Wat is gokken?

Man houdt fiche vast bij opengeklapte laptop met daarop online kaartspel en legt uit wat gokken is.

Er zijn twee elementen die in elk kansspel terugkomen: geld en geluk. Maar wat is gokken nou precies? Het is juist die spanning of je misschien geld gaat winnen die verslavend kan werken. Hoe korter bovendien de tijd tussen inzet en uitslag, hoe groter het risico op verslaving.

Wat gokken inhoudt

Gokken is een term die wordt gebruikt voor het deelnemen aan kansspelen of het plaatsen van weddenschappen waarvan de uitkomst onzeker is. Er zijn verschillende varianten, zoals gokkasten, poker, blackjack en roulette, sportweddenschappen en loterijen. Je kunt hiervoor terecht op locaties met een gokvergunning, zoals speelhallen, casino’s en sommige horecagelegenheden. Daarnaast kun je verschillende spellen ook online spelen.

Net zo verslavend als alcohol en drugs

Gokken activeert het beloningscentrum in je brein. Door de spanning komt er een grote hoeveelheid dopamine vrij, wat een roes veroorzaakt die vergelijkbaar is met die van drank of drugs. Deze euforie ontstaat niet alleen bij winst, maar ook en misschien juist vooral door de spanning of je wel of niet gaat winnen. Precies dit maakt gokken zo verslavend, want bij kansspelen weet je tenslotte nooit of je wint of verliest.

Je gaat dus telkens opnieuw op zoek naar die spanning. Je hersenen wennen bovendien aan die beloning, waardoor je steeds meer moet gokken om hetzelfde aangename effect te ervaren. Zo kan er een patroon ontstaan dat nog maar lastig te doorbreken is.

Gokspel of behendigheidsspel?

Bij veel spellen is het wel duidelijk dat het om gokken gaat, omdat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op een positieve uitslag. Denk aan bingo, een loterij, krasloten, roulette, gokkasten of fruitautomaten. Bij sommige varianten is die scheidslijn minder scherp, omdat bepaalde strategische vaardigheden kunnen helpen. Denk aan pokeren en Blackjack. Dat is ook wat de makers van gokspellen je  willen laten geloven. Denk maar aan wedden op voetbal. Vaak wordt daar geschermd met kreten als: 'Test je voetbalkennis.' 

Een gokverslaving kan je bovendien een vertekend beeld geven, omdat je dan kunt kunt geloven dat je het spel toch op een of andere manier kunt beïnvloeden.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Informatie over gokverslaving

Wat zijn de risico’s van gokken?

Een gokje wagen op zijn tijd kan geen kwaad. Het wordt al anders wanneer je gedrag structureel wordt. Of wanneer je speelt omdat je dan even nergens aan hoeft te denken. De legalisering van online gokken zorgt bovendien voor extra risico’s. Bijvoorbeeld doordat je overal en altijd kunt gokken. Gokken kost bovendien geld; wanneer je structureel speelt, kun je hierdoor snel in de schulden raken. Ten slotte kun je – net als met drank en drugs – verslaafd raken, waarbij je zelfs last kunt krijgen van afkickverschijnselen als je ineens stopt met gokken.

Maak je zorgen bespreekbaar

Merk jij dat je jouw speelgedrag steeds vaker niet meer in de hand hebt? Deel je zorgen of vragen over wat gokverslaving is dan met ons team via 040-303 2626 of neem online contact met ons op. De gevolgen van een gokverslaving kunnen ingrijpend zijn. Door je zorgen al in een vroeg stadium bespreekbaar te maken, vergroot je de kans om duurzaam te kunnen stoppen met gokken. Je kunt dan ook voorkomen dat je problemen escaleren.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: