Dit moet je weten voordat je coke en XTC combineert

Vrouw wordt getroost door andere vrouw omdat ze problemen heeft door gebruik van XTC en coke.

Misschien heb jij zelf weleens coke en XTC op dezelfde avond genomen. Deze combi kan ervoor zorgen dat je langer kunt doorgaan en de avond intenser beleeft. Tegelijkertijd kleven er risico’s aan, doordat deze drugs elkaars werking versterken. Het is vooraf niet te zeggen of de weegschaal doorslaat naar de positieve of negatieve effecten. Dat maakt deze drugscocktail erg onvoorspelbaar; je bent je eigen proefkonijn.

Coke met XTC combineren

Doordat coke en XTC beide uppers zijn met een stimulerende werking kun je langer doorgaan. Van XTC kun je onder andere een praatkick krijgen, maar je kunt er ook loom van worden en in je eigen wereldje zitten. Door dan wat cocaïne te nemen, kun je het idee krijgen dat je weer alerter en energieker wordt.

Meer gebruiken dan gepland

Tegelijkertijd vermindert het euforische gevoel dat zo typisch is voor MDMA, het werkzame bestanddeel van XTC. Je bent hierdoor misschien geneigd om nog een pilletje te nemen; om na een tijdje weer wat coke bij te pakken om weer helderder te worden. Op deze manier kun je uiteindelijk meer gebruiken dan je je had voorgenomen. Dit kan voor een extra heftige kater zorgen, erger dan wanneer je de drugs apart gebruikt.

Adrenaline, dopamine en serotonine

Door XTC en coke zo te combineren, worden de risico’s groter. Dit komt doordat beide drugs een onnatuurlijk verhoogde afgifte veroorzaken van adrenaline, dopamine en serotonine. Deze zogenaamde neurotransmitters zijn de chemische boodschappers in je brein die helpen bij het reguleren van je stressreactie, energieniveau en stemming.

Het verschil tussen coke en XTC is dat het eerste middel voornamelijk zorgt voor een verhoging van het dopamine- en adrenalineniveau in je hersenen. XTC stimuleert vooral de serotonine-afgifte.

Adrenaline en lichamelijke klachten

Adrenaline speelt een actieve rol bij het stimuleren van verschillende lichamelijke reacties die jouw lijf klaarmaken om in actie te komen. Zo verhoogt dit stofje je hartslag en versnelt je ademhaling. Het wordt daarom ook wel het vlucht- of vechthormoon genoemd. Een teveel kan echter voor allerlei lichamelijke problemen zorgen, doordat je hart en bloedvatenstelsel flink onder druk komen te staan.

Dopamine en verhoogd risico op psychische problemen

Dopamine speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem van je hersenen. Deze neurotransmitter komt zowel bij XTC als coke in grote hoeveelheden vrij en zorgt voor een euforisch, gelukzalig gevoel. Maar bij een overmatige hoeveelheid in je hersenen kun je ook verward, achterdochtig of schrikachtig worden.

Heb jij weleens last van mentale problemen, zoals angsten, paniekaanvallen of depressies? Dan kunnen deze verergeren als je XTC en coke combineert. Je kunt ook gevoelig zijn voor bepaalde psychische stoornissen zonder dat je dat weet. Door deze drugs te mixen, loop je een grotere kans dat deze tot uiting komen. Je kunt dan bijvoorbeeld in een psychose belanden.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Serotoninevergiftiging door brandbare cocktail

Bij zowel XTC als cocaïne komt het gelukshormoon serotonine vrij. Dit regelt je stemming, slaap en eetlust. Is je serotoninehuishouding in balans, dan voel je je over het algemeen gelukkig en stabiel. Komt er een te grote hoeveelheid vrij, doordat je bijvoorbeeld XTC en coke tegelijk gebruikt, dan kun je een serotoninevergiftiging oplopen. De symptomen lopen uiteen van een hoge hartslag, transpireren en rillen, tot koorts en verwarring. In ernstige gevallen kun je er zelfs aan overlijden.

Risico’s wanneer je XTC en coke mixt

Door beide drugs door elkaar te gebruiken, loop je een hoger risico op de schadelijke effecten dan wanneer je deze apart gebruikt. Dit komt onder andere doordat je lever de XTC minder snel afbreekt onder invloed van coke. Denk aan een verhoogd risico op:

 • verhoogde bloeddruk
 • lichamelijke uitputting
 • oververhitting 
 • neerslachtigheid (come down)
 • concentratie- en geheugenstoornissen
 • schokken en duizelingen in je hoofd (ook als je weer nuchter bent)
 • psychische problemen 
 • overbelasting van organen als nieren, lever en hersenen
 • hartkloppingen, hartritmestoornissen en hartaanval
 • serotoninevergiftiging
 • overdosis

Aandacht voor onderliggende problematiek

Herken jij je in bovenstaand verhaal en wil je hier eens over praten? Bel ons dan op 040 3032626. Wij bieden zorg op maat, zodat je samen met ons aan een duurzaam herstel kunt werken. Zo bekijken we bijvoorbeeld tijdens het intakegesprek of er bij jou bepaalde problemen spelen waardoor jij gevoelig bent voor een MDMA-verslaving of cocaïneverslaving. Tijdens jouw behandeling gaan we daar verder op in.

Bel ons ook gerust als je vragen hebt over coke, XTC of het combinatiegebruik.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen over je gebruik of gedrag.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in: