Waarom is alcohol verslavend?

Feestende, dansende mensen die zich nog geen zorgen maken over waarom alcohol verslavend is.

Alcohol heeft een giftige werking op je lichaamscellen. Denk maar eens aan je laatste kater en dat is alleen nog maar een kortetermijneffect. Kijk je naar de gevolgen op de langere termijn, dan kun je je afvragen waarom mensen alcohol drinken. En waarom is alcohol eigenlijk zo verslavend?

Waarom drinken mensen alcohol?

Alcohol komt bij veel gelegenheden op tafel. Denk aan verjaardagen, een filmavondje thuis of bij een lekker etentje. Dat is niet voor niets. Van een paar glaasjes drank word je lekker ontspannen, je legt makkelijker contact met anderen en je voelt je vrolijk. Er zijn dus genoeg redenen waarom mensen alcohol drinken. Toch heeft alcohol een keerzijde, omdat je er ook afhankelijk van kunt raken. Maar wanneer gebeurt dat?

Waarom is alcohol verslavend?

Alcohol stimuleert het beloningssysteem in je hersenen. Wanneer je drinkt, wordt er van bepaalde hormonen, vooral dopamine, meer afgegeven in je brein. Dit ervaar je als dat ontspannen, rozige gevoel na een paar drankjes. Je wordt er vrolijk van en je voelt je lekker. Je geheugen slaat dit fijne gevoel op, zodat je de volgende keer weer zin krijgt in je wijntje of baco. 

Je hersenen doen dit niet voor niets; in feite is het een overlevingsmechanisme. Bij seks en eten wordt je beloningssysteem ook getriggerd en slaat je brein de fijne herinneringen net zo goed op. Het zorgt ervoor dat je hier later weer naar op zoek gaat. Met alcohol, maar ook met drugs en bepaald gedrag als gokken of gamen, werkt dit in principe hetzelfde. Maar er is nog een reden waarom alcohol zo verslavend is.

De verslavende werking van alcohol

Wanneer je over een langere periode alcohol drinkt, passen je hersenen zich aan. Hierdoor werkt je beloningssyteem steeds minder efficiënt. Dat betekent in de praktijk dat je steeds meer moet drinken om hetzelfde effect te voelen, je bouwt tolerantie op. Door die krachtige herinneringen aan dat fijne gevoel, is het risico reëel dat je ook daadwerkelijk meer en vaker gaat drinken. Dit proces kan er heel geleidelijk insluipen, waardoor je het zelf niet goed in de gaten hebt.

Drink jij regelmatig alcohol en heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op. Vaak zijn het zaken die je niet met iedereen kunt bespreken. Wij hebben ervaring met het behandelen van verslaving en we begrijpen daardoor als geen ander hoe belangrijk het is om je een vertrouwelijke omgeving te bieden.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over alcoholverslaving

Heftige afkickverschijnselen als je stopt met alcohol drinken

Ga je door met drinken, dan kan dit omslaan in een alcoholprobleem. Je raakt bijvoorbeeld in geldnood, krijgt allerlei gezondheidsklachten, je relatie gaat kapot of je verliest je baan. Alcohol kan dan de oplossing lijken voor deze problemen. Daardoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht waar je steeds lastiger uit raakt.

Bij langdurig en frequent alcoholgebruik kun je ook afkickverschijnselen ervaren als je ineens stopt met drinken. Daar kan al sprake van zijn als je een half jaar dagelijks rond de 8 glazen drinkt. Als je drinkt om die afkickverschijnselen te voorkomen, heb je alcohol nodig om dagelijks te kunnen functioneren. In dat geval is er sprake van een alcoholverslaving: je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt en kunt niet meer zonder drank. 

Een alcoholprobleem gaat niet vanzelf over. Drink jij weleens te veel en knaagt dat aan je? Bel ons en deel je zorgen. Door op tijd op zoek te gaan naar hulp, voorkom je dat de situatie verergert. Zet daarom vandaag nog de eerste stap en bel ons op 040-303 2626.

De werking van alcohol op je gezondheid

Je raakt niet van het eerste glaasje alcohol verslaafd. Dat merk je goed wanneer je teveel gedronken hebt en opstaat met een kater. Je lichaam kan de hoeveelheid alcohol dan niet goed meer afbreken, waardoor er een opeenstapeling van gifstoffen ontstaat in je lijf. En dat is niet het enige effect van alcohol op je gezondheid.

Wat doet alcohol met je gezondheid?

  • Brandend maagzuur doordat de spier tussen maag en slokdarm minder goed werkt
  • Darminfecties, maagbloedingen
  • Ernstig vitamine B12-tekort (gewrichtsklachten, depressie)
  • Blijvende leverschade, zoals cirrose, door zware belasting om alcohol af te breken
  • Hersenziekten als de Ziekte van Korsakov
  • Bepaalde soorten kanker, als slokdarm- en leverkanker

Waarom er geen alcohol verkocht wordt aan jongeren onder de 18

Voor jongeren geldt dat de negatieve impact van alcohol nog sterker, omdat de hersenen pas volledig volgroeid zijn na je 25e jaar. Zou je toch op jonge leeftijd beginnen met drinken, dan kun je last krijgen van blijvende concentratiestoornissen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wanneer je vroeg begint met alcohol, je later meer kans loopt om een probleemdrinker te worden. Het zijn allemaal redenen waarom er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 18.

Wil je over je gebruik praten?

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over waarom alcohol verslavend is

Wanneer drink ik teveel alcohol?
Kan ik ook proberen om minder alcohol te drinken?
Wat kan ik doen als mijn naaste verslaafd is?
Hoe behandelt CACN een alcoholverslaving?
Waarom raakt niet iedereen verslaafd?