opnieuw naar het fijne gevoel dat hierbij hoort. Als gevolg kun je steeds steviger gaan drinken.

Symptomen van alcoholverslaving:

 • je wordt boos worden als anderen je aanspreken over je drinkgedrag
 • je hebt steeds vaker last van blackouts
 • je liegt over hoeveel en vaak je drinkt
 • je drinkt om je stemming te verbeteren of problemen te vergeten
 • je verbreekt afspraken, met jezelf of anderen, om te minderen of te stoppen 
 • je krijgt steeds meer problemen door drank
 • als je ineens stopt, krijg je last van afkickverschijnselen van alcohol

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over stoppen met alcohol

Gevolgen van verslaving 

Je drinkgedrag kan voor allerlei problemen zorgen binnen je relaties, werk en met je gezondheid. Denk aan een verminderde weerstand, leveraandoeningen, moeite met concentreren en dingen herinneren, hart- en vaatziekten en kanker. Maar ook mentale problemen kunnen ontstaan, zoals depressies, en angstaanvallen. Bij een verslaving is alcohol drinken echter niet langer een kwestie van willen drinken; je hebt de drank nodig om te kunnen functioneren. Dat betekent ook dat je moeite kunt ervaren om te stoppen met alcohol drinken, ondanks de schadelijke gevolgen

Hoe eerder je daarom professionele hulp durft te vragen voor je alcoholverslaving, hoe groter de kans dat jij de regie op jouw leven weer terug kunt pakken. Ons team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen staat jou hierin graag bij.

Persoonlijke hulp bij alcoholverslaving 

Iedereen heeft een unieke zorgvraag en daarom is onze behandeling altijd maatwerk. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van verborgen problemen die jouw verslaving in stand houden. Dat kan van alles zijn, van persoonlijkheidsproblematiek en onverwerkte trauma’s tot recentere gebeurtenissen als ontslag of een relatiebreuk. Op het eerste gezicht lijkt het of de verslaving het probleem is. Als we doorvragen, blijkt dat er vaak meer aan de hand is. 

Daarom plannen we graag een intakegesprek. Jouw persoonlijke verhaal helpt ons om jouw behoeften in kaart te brengen en onze behandeling hierop aan te sluiten. Zo krijg jij de maatzorg die je verdient. 

Hoe CACN hulp biedt als je een drankprobleem hebt 

Vanuit onze afkickklinieken in Utrecht en Eindhoven kunnen we je hulp bieden bij een drankprobleem, op een manier die bij jou past. Naast de behandeling zelf bieden we ook een detoxprogramma, voorzorg en nazorg. Maak jij je zorgen om een naaste? Wij luisteren ook naar jouw verhaal en organiseren familiebijeenkomsten waar je steun en informatie vindt.

De eerste stap 

Bij ons sta je er dus nooit alleen voor. Het enige wat jij zelf doet, is contact met ons opnemen. Dit blijkt in de praktijk lang niet zo eenvoudig. Je geeft daarmee toe dat je een probleem hebt dat je niet in je eentje kunt oplossen. Wij begrijpen en respecteren hoe lastig het dan kan zijn om toch die telefoon te pakken of je gegevens online achter te laten. Weet dan hoeveel het je kan opleveren. Het is de eerste stap naar een betere kwaliteit van leven. Bel ons daarom vandaag nog op 040 303 2626. Wij staan klaar om jou hulp bij alcoholisme te bieden.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.